Šport
523 ogledov

Mladi Slovenec nadaljuje z odličnimi nastopi na najvišji ravni

Julian Alaphilippe Epa
Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) je zmagovalec druge etape Dirke po Baskiji, ki se je zaključila s sprintom na klanec. Z devetim mesto se je ponovno odlično izkazal Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), medtem ko je skupno vodstvo zadržal Maximilian Schachmann (Bora Hansgrohe).

Drugo etapo letošnje Dirke po Baskiji je zaznamovalo kar pet makadamskih odsekov v stilu prestižne enodnevne klasike Strade Bianchi ter zaključni strm, a kratek vzpon do cilja. Julian Alaphilippe se je izkazal za najmočnejšega v sprintu, medtem ko je zaradi predrte pnevmatike dosti časa izgubil eden izmed glavnih favoritov dirke, Adam Yates, ki tako za vodilnim Maximilian Schachmannom zaostaja že za več kot minuto in pol.

Matej Mohorič Dirka po Flandriji Šport Slovenija ima tudi kolesarja za enodnevne dirke

Sama etepa se je sicer začela precej mirno, po petih kilometrih pa se v ospredje podata Rohan Dennis in Jessu Herrada, katerima se v ospredju pridruži še peterica kolesarjev, a so že znotraj 12 kilometra vsi ujeti, kar za napad izkoristijo Julien Bernard, Garikoitz Bravo in Darwin Atapuma, katerim se kasneje pridruži še Julen Amezqueta. Skupaj si privozijo prednost treh minut pred glavnino.

Toda tik pred tremi zaporednimi makadamskimi odseki, 52 km pred ciljem, so ubežniki ujeti. Narekovanja tempa prevzame Astana in na makadamu se glavnina razbije, toda vsi kandidati za visoko skupno uvrstitev so v vodilni skupini, dokler Adam Yates ne predre svoje pnevmatike na zadnjem makadamskem sektorju, 15 kilometrov pred ciljem. Ekipa Mitchelton Scott se nato s svojim kapetanom poda v lov za vodilno skupino, a se razlika le še povečuje.

primož roglič V vrhu Šport Roglič zadržal prvo in tretje mesto

Vodilna skupina tako složno doseže poslednji vzpon, kjer se za nepričakovani zgodnji sprint, kar 600 metrov pred ciljem, odloči Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal). Toda prvi favorit etape Julian Alaphilippe ima vse pod svojo kontrolo. V zadnjih 200 metrih z lahkoto prehiti mladega Belgijca, ki se na koncu vseeno lahko pohvali z odličnim ter nepričakovanim drugim mestom, medtem ko na tretjem konča Michal Kwiatkowski (Sky).

"Včeraj mi je šlo dobro na kronometru, danes mi je etapa res ustrezala, tako da sem lahko napadel. Hvala ekipi, bilo je naporno, na koncu pa sem bil na pravem mestu za napad," je po etapni zmagi dejal Francoz.

Na dirki nastopajo trije Slovenci, danes se je ponovno izjemno izkazal Tadej Pogačar, ki je bil v prvi skupini in je cilj prečkal s sekundo zaostanka na devetem mestu. Grega Bole (Bahrain Merida) je bil 68. z 1:57 minute zaostanka, njegov moštveni sotekmovalec Luka Pibernik pa 141. (+ 12:53). Skupno je Pogačar na 16. mestu (+ 0:43), Bole 74., Pibernik pa 111.

Nemec Maximilian Schachmann, ki je dobil ponedeljkovo prvo etapo, kronometer v Zumarragi, je danes izgubil le sekundo, kot peti na etapi pa je obdržal majico vodilnega. Na drugem mestu je Kwiatkowski z desetimi sekundami zaostanka, tretji pa je Alaphilippe (+ 0:11).

Maximilian Schachmann | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice