Šport
23 ogledov

Slovenska zmaga, a ne Prevčeva

Robert Kranjec EPA
Prva tekma na letalnici Vikersundbakken je postregla z zmago Roberta Kranjca, njegovo šesto v svetovnem pokalu. Peter Prevc je s četrtim mestom še nekoliko povečal prednost pred Severinom Freundom v skupni razvrstitvi.

"Lani sem v soboto postavil rekord in bil junak, drugi dan pa sem bil s 130 metri bedak. Zato vem, kako kratka je pot in čas od junaka do bedaka. Treba bo biti predvsem umirjen in potrpežljiv," je pred skoki v Vikersundu razmišljal Peter Prevc. Ta je na norveški skakalnici že poletel do 250 metrov.

V poskusni seriji so imeli sicer prireditelji tokrat kar nekaj težav z vetrom in so jo po desetminutnem premoru celo odpovedali. Poleg vodilnega v svetovnem pokalu so bili na startni listi še Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Anže Lanišek, Jaka Hvala, Andraž Pograjc in Tomaž Naglič.

Odličen nastop Hvale

Slednji je nastopil s številko 13, z daljavo 159 metrov pa je zasedel četrto mesto. Med tistimi, ki so ga kasneje premagali je bil tudi Hvala, ki je poletel do 211 metrov in prevzel drugo pozicijo. Manj uspešen je bil takoj za njim Pograjc (165 metrov). Hvalo je na tretje mesto s številko 28 potisnil šele Piotr Zyla.

Po številki 45 Slovenci prvi, drugi in peti

Nato je poletel Tepeš do 216 metov in se prebil na prvo mesto, a ga je takoj na drugo porinil Kranjec, ki je krepko prevzel vodstvo z 236 metri. Manj uspešno se je prva tekma v Vikersundu končala za Laniška, ki je pristal pri 118 metrih in bil tako daleč od uvrstitve v finale.

Med oba vodilna Slovenca se je s številko 49 kot prvi prebil Andreas Stjernen (219,5 metra), domače navijače pa je nekoliko razočaral z 251,5 metra rekorder naprave Anders Fannemel, ki je tokrat moral doskočiti pod 200-metersko znamko. Kar nekaj letalcev se je nato prebilo pred Tepeša, Kranjec pa je ostajal na prvem mestu do nastopa domačina Kennetha Gangnesa.

Prevc za Kranjcem

Sledila sta le še nastopa obeh najboljših v svetovnem pokalu. Severin Freund je bil kratek in se je v drugo serijo podal šele s 16. mesta, Prevc pa je s 226,5 metra pristal na tretjem mestu. Tepeš je bil po prvem poletu 10., Hvala pa 18.

Ta je v drugo pristal pri 181,5 metra in izgubil nekaj mest. Freund je odlično skočil, Tepeš pa je pri 209,5 metra slabo doskočil in padel, z glavo pa grdo udaril ob tla. Kljub temu je sam zapustil iztek skakalnice, izgubil pa je le tri mesta.

Kranjec do šeste zmage

Pred nastopom zadnje četverice je vodstvo prevzel zimzeleni Noriaki Kasai. Michael Hayböck se mu ni niti približal, Japonec pa je zadržal vodstvo tudi po Prevčevem poletu (220,5 metra). A nato je znova odlično svoje delo opravil Kranjec, ki je pristal pri 239,5 metra.

Gangnes je nato poletel daleč, a ne dovolj, da bi preprečil Kranjčevo šesto zmago v svetovnem pokalu. Tudi zadnji uspeh je doživel v Vikersundu, slavil je pred tremi leti. Kranjec je tokrat zmagal na ženin rojstni dan.

"Če sem pošten, tega nisem pričakoval. Ko se je začelo tekmovanje, sem dobil resnično dober občutek. Uspala sta mi res dva dobra poleta. V naslednjih tekmah bom le užival," je po zmagi dejal Kranjec.

Prevc je s četrtim mestom šele tretjič v sezoni ostal brez uvrstitve na stopničke, Tepeš je bil 13., Hvala pa 20.

Komentarjev 2