Šport
3745 ogledov

Slovenki na dobri poti do finala, nato pa...

Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman Anže Malovrh/STA
Slovenski nista prečkali ciljne črte.

Slovenski kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman se na olimpijskih igrah v Tokiu nista prebili v veliki finale v disciplini K-2 na 500 metrov. Primorki sta bili na dobri poti, da se prebijeta med četverico najboljših, ki bi si zagotovila nastop v finalu A in tako boj za odličja, a sta se v prvi polfinalni skupini tik pred ciljem prevrnili.

Vodstvo tekmovanja je Slovenki zaradi tega naknadno diskvalificiralo in jima tako onemogočilo tudi nastop v finalu B.

Povsem jasno je, da Primorki in tudi njun trener dogodek ocenjujeta kot tragedijo, saj sta olimpijskemu nastopu posvetili pet let trdega dela, 39-letna Ponomarenko-Janićeva pa še kaj več, po nosečnostih se je dvakrat vrnila le, da bi v Tokiu poskušala osvojiti kolajno.

"To je eden najhujših trenutkov moje kariere. Zgodil se je v najslabšem možnem trenutku, na olimpijskih igrah se mi je pripetilo to, kar se mi ni v vsej karieri. Žalostna sem, težko bo to preboleti," je v solzah dejala Ponomarenko Janićeva, ki se ne zaveda dobro, zakaj je prišlo do neljubega dogodka.

"V težkih pogojih, valovih, sva se na koncu začela razhajati, nisva bili več usklajeni. Kar naenkrat sva se znašli v vodi. Nisem se mogla uloviti, veslo sem imela najbrž v zraku. Če bi se uspele obdržati, bi zadržale četrto mesto, ki je še vodilo v finale," napake ni uspela povsem razložiti izkušena Koprčanka.

Tudi pri Ostermanovi so že oči izdajale, da je tudi on pretočila nekaj solz, a se je po doping kontroli vendarle nekoliko umirila. "Do zdaj sva nizali uspeh za uspehom, zdaj nisva ostale le brez finala, ampak tudi brez uvrstitve. Žal mi je, da se je to zgodilo, toda z dvignjeno glavo je treba naprej. Ne vem, kaj se je točno zgodilo, vem samo to, da so se najine sanje tam razblinile. Moram prespati, vedela sem, da bo težka, a da bova končali v vodi pa res nisem pričakovala," je dejala Ostermanova.

V kvalifikacijah, četrtfinalu in tudi med vožnjo v polfinalu nista dajali občutka, da bi se lahko borili za kolajno, a trener Stjepan Janić vendarle meni, da bi v finalu vse šlo na novo in da bi imeli njegovi varovanki dovolj moči, da se bi vmešali v boj za prva tri mesta.

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

"Še vedno menim, da sta bili pripravljeni za kolajno, čolni so si bili povsem blizu. Madžarki, ki sta blesteli v kvalifikacijah, sta se morali za finale zelo potruditi. A o tem zdaj nima smisla govoriti. Zgodilo se je to, kar se je, jezen sem bil, razbijal sem po tribuni. Zakaj je prišlo do napake? Predvidevam, da zaradi neusklajenosti. Po minuti veslanja zaradi utrujenosti izgubljaš usklajenost. Tehnično so zadnji metri kritični moment. Zadnji zavesljaji so se razpadli, čoln se je nagnil na eno stran in končali sta v vodi," meni trener.

Ponomarenko Janićevo in Ostermanovo v sredo čaka še nastop v posamični konkurenci, enojcu se zadnje časa nista posvečali, tako da nimata posebno velikih pričakovanj. Kljub tragediji v dvojcih o odpovedi nista razmišljali. "Tukaj sem, da tekmujem. Dala bom vse od sebe, bomo videli, kaj lahko dosežem," je dejala Ponomarenko Janićeva, enako obljublja Ostermanova.

 
Komentarjev 2
  • radovednica 09:22 03.avgust 2021.

    Ma kakšen veter neki? Slovenska štoravost. A za druge pa ni bilo vetra in valov? Nehajte no, pa ravno in vedno se neka takšna traparija primeri samo "slovenjceljnom". Stara domov otroke čuvat, mlada pa za kakšen šank v kafić, če ...prikaži več jo bo kdo maral. MA KESTE MONE.

  • Friderik1950 07:01 03.avgust 2021.

    Vse kaže, da sta preveč trenirali na suhem in jima valovčki enostavno niso ustrezali.