Šport
272 ogledov

Slovenke prvič na EP pod hudim psihološkim pritiskom

slovenske rokometašice Profimedia
Pred slovensko žensko rokometno reprezentanco je odločilna tekma za preboj v drugi del tekmovanja na evropskem prvenstvu v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori. Po zmagi nad Dansko in porazu proti Švedski jo v torek ob 18. uri v celjskem Zlatorogu čaka obračun z nepredvidljivo Srbijo.

Slovenske rokometašice so pred prvim pravim psihološkim preizkusom na letošnjem turnirju. Na tekmah proti favoriziranim Dankam in Švedinjam so lahko igrale brez pritiska, olajševalna okoliščina je, da jim že neodločen izid proti Srbkinjam zagotavlja selitev v drugi del tekmovanja, ki bo med 10. in 16. novembrom v Ljubljani. V primeru poraza bo Slovenija morala počakati na razplet zadnje torkove tekme med Švedsko in Dansko, ki se bo začela ob 20.30.

V primeru zmage Švedske nad Dansko in poraza Slovenije proti Srbiji bi se nato naredil krog treh reprezentanc z dvema točkama. Slovenija je zaradi zmage nad Dansko z 28:26 in porazu Srbije proti Danski z 21:34 v ugodnem položaju, že morebiten remi na dansko-švedskem obračunu pa bi pomenil, da bi se Slovenija, če ostane povsem praznih rok proti Srbiji, poslovila od domačega turnirja.

slovenske rokometašice | Avtor: Profimedia Profimedia
Slovenija bo v primeru remija ali zmage nad Srbijo v drugi del prenesla dve točki, nato pa jo v Stožicah čakajo obračuni proti Norveški, ki si je že zagotovila napredovanje, ter bržkone proti Hrvaški in Madžarski, ki sta po dveh krogih skupine A v prednosti pred Švico.

"Že pred začetkom prvenstva smo vedeli, da bo za nas odločilna tekma proti Srbiji. Upam in verjamem, da se bo na tej tekmi vrnila energija, ki smo jo imeli na uvodnem obračunu proti Danski in se bomo prebili v drugi del tekmovanja," je takoj po porazu proti Švedinjam dejal Črnogorec na slovenski klopi Dragan Adžić.

"Pred tekmo s Srbijo se moramo ustrezno regenerirati, a časa je malo, tako da bodo ključne glave. Na nedeljskem obračunu proti Švedinjam so bile prav tako na pravem mestu, a je bila intenziteta tekme enostavno premočna, da bi to zdržali. V prvem polčasu nam je uspevalo, nadaljevanje tekme pa je pokazalo, da ne moremo spremljati ritma, ki so nam ga narekovale Švedinje. Zaradi tega sem namenoma v igro poslal igralke s klopi. To sem storil v upanju, da ohranimo energijo za torkovo tekmo in dobimo novo igralko za odločilno tekmo s Srbijo. Upam, da bomo proti Srbkinjam prikazali našo najboljšo predstavo na letošnjem turnirju, a vsi v ekipi se zavedamo, da je pred nami ekstremno zahtevna tekma," je še dodal 52-letni Adžić.

Njegove varovanke bodo na torkovem obračunu v mestu grofov pod hudim pritiskom. V preteklosti se jim je na velikih tekmovanjih že nemalokrat zgodilo, da so na kolena položile kakšne od favoritinj za končno zmago, a se nato poslovile po prvem delu. V zadnjih šestih letih se jim je to pripetilo kar na treh od petih velikih tekmovanj: na EP na Švedskem 2016 in v Franciji 2018 ter na SP na Japonskem 2019.

Mavsar: "Tega si res nisem želela"

V slovenski ekipi bo pod največjim pritiskom bržkone Tamara Mavsar, saj je njen življenjski partner Uroš Bregar na klopi srbske reprezentance. "Tega si res nisem želela, a dejstvo je, da si bova v torek s partnerjem stala na nasprotni strani igrišča na odločilni tekmi za napredovanje v drugi del tekmovanja. Upam, da se bomo na tekmi s Srbijo zbrale, tako kot smo se na prvem obračunu proti Danski, izbirale prave odločitve in se na koncu veselile napredovanja," je dejala igralka na levem krilu Mavsarjeva.

Njena reprezentančna kolegica na desnem krilu Alja Varagić je dodala: "Srbija je zelo dobra ekipa, z njo smo se v preteklosti že večkrat pomerile. Uvodni poraz Srbkinj proti Švedinjam ni realna slika njihove moči. Prepričana sem, da se bodo na nas zelo dobro pripravile. Pred nami je zelo zahtevna in težka tekma. Upam, da se bo razpletla na pozitiven način in da se bo na tekmi zbralo veliko število gledalcev."

"Na Srbijo se bomo analitično pripravile. Na tej tekmi bomo naredile vse, kar je v naši moči. Vidimo se v Ljubljani," je pred odločilno tekmo optimistična krožna napadalka Valentina Klemenčič, ki je v isti sapi dodala: "Srbija je dobra ekipa, v svojih vrstah ima veliko mladih igralk, a gre za premagljivo ekipo. Menim, da smo boljše od njih."

Selektor Srbije: "Veselim se tekme pred domačimi gledalci"

Srbija je bila v odsotnosti svojih številnih rokometnih prvokategornic na uvodnih dveh tekmah v Celju povsem nemočna proti tekmicama. Na prvi tekmi proti Švedski je izgubila z 21:27, na drugi proti Danski pa z 21:34.

"Veselim se tekme pred domačimi gledalci," je pred torkovo tekmo uvodoma hudomušno dejal slovenski strokovnjak na srbski klopi Bregar. Nekdanji selektor slovenske reprezentance med letoma 2015 in 2021 ter strateg Krima med letoma 2016 in 2021 do najmanjših detajlov pozna vse dobre, a tudi slabe lastnosti slovenskih rokometašic.

"Res je, da slovenske igralke dobro poznam, a to nič ne pomeni, ker moram svoje vedenje o njih prenesti na svoje varovanke. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Španiji smo bili boljši, a tedaj je Srbija nastopila v veliko močnejši postavi kot zdaj. Kljub vsemu se veselim torkove tekme," je dejal 43-letni Ljubljančan.

"S taktičnega vidika se obeta zelo zanimiva tekma. Napredovala bo boljša ekipa, na uvodnih dveh tekmah pa je Slovenija prikazala več od Srbije," je na koncu še dodal Bregar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice