Šport
26 ogledov

Slovenska kluba med sto po proizvodnji

Gorica Maribor rdeči karton diskriminaciji in nasilju Prva liga TS Twitter PrvaLigaSi
Spletni portal CIES Football Observatory je objavil seznam nogometnih klubov, ki proizvedejo največ mladih igralcev.

Na seznamu 100 nogometnih klubov, ki največ pripomorejo k reprodukciji nogometnega talenta, sta tudi dva slovenska kluba, in sicer Gorica na 81. in Maribor na 99. mestu.

Seznam vsebuje klube, ki so najbolj poskrbeli za ravoj nogometašev iz 31 najmočnejših evropskih lig. V raziskavo so vključeni tisti igralci, ki so med 15. in 21. letom starosti v klubu preživeli najmanj tri leta. Na vrhu seznama je nizozemski Ajax, ki ima med 468 ekipami kar 77 ''svojih'' nogometašev. Na drugem mestu je beograjski Partizan (74), na tretjem pa španska Barcelona (57).

V prvi deseterici sta še hrvaška kluba Dinamo (4. mesto) in Hajduk (6. mesto), med njiju in madridski Real (7. mesto) pa se je prebil še ukrajinski Šahtar. Deseterico zaključujejo še lizbonski SportingCrvena Zvezda in praška Sparta, najvišje uvrščeni angleški klub je Manchester United (13. mesto).

Med stotimi klubi je največkrat zastopana Francija, ki se lahko pohvali s 15. nogometnimi kolektivi. Sedem več od na primer Španije in Nizozemske. Na seznamu ni turških, ciprskih, romunskih ali norveških ekip.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.