Šport
386 ogledov

Slovenka v osamitvi: "Nisem žalostna ali razočarana."

mia krampl Profimedia
Odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je upošteval pozive z vsega sveta ter za eno leto prestavil olimpijske igre, sprejemajo tudi slovenski športniki. Med tistimi, ki so letos ostali brez svojega prvega olimpijskega nastopa, je športna plezalka Mia Krampl, ki ni "ne žalostna, ne razočarana".

"Uživam v plezanju in vesela sem, da lahko plezam, pa tudi če brez tekem. Vedno se najdejo novi izzivi. Olimpijske igre so zame samo še en velik bonus. Veliko mi pomeni, da sem lahko del nečesa tako velikega, a mi ni mar, ali je to leta 2020 ali kadar koli pozneje," je iz osamitve iz tujine sporočila Mia Krampl, ki je lani na svetovnem prvenstvu na Japonskem priplezala do svoje prve kolajne na velikih članskih tekmovanjih, srebra v težavnosti.

Golničanka je ravno pred uvedbo karantene odšla na priprave v Tokio, kjer bo zaradi razmer v Sloveniji in po svetu verjetno ostala dlje, kot je načrtovala.

"Trenutno sem v Tokiu, kjer življenje poteka normalno in lahko skoraj nemoteno treniram. Veliko pa je športnikov po vsem svetu, ki tega trenutno ne morejo. Krivično bi bilo organizirati tako pomembno tekmo ob tako različnih pogojih za treniranje. Poleg tega pa še vedno postavljam zdravje športnikov in vseh državljanov, katerih športniki so del olimpijskih iger, na prvo mesto," je za spletno stran Planinske zveze Slovenije povedala Kramplova.

"Moja motivacija ostaja enaka kot prej. V svojem plezanju imam še veliko stvari, ki se jih da izboljšati, in to mi je v izziv. Ali bo letos sploh kakšna tekma ali ne, ne vpliva na mojo motivacijo. Pomembno je, da imam nek cilj in izziv, ki pa ni nujno tekmovalne narave," dodaja 19-letna Gorenjka.

Thomas Bach OI Šport Že iščejo nov termin za olimpijske igre

Nova tekmovalna sezona športnih plezalcev bi se morala začeti z evropskim prvenstvom v Moskvi konec marca, a ga je Mednarodna zveza za športno plezanje zaradi pandemije novega koronavirusa prestavila za dva meseca, na čas od 15. do 22. junija.

Začetek nove sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju je bil v načrtu za prvi aprilski konec tedna v Meiringenu v Švici, a je tekma, skupaj s tisto v Seulu v Južni Koreji, predvideno za začetek maja, prestavljena na september oziroma oktober. Mednarodna zveza je že pred časom odpovedala aprilski tekmi svetovnega pokala na Kitajskem, za zdaj še ostaja nespremenjen termin za prvo tekmo konec maja v Münchnu.

Čeprav se je zaradi pandemije novega koronavirusa vse ustavilo, se slovenska reprezentanca v športnem plezanju s prilagoditvami pripravlja na novo sezono. Selektor reprezentance Gorazd Hren je vse skupne akcije odpovedal, a vsi člani reprezentance individualno trenirajo oziramo telesno pripravljenost ohranjajo doma. Tudi kandidata za olimpijsko vozovnico za prihodnje leto, eno slovensko moško kvoto, Jernej Kruder in Anže Peharc.

Peharc je pripravil tudi nekaj vaj za trening doma in jih objavil. "Čas je za front-lever z eno nogo, dvigovanje nog, vzgibe in ozke sklece," pravi Tržičan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.