Šport
48 ogledov

Slovenki prvič do kolajne tudi na SP

Veronika Macarol, Tina Mrak Profimedias
Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta na svetovnem prvenstvu olimpijskega razreda 470, ki se je končalo v Solunu, osvojili bronasto medaljo.

Pred zadnjo regato, v kateri sta bili Slovenki osmi, sta bili na tretjem mestu in članicama Pirata iz Portoroža je tudi v finalnem plovu najboljše deseterice uspelo zadržati to uvrstitev. To je bilo prvo odličje na SP za omenjeno slovensko posadko, pred tem pa sta bili že evropski prvakinji in bronasti na prvenstvu stare celine. Lani sta na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojili šesto mesto.

"Takoj po prihodu v cilj me je Veronika vprašala, pa sva dobro in pravilno startali? Pa dvomov o tem, da sva pravilno izpeljali nastop, kmalu ni bilo in sva se veselili odličja tako kot tudi najin trener Tomaž Čopi. Izvrstno nama je uspelo," je bila zadovoljna krmarka Tina Mrak, flokistka Veronika Macarol pa jo je dopolnila: "Najin načrt je bil, da obdrživa tretje mesto, zato sva se odločili, da se bova med regato držali nizozemske posadke, ki bi naju lahko prehitela, kar pa jima ni uspelo."

Slovenki sta aprila lani na evropskem prvenstvu na Mallorci osvojili bronasto kolajno, zlato pa sta si prijadrali julija predlani v Aarhusu na Danskem. Predlani sta bili na SP v Haifi v Izraelu razočarani po 13. mestu, še bolj pa lani, ko sta na SP v San Isidru v Argentini osvojili le 32. mesto.

Naslov svetovnih prvakinj sta v Grčiji osvojili Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska (42 točk), ki sta z 28 točkami prepričljivo vodili pred finalno regato, srebro pa sta si prijadrali Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre (48). Millsova je s Saskio Clark lani osvojila zlato olimpijsko medaljo, leta 2012 pa srebrno. Slovenki sta na koncu osvojili 66 točk.

Po enajstih regatah in po predzadnjem dnevu prvenstva v Grčiji sta imeli Slovenki 50 točk, Britanki sta imeli šest točk prednosti pred Slovenkama. Četrti sta bili letošnji evropski prvakinji in vodilni na svetovni lestvici v 470, Nizozemki Afrodite Zegers in Anneloes Vna Venn, ki sta imeli pet točk zaostanka za Mrakovo in Macarolovo. Zaključna regata najboljše deseterice pa prinaša dvojne točke in tudi če bi Slovenki za Nizozemkama zaostali za dve mesti, bi vseeno osvojili bron, dosegljivo pa jima je bilo tudi srebro.

Mrakova in Macarolova sta bili po dolgem čakanju na ugoden veter, preden so floto spustili na regatno polje, na prvem obratu četrti, tik za Nizozemkama. Na drugem pa sta padli na osmo mesto, vendar sta bili Nizozemki za njima deveti. Slednji sta na tretjem obratu izgubili še eno mesto, Slovenki pa sta zadržali osmo pozicijo, tak pa je bil vrstni red tudi na cilju.

"Že pred nastopom smo se odločili, da bova pokrivali Nizozemki, ki sta sicer prvi na svetovni lestvici, kar pa ni pravi pokazatelj moči. Še vedno je veliko boljša Millsova, četudi sedaj nastopa z drugo flokistko. V ponovljenem startu, ki ni bil ravno idealen, sva začeli pred Nizozemkama, vendar sva jima pustili malo preveč prostora. Na polovici stranice v veter sta nama nekoliko zbežali, ampak sva jima v nadaljevanju malo pred bojo dobro odvzemali veter in se jima povsem približali. Obračali sva takoj za njima ter ju pokrivali celotno stranico z vetrom, kjer se je nato naš dvoboj zares začel, vendar sva bili uspešnejši in regato za medalje presrečni končali pred njima," je bila zadovoljna Mrakova.

Olimpijci Rio Jadralni sodnik Šport "Zagovor jadralcev je posebna veščina"
       Na lanskih olimpijskih igrah v Riu sta 18. avgusta končali z zmago v regati za medalje, kar jima je na koncu prineslo končno šesto mesto. Pred tem sta prišli v cilj desete regate in sprva zadržali tretje mesto, vendar sta nekaj ur kasneje padli na sedmo. Razlog je bila pritožba japonske posadke. Kljub temu jima je vse skupaj dalo še dodatno motivacijo za napad na medalje na OI leta 2020 v Tokiu, kamor načrtujeta odhod že letos jeseni kot prvo stopnico pri gradnji naslednjega olimpijskega nastopa.

"Načrta ne bova spreminjali, greva na Japonsko, najprej na regato svetovnega pokala in nato še na azijsko tekmo. Tako bova dodobra spoznali prizorišča in tudi še bolje tekmice," je pojasnila Mrakova, ki je zatrdila, da japonskega jezika še ne spoznavata, bolj pa jima prija suši, ki sta ga ob koncu jedli tudi že v Grčiji.

"Že avgusta bova odpotovali v danski Arhus, na naslednjo regato in na prizorišče SP prihodnje leto, ko se bodo delile tudi prve olimpijske kvote. Želiva si, da bi jo osvojili in da bi tudi naslednje letos na SP stopili na zmagovalni oder. Prizorišče naslednjega SP sicer poznava, v Arhusu sva pred dvema letoma osvojili evropski naslov," je povedala Macarolova.

Poleg trenerja in nekdanjega izvrstnega jadralca Tomaža Čopija so v ekipi Mrkove in Macarolove tudi Peter Kunc, ki je začel nekaj mesecev pred OI skrbeti za psihološko pripravo, Andrej Kocjan bo skrbel za fizično pripravo Mrakove, za moč Macarolove skrbi veslaški trener Iztok Butinar, za fizioterapijo pa Mira Ivančič. Prav slednja je bila pomemben člen tokratnega uspeha.

"Poškodbe ne čutim več, vse je bilo zelo dobro, vendar pa moram poudariti veliko pomoč, ki nama jo je nudila Ivačičeva. Pokazalo se je, da bo tudi za naprej pomemben člen v najini ekipi," je menila Macarolova, Mrakova pa jo je dopolnila: "Pomembno je, da nam vodstvo Jadralne zveze Slovenije prisluhne, da jo lahko vključiva v najino ekipo. Ostali so del svojega dela opravili že veliko prej, ko so nama pomagali pri pripravah in te so že pozimi dale tako fizično in psihično podlago, da sva se lahko tu borili za medalje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.