Šport
3920 ogledov

Razpad udarne slovenske naveze: "Greva vsaka svojo pot"

Epa
Vrhunski slovenski kakajašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman bosta kariero nadaljevali v enojcu.

Kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta lani na olimpijskih igrah v Tokiu doživeli razočaranje, saj domov nista prinesli želene kolajne, ampak sta tekmovanje predčasno končali v vodi, v polfinalnem nastopu sta se pred ciljem prevrnili. Očitno se je takrat končala njuna skupna pot, odslej bosta tekmovali v enojcu.

Špela Ponomarenko Janić Anja Osterman | Avtor: Facebook Facebook

"Odločili sva se, da greva vsaka svojo pot. Od obdobja, ko se je začela epidemija novega koronavirusa, vzdušje v ekipi ni bilo več tako kot na začetku. Meni marsikaj ni ustrezalo, nisem se več počutila dobro. Do nekih sprememb ne bi več prišlo, jaz pa sem jih potrebovala. Potrebovala sem tudi nekaj časa, da sem vse, kar se je dogajalo, preučila, potrebovala sem tudi čas, da se odločim, ali sploh nadaljujem kariero. A ker imam ta šport rada, sem se odločila, da bo najbolje, če nadaljujem v enojcu," je odločitev o razhodu z Ostermanovo, ki zdaj trenira s slovaško reprezentanco, obrazložila izkušena Ponomarenko Janičeva.

Koprčanka za razpad dvojca, ki je dosegal velike uspehe in ki mu je manjkala le kolajna z olimpijskih iger, ne krivi dogodka iz Tokia. "Ne, ta nesreča ni imela veliko vpliva na odločitev. Že prej so se pokazale določene težave, mogoče tudi zaradi razlike v letih, razlike v izkušenosti. Enostavno ni več delovalo, kot bi moralo, da bi se še izboljšali in še popravili najine rezultate. Mislim, da sva že pred olimpijskimi igrami dosegli svoj maksimum," meni 40-letna kajakašica, ki se v dvojcu več ne vidi.

 | Avtor: Epa Epa

"Nikoli ne reci nikoli, ampak kot zdaj kaže, sva sodelovanje končali. Jaz se moram osredotočiti nase, odpravljati moram svoje pomanjkljivosti. Na svojem telesu imam neenakosti, ki so posledica veslanja v dvojcu, te moram odpraviti, če želim biti še naprej uspešna. Želja pa je velika, ne skrivam, da želim nastopiti na olimpijskih igrah v Parizu in se tam boriti za kolajno. Leta ne bi smela predstavljati ovire, velike uspehe so dosegale tudi starejše od mene," je optimistična Ponomarenko Janićeva, ki je na olimpijskih igrah nastopila že štirikrat, v Riu je le za malo ostala brez kolajne, v enojcu je osvojila četrto mesto.

Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić | Avtor: Epa Epa
V letošnji sezoni ne bo imela velikih ciljev. Brez rezultatskih pričakovanj bo nastopila le na dveh tekmah svetovnega pokala, že zdaj se je odpovedala nastopu na svetovnem in evropskem prvenstvu. Že od sezone 2017 ni tekmovala v enojcu, tako da trenutno ne ve, kam spada, vseeno pa kljub temu, da čez zimo ni veliko trenirala, lahko na dveh tekmah vknjiži soliden rezultat. Vsekakor pa se že zdaj bolj spogleduje z naslednjimi sezonami, v katerih bodo pričakovanja spet višja.

"Letošnjo sezono ne bom toliko trenirala, telo po vseh letih garanja potrebuje tudi počitek. Zdaj se super počutim, hodim na dodatne treninge v Rehabo center v Divači, kjer bodo poskrbeli, da bodo mišice, ki so se zaradi dvojca spremenile in niso več normalno delovale, spet bolj funkcionalne. Že čutim spremembe, pa smo šele na začetku. To mi je nek nov zagon, nek motiv, da lahko še napredujem. Seveda z vnovičnim povečanjem treninga v naslednji sezoni. Prepričana sem, da se da še priti na vrh tudi v enojcu, če ne bi bila, se tega ne bi lotila. Tekmovanja in treningi bodo naporni za telo in glavo, na leta pa ne gledam preveč, saj so le na papirju," je svoje načrte predstavila Koprčanka, ki je vesela, da bo letos spet več časa preživela s svojima otrokoma.

Kot je slutiti, ima mešane občutke v zvezi s sodelovanjem z Ostermanovo, a ji ni žal, da je del kariere preživela z 11 let mlajšo sokrajanko: "Skupaj sva dosegli vrhunske rezultate, a jaz imam rada, da tudi veslam v nekem pozitivnem okolju, ki me navdihuje. Kot umetniki potrebujem okolje, v katerem sem sproščena, da lahko pokažem vse najboljše, kar je v meni. Nekje moram črpati energijo, v čolnu je zadnje čase nisem več."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice