Šport
30 ogledov

Slovenska trobojnica plapolala na zaključku

Franka Anić zaključna slovesnost London olimpijske igre 2012
1/8
Stanko Gruden/STA
S spektakularno zaključno slovesnostjo so se v nedeljo v Londonu končale 30. olimpijske igre. Slovensko zastavo ob slovesu od Otoka je nosila taekwondoistka Franka Anić. Več pa v spodnji galeriji.

London se je od iger XXX. olimpijade poslovil s spektakularnim nastopom popularnih britanskih glasbenikov, ki so dodobra ogreli občinstvo na osrednjem olimpijskem stadionu, preden je ugasnil olimpijski ogenj, ki bo čez štiri leta zasijal v brazilskem Riu de Janeiru.

"Very British", se je strinjala večina novinarjev, ki je v en glas potrdila, da tovrsten spektakel lahko prikaže le svetovna metropola. Skoraj 80 tisoč na stadionu in več sto milijonov gledalcev pred televizijskimi ekrani so ogrele skupine Madness, Pet Shop Boys, One Direction, prvi, ki je razvnel občinstvo, pa je bil Ray Davies z zimzelenim Waterloo Sunset. Še boljši je bil drugi del glasbenega koncerta z imeni, kot so George Michael, vnovično združena skupina Spice Girls, Take That, The Who in del legendarne skupine Queen.

Britanci so izbrali le najboljše in se izmed več kot tisoč skladb odločili za 30 najbolj prepoznavnih, ki so jih poimenovali kar Best of British. "Želimo pokazati, kaj je britanska glasba zmogla v zadnjih 50 letih," je to pokomentiral umetniški vodja prireditve Kim Gavin, ki je k prireditvi povabil 4.100 sodelavcev, med njimi 3.500 odraslih prostovoljcev in skoraj štiristo otrok.

Prireditelji iger so na stadionu poskrbeli tudi za tipično mestno sceno z avtomobili, taksiji in mestnimi znamenitostmi. Še enkrat pa so se na stadionu in v "pomanjšanem" Londonu predstavili športniki držav udeleženk, tudi s svojimi zastavami. Slovensko je nosila Franka Anić, posebna čast pa je doletela tudi tekače maratona, ki so prav na sklepni slovesnosti dobili svoje kolajne. Posebej ponosen je bil zmagovalec Stephen Kiprotich, ki je Ugandi priboril prvo zlato kolajno po 40 letih.

Prav ob koncu se je s svojo glasbo predstavil tudi Rio de Janeiro, potem pa so odgovorni na čelu s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacquesom Roggejem in predsednikom organizacijskega odbora v Londonu lordom Sebastianom Coejem tudi uradno spustili zastor nad stadion in izredno uspešne igre v Londonu, ki je edina prestolnica, ki je igre gostila že trikrat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.