Šport
1713 ogledov

Slovenca prva po 42 letih, ki jima je to uspelo!

Primož Roglič Epa
Potem ko je Jan Tratnik dobil 16. etapo Dirke po Italiji, je "slovenski" dan dopolnil Primož Roglič z zmago na 1. etapi Dirke po Španiji. Da bi katera država na isti dan dobila kar dve etapi z največjih tritedenskih dirk pa se ni zgodilo že od leta 1978.

Pred nekaj več kot letom dni je Primož Roglič rdečo majico vodilnega na Vuelti prevzel v 10. etapi po zmagi na kronometru, zatem pa je ni spustil iz rok in v Madridu slavil pred Špancem Alejandrom Valverdejem in rojakom Tadejem Pogačarjem.

Tokrat kolesar iz Kisovca, ki bo 29. oktobra slavil 31. rojstni dan, ni mogel čakati, saj so organizatorji zaradi specifičnih razmer in odpadlega uvoda v Vuelto na Nizozemskem že prvi dan postregli s traso za favorite, ki jo je na koncu dobil prav slovenski as in slavil še osmo etapno zmago na tritedenskih dirkah.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

"Lepo je zmagati. Zelo sem zadovoljen. Moštvo je znova pokazalo, da je zelo močno. Odlično je opravilo delo skozi celotno etapo, sam pa sem se jim lahko oddolžil z zmago. Gre za lep začetek Vuelte," je po 43. zmagi v karieri dejal slovenski zvezdnik, ki ga je presenetil hiter začetek dirke po Španiji.

"Že pred zadnjim klancem je bilo težko, saj smo šli na polno. Imamo nore fante, kot je Sepp Kuss in zares sem vesel, da sem uspel na koncu zmagati. Gre za čudno sezono, zato bom od jutri naprej užival v majici vodilnega in v dejstvu, da lahko tu dirkamo. Upam, da bodo tudi gledalci pred televizijskimi sprejemniki uživali," je še dodal Roglič.

primož roglič Že v rdečem Šport Rogla že na prvi etapi razbil konkurenco!

Z etapno zmago je še dvanajstič v karieri oblekel rdečo majico vodilnega na Vuelti in poskrbel za dvojno slovensko slavje po zmagi Jana Tratnika v 16. etapi dirke po Italiji. S tem je Slovenija postala tretja država z etapno zmago na isti dan tritedenskih dirk. Nekoč sta se namreč Giro in Vuelta prekrivala, nazadnje pa je uspelo na obeh dirkah v istem popoldnevu slaviti Belgijcem leta 1978.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenski as je z današnjim uspehom postal prvi kolesar po Italijanu Giuseppeju Saronniju leta 1983, ki je dobil etapo na prvih sedmih tritedenskih pentljah. Daljši niz imajo le štirje kolesarji, na vrhu pa je Francoz Bernard Hinault, ki mu je to uspelo na trinajstih največjih večtedenskih dirkah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice