Šport
12 ogledov

Dream team potrdil košarkarski primat

carmelo anthony serge ibaka london 2012 finale
1/32
EPA
Ameriška košarkarska reprezentanca je zmagovalka olimpijskega turnirja v Londonu. V finalu so v izredno tesnem in napetem obračunu premagali borbene Špance, ki so skozi celotno tekmo uspešno parirali favoriziranemu dream teamu. Američani so slavili z rezultatom 107:100.

kobe bryant zda španija london finale | Avtor: EPA EPA
Prvo četrtino so ameriški košarkarji začeli odločno in si večkrat priigrali lepo prednost. Kljub dobri predstavi španskih košarkarjev, kjer je ponovno blestel Juan Carlos Navarro, so bili Američani ves čas korak pred svojimi nasprotniki. Prvi četrtino so končali z osmimi točkami prednosti (35:27).

V drugi četrtini so se ''prebudili'' košarkarji iz Pirenejskega polotoka, ki so uprizorili delni izid 12:2 in pri rezultatu 39:37 tudi povedli. Španci so ves čas dokazovali, kako dobri strelci so izza črte za tri točke. Blestel je vroči Navarro, ki je v prvem polčasu dosegel kar štiri trojke. V drugi četrtini so imeli Pau Gasol in druščina celo več skokov od ameriškega dream teama.

arnold schwarzenegger zda španija london finale | Avtor: EPA EPA
Španci so igrali izvrstno, a Američani so ostali zvesti svojemu slogu in s prepričljivim zadevanjem iz vseh položajev še naprej ohranjali majhno prednost. Blestela sta predvsem Kevin Durant in Lebron James, medtem ko si je pri matadorjih Marc Gasol pridelal štiri osebne napake in moral sesti na klop. Američani so vodili že z osmimi točkami prednosti, a Španci so bili v zaključku spet prepričljivejši in si pred drugim delom priigrali minimalen zaostanek.

juan carlos navarro london finale španija košarka zda | Avtor: EPA EPA
Tretjo četrtino so Američani odprli s trojko, na drugi strani pa je za dve zadel Pau Gasol. V prvih minutah smo ponovno gledali izenačen dvoboj, Španci pa so uspeli tudi povesti (67:64). Zaostanek treh točk je s košem takoj znižal LeBron James. Američani so se hitro zbrali in odgovorili še z atraktivnim zabijanjem. Če je v prvem polčasu blestel Navarro, pa je vajeti v drugem prevzel Gasol, ki je odlično opravljal nalogo pod košem. Kadarkoli so se Španci povsem približali ali celo povedli, so Američani udarili nazaj. Po treh četrtinah je bila razlika med obema ekipama identična kot po prvem polčasu (83:82).

zda reprezentanca košarka | Avtor: EPA EPA
Ameriški dream team je zadnjih deset minut odprl prepričljivo in s petimi zaporednimi točkami pobegnil na šest točk razlike. Špancem se je močno poznalo, da je prenehal zadevati prvi strelec prvega polčasa Navarro, ki v tretji četrtini ni prispeval niti točke. Po vstopu Marca Gasola se je razmerje moči pod košem nekoliko stabiliziralo, a Američani so še naprej diktirali tempo. Najvišja prednost košarkarjev čez lužo je znašala že 11 točk, tri minute pred koncem pa so se Španci približali na šest. Američani so v zaključku pokazali, da imajo dolgo klop igralcev, ki znajo zadevati tudi v ključnih trenutkih. V zadnjih minutah so tekmo rutinirano pripeljali do konca in se zasluženo veselili vnovične zlate kolajne.

Olimpijski košarkarski turnir, finale:

ZDA : Španija 107:100 (35:27, 59:58, 83:82, 107:100)
Durant 30, James 19, Bryant 17, Paul 11; P. Gasol 24, Navarro 21, M. Gasol 17

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.