Šport
21 ogledov

Najboljši žur se je končal

Zaključna slovesnost OI
1/37
Reuters
Olimpijske igre v Londonu se končujejo z veliko zabavo. Slovensko zastavo je na sklepni slovesnosti ponesla Franka Anić, ki je v taekwondoju osvojila peto mesto.

Olimpijski stadion je bil za zadnje dejanje XXX. olimpijskih iger spremenjen v gigantski jukebox britanskega popa pod taktirko umetniškega režiserja Kima Gavina. Gavin, ki je režiral več rockovskih turnej ter leta 2007 tudi koncert v spomin na princeso Diano, je že v soboto dejal, da je njegova edina želja spremeniti olimpijski stadion v “najboljši žur, kar jih je kdaj bilo.”

Če lahko podam zgolj eno primerjavo – če je bila uvodna slovesnost iger poroka, bomo ob zaključku brez dvoma na najbolj divji poročni zabavi, kar jih je bilo,” pa je dejal britanski skladatelj in dirigent, tokrat pa glasbeni režiser David Arnold.

"Poklon britanski glasbi"

Za sklepno slovesnost ne pričakujte česa izjemno globokega in slovesnega,” je sicer opozarjal vodja olimpijskega odbora iger Sebastian Coe: “Ne bo ničesar podobnega uvodni slovesnosti, ampak osebno mislim, da bo super! Gre za poklon britanski glasbi v zadnjih desetletjih. Gre za zabavo.”

Na zaključni slovesnosti iger se je zvrstilo trideset britanskih glasbenih hitov zadnjih petih desetletij. Da so se ljudje zabavali in plesali, so med drugim poskrbeli tudi The Pet Shop BoysAnnie LennoxGeorge Michael, Kaiser ChiefsMuse in Fatboy Slim. Nastopili so tudi The Who, Pink Floyd, Eric Idle, Brian May in Roger Taylor iz slovite skupine Queen, na oder pa so se vrnile celo Spice Girls.

Sledila je še predstavitev naslednjega prireditelja olimpijskih iger - Ria de Janeira. V sklepno slovesnost so Londončani tako vključili še pesmi in ples države gostiteljice naslednjih iger, Brazilije. Na svoj račun sa tako prišli ljubitelji sambe ter pisanih kostumov, v brazilskem delu pa je sodelovalo 300 nastopajočih, vključno s supermodelom Alessandro Ambrosio.

Igre sta nato z govoroma zaprla Coe in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge. Oba sta poudarila uspešnost Londona 2012, po krajšem programu pa je tudi ugasnil olimpijski ogenj.

Anićeva z zastavo

Tudi na tisoče športnikov iz 204 držav, ki so sodelovali na igrah, je še zadnjič obiskalo olimpijski stadion in si ogledalo zaključno slovesnost. V slovenski delegaciji je zastavo nosila taekwondistka Franka Anić, s petim mestom peta najuspešnejša slovenska športnica v Londonu. Prekosili so jo le dobitniki kolajn: zlata Urška Žolnir, srebrni Primož Kozmus ter bronasti Rajmond Debevec, Iztok Čop in Luka Špik. Omenjena četverica se je že pred zaključno slovesnostjo vrnila v domovino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.