Šport
463 ogledov

Slovenski as: "Spraševal sem se, ali mi je tega res treba"

Jan Tratnik Profimedia
Jan Tratnik je v torek postal sedmi slovenski kolesar z etapno zmago na tritedenskih dirkah.

Zmago je slavil v 16. etapi Gira, ki je bila zanj zadnja priložnost, da pride do odmevnega rezultata. Toda že med etapo je verjel in vedel, da ga v zaključku tekmec, ki je z njim pripeljal do strmega zaključka, ne more presenetiti.

"Po pravici povedano sem v finalu verjel, da ga lahko premagam, saj mi je bil zadnji del pisan na kožo. Vzpon je bil kratek in strm, kar odgovarja mojim predispozicijam, saj imam dobro kapaciteto za eno minuto napada. Ko je O'Connor napadel, sem odgovoril s protinapadom. To se je zgodilo ravno tam, kjer so stali punca, brat in prijatelj, zato sem dobil dodatno energijo," je za Radio Slovenija etapo od Vidma do San Daniele del Friullija pokomentiral 30-letnik.

Jan Tratnik Čustveni video Šport Poglejte si poslednji kilometer, kako je Slovenec zmlel konkurenco na Giru

Idrijčan je vedel, da ga v zaključku tekmec, Avstralec Ben O'Connor, ne more prehiteti. "Ko me je poskusil stresti tik pred ciljem, je šlo prepočasi in vedel sem, da me ne bo mogel premagati. Začutil sem, da lahko dobim etapo in sem verjel vase."

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Da bodo kolesarji Bahrain-McLarna v pobegu, je vedel že na jutranjem sestanku. "Že pred sestankom smo se zmenili, da mora Enrico Battagin v pobeg. V nekem trenutku sem se znašel v ospredju ravno pred dolgim klancem, ko so se začeli napadi. Odzval sem se in kar naenkrat sem bil v pobegu. Nato se je pridružilo še nekaj kolesarjev, tudi Battaglin, kar je bilo dobro, saj smo imeli v veliki skupini dva kolesarja," je razpredal Tratnik, ki je bil presenečen, da so se mu kasnejši napadi izšli.

Jan Tratnik Zmagovalec na Giru Šport Tratnik navdušil z razkritjem skrivnega orožja

"Cel potek je bil kar malce čuden, saj nas je bilo 28 v pobegu in odločil sem se za napad že po prvem od treh vzponov v teh krogih. Ostala sva samo jaz in Manuele Boaro. Vmes sem se spraševal, 'ali mi je tega treba, ko pa je zadaj toliko kolesarjev'. Toda prišla sva do nekaj prednosti, na drugem vzponu pa sem pospešil. Na zadnjem se mi je pridružil O'Connor. Izjemne noge sem imel, da sem zdržal ta zadnji klanec," je dogajanje strnil Idrijčan.

Jan Tratnik | Avtor: Epa Epa
Z zmago je izpolnil cilj in opravil najboljšo možno avdicijo za morebitno pogodbo s katerim od moštev svetovne serije, saj mu zdajšnja po koncu sezone poteče. Ob zmagi se ni pozabil zahvaliti tudi rojakom, ki so ga spodbujali ob cesti.

"Cilj je izpolnjen. Še bolj sem vesel, da gre za normalno etapo in ne kronometer. Res sem trdo delal letos kljub koroni in verjel, da bodo dirke in da moram vsako izkoristiti. Da pa sem zmagal še tako etapo, na kateri je bilo ob strani veliko Slovencev, mi pomeni zelo veliko. Vsakemu se moram zahvaliti za spodbudne besede, saj je to zelo veliko pripomoglo k zmagi."

Svoje moštvo sicer 30-letnik vidi kot eno od presenečenj Gira, saj so s Špancem Pellom Bilbaom visoko v skupni razvrstitvi, zdaj pa imajo po Tratnikovi zaslugi tudi etapno zmago.

Primož Roglič Zgodovinsko Šport Slovenca prva po 42 letih, ki jima je to uspelo!

In vendar jih čaka zelo zahtevno nadaljevanje v Alpah. "Zdaj nas čakajo zelo težke etape. To je bila zadnja moja priložnost za etapno zmago na Giru. Sam bom pomagal, kolikor bom lahko, ostalo bo bolj bitka za preživetje. Upam, da ne bo prevelike bitke samega s sabo. Glede na trenutno formo pa me ni treba biti strah. To mi kvečjemu daje motivacijo za nedeljo in kronometer v Milanu, na katerem želim uživati in ga čim bolje odpeljati," še opozarja na zadnjo etapo.

Po 11. mestu na prvem kronometru in desetem v drugi vožnji na čas bo na zadnjem v Milanu lahko nastopil še bolj sproščeno, saj že ima to, po kar je v Italijo prišel. Prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah.

 
Komentarjev 1
  • Žurnalček 15:03 21.oktober 2020.

    A ni fino , ko je vseeno al gledaš Vuelto al Giro , tko in tko zmagajo naši !