Šport
604 ogledov

Slovenskega kolesarskega dragulja centimetri delili od senzacionalne zmage

Dirka po Baskiji Epa
Nemec Maximilian Schachmann (Bora Hansgrohe) je zmagovalec še tretje izmed štirih etap Dirke po Baskiji. V sprintu četverice najmočnejših na zadnjem vzponu je za nekaj centimetrov premagal našega Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates).

Prvi beg današnje zelo zahtevne ter razgibane 163,3 km dolge etape, katero sta zaznamovala dež in mraz, se oblikuje po 25 km. Tvorijo ga Maxime Monfort, Alessandro De Marchi, Carlos Verona, Stephen Williams, Tsabu Grmay ter Michael Storer. Privozijo si prednost 4 minut, preden glavnina vzame stvari v svoje roke.

Predzadnji vzpon - edini današnji klanec prve kategorije - tako še vedno v ospredju prečkata le De Marchi ter Verona, a sta tudi poslednja osamljena ubežnika ujeta 13 kilometrov pred ciljem.

Na zadnjem vzponu pa se dober kilometer pred vrhom za napad odloči avstralski superzvezdnik Adam Yates, kateremu lahko sledijo le vodilni kolesar dirke, Maximilian Schachmann, nekdanji zmagovalec Dirke po Sloveniji, Danec Jakob Fuglsang ter slovenski kolesarski dragulj Tadej Pogačar.

Dirka po Baskiji | Avtor: Epa Epa

Do cilja tako sledi le še vratolomni spust v izjemno zahtevnih razmerah, a je vodilna četverica dovolj pazljiva, da v dolini z medsebojnim sprintom obračuna za zmago. Prvi se je za napad odločil prav Pogačar, ki je pustil Yatesa in Fuglsanga brez težav za seboj, a ga je v zadnjih metrih za las prehitel izjemni Nemec. Tretje mesto je zasedel Jakob Fuglsang (Astana), ki je tako kot Yates za vodilnima zaostal za sekundo.

Schachmann je vodstvo v skupnem seštevku povečal na 51 sekund, toliko zaostaja njegov moštveni kolega Avstrijec Patrik Konrad, še sekundo več pa znaša zaostanek tretjeuvrščenega Španca Iona Izagirreja (Astana).

Dirka po Baskiji | Avtor: Epa Epa

Pogačar je nekaj mest pridobil, a še ni v najboljši deseterici, kar je njegov cilj. Bi pa v njej bil, če ne bi bil dan prej udeleženec skupinskega padca, zaradi katerega danes na startu ni bilo Juliana Alaphilippa, Michala Kwiatkowskega (nista težje poškodovana) in še koga.

"Včeraj sem imel smolo. Padli so pred mano kot domine, nisem imel druge poti, kot da sem zavil v travo, ki je bila spolzka. Potem pa sem zletel čez krmilo, a se na srečo nisem poškodoval. Tudi danes sem se znašel na tleh, a sem se hitro pobral in nisem izgubil veliko. Na zadnjem vzponu pa sem se dobro počutil, napadel, a ni bilo dovolj, da bi premagal ta teden res odličnega Schachmanna," je po uspehu dejal Pogačar, ki bo v naslednjih dveh etapah, prav tako zahtevnih, še naprej pomočnik Irca Dana Martina, ta je v skupnem seštevku na četrtem mestu.

"Moram biti ves čas ob njem, če se slučajno zgodi kaj neprimernega. Imava podobno kolo, tako mu moram v primeru okvare dati svojega. Danes smo bili dogovorjeni, da ostanemo skupaj do zadnjega vzpona in da nato napadem jaz. Taktiko smo izpolnili do potankosti, žal je bil Nemec premočan. Sta pa še dve priložnosti za našo zmago, tudi sam bom še dirkal na rezultat. Zaenkrat pravih vzponov še ni bilo, lahko rečem, da sem dobro pripravljen, ali sem močnejši od Dana, pa zdaj ne morem reči. Tako ali tako pa smo ekipa, odlično se razumemo, naš skupni cilj je čimboljši rezultat nekoga, ali je to Martin ali kdo drug," povsem v ekipnem duhu razmišlja Pogačar, za katerim je zelo naporen dan v deževnih razmerah in na spolzkih cestah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice