Šport
144 ogledov

Slovenska šampionka po letu dni brani naslov svetovne prvakinje

Ema Kozin Reševalni pas/Twitter
Ema Kozin po letu premora brani naslov prvakinje po verziji WBF.

Najboljšo slovensko boksarko Emo Kozin letos čakata dva dvoboja. Že 24. junija bo v Nemčiji branila naslov svetovne prvakinje v supervelterski kategoriji po verziji WBF, njena nasprotnica pa bo Brazilka Halanna dos Santos. Še bolj pomemben dvoboj jo čaka septembra, ko se bo v Londonu s Hannah Rankin pomerila za naziv izzivalke po verzijah WBC in WBO.

V slovenskem taboru ne skrivajo, da je dvoboj z Brazilko bolj ogrevalne narave. Ema Kozin ni imela pravega dvoboja vse od lanskega junija, ko je v nemškem Aalnu predčasno dobila dvoboj z Madžarko Szilvio Szabados in osvojila pas verzije WBF.

"Septembrski dvoboj je tisti pravi, ki nam odpira vrata," pravi trener Rudi Pavlin. Zmagovalka dvoboja v Londonu bo namreč prva izzivalka Britanke Natashe Jonas v uveljavljenih boksarskih verzijah WBC in WBO.

Dvoboj z Brazilko Halanno dos Santos naj bi bil nekoliko lažji, saj Ema Kozin potrebuje težko borbo v pripravi na dvoboj s Hannah Rankin. "Boks je šport, kjer ne smeš podcenjevati nikogar. Ema je v številnih elementih napredovala, v pripravo smo vključili športnega psihologa in dobila je tudi na samozavesti. A na tej ravni ni lahkih nasprotnic in prav na vsako se je treba dobro pripraviti," še pravi Pavlin.

Slovenska boksarka ima za sabo dolgo tekmovalno pavzo. "Spočila sem se psihično. To pavzo potrebuješ. Če vseskozi delaš na specifičnih dvobojih, se osredotočaš le na pripravo na en dvoboj, tako pa je bil čas za druge elemente in tehniko. Zdaj pa smo spet dobili priložnost in treba jo je izkoristiti."

Poudarja, da je pridobila na hitrosti, v repertoar pa dodala tudi nekaj novih kombinacij udarcev, ki jih bo razkrila šele v ringu.

Ema Kozin | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi Ema Kozin opozarja, da je dvoboj z Brazilko le priprava na september, nikakor pa ne gre za lahko nasprotnico. "Je zelo izkušena in kakovostna, zato je nikakor ne smem podcenjevati. Moram iti počasi, po stopničkah in to je prvi dvoboj, ki me čaka. Vsaka borba pa skriva tudi tveganje, zato bo priprava resna," še pravi tekmovalka, ki je v letu brez dvoboja uspešno dokončala študij finančne matematike, zdaj se spogleduje z magisterijem.

A zaenkrat je spet na prvem mestu boks. "Komaj čakam ta dvoboj. Spet imam tisto pravo željo po pravi tekmi, po tekmovalnem ringu. Komaj čakam na dvoboj."

Ema Kozin je v profesionalni karieri zbrala 22 zmag, enkrat se je njen dvoboj končal neodločeno, februarja lani pa je na spektaklu v Cardiffu doživela prvi poraz, ko jo je premagala Američanka Claressa Shields. Slovenka se je vrnila v ring lani z zmago nad Madžarko Szilvio Szabados.

Komentarjev 2
  • Avatar stoychi
    stoychi 16:18 06.junij 2023.

    po videnem bo Ema morala delati več na razvoju trebušnih mišic, Izgledalo je tako kot, da je to njena slabost. Imela je srečo, da v tisti borbi ni bila nokavtirana.

  • Ender3 17:15 05.junij 2023.

    A se tega še kdo spomni. ? Slaven si samo, če o tem govorijo na POPtv. Valilnica talentov za naivne slaboumne..

Sorodne novice