Šport
3001 ogledov

Na Giru pred veliko senzacijo, odličen nastop Slovenca

Giro d'Italia Profimedia
Ganna do tretje etapne zmage, Tratnik deseti, izjemni Almeida pa je še povišal prednost v skupnem seštevku. Ali se nam obeta senzacija?

Italijan Filippo Ganna je zmagovalec kronometra v 14. etapi kolesarske dirke po Italiji. Ob svojem prvencu na tritedenskih dirkah je dobil še tretjo etapo na domačih tleh. Jan Tratnik je 34,1 kilometra dolgo vožnjo na čas končal na desetem mestu. Rožnato majico pa še naprej nosi Portugalec Joao Almeida, ki je še povišal prednost v skupnem seštevku.

V 14. etapi sta potekala dva boja; eden za etapno zmago in drugi, pomembnejši za rožnato majico. Po 13 etapah je imel Almeida (Deceuninck-Quick-step) 40 sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Nizozemcem Wilcom Keldermanom (Sunweb) in 49 pred Špancem Pellom Bilbaom (Bahrain-McLaren).

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

Razmerja moči so se po slabih 45 minutah na razgibanem terenu od Conegliana do Valdobbiadeneja dodobra spremenila, največ pa je pridobil Američan Brandom McNulty (UAE Team Emirates), ki je s sijajnim kronometrom in končnim tretjim mestom v etapi v skupnem seštevku z 11. napredoval kar na četrto mesto.

Almeida je s šestim mestom zadržal rožnato majico, prednost pa je pred tekmeci še povišal. Najbližje mu je še naprej Kelderman, ki je bil v etapi deveti tik pred Tratnikom, pred nedeljsko gorsko etapo pa za 22-letnikom iz Caldas da Rainhe zaostaja 56 sekund. Tretji je še naprej Bilbao, ki pa je v primerjavi z vodilnim Portugalcem izgubil več kot minuto in sedaj zaostaja za dve minuti in 11 sekund.

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

Peti je v skupnem seštevku domači up Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), ki upa na italijanski preobrat v zadnjem tednu Gira. V skupnem seštevku "morski pes iz Messine" zaostaja dve minuti in pol, sedem sekund pa ima pred njim prednosti McNulty.

V boju za etapno zmago sta se pomerila moštvena kolega pri Ineos Grenadiers, Ganna in Avstralec Rohan Dennis. Zadnja svetovna prvaka v kronometru je po polovici trase ločilo le pet sekund, letošnji svetovni prvak iz Imole pa je nato pritisnil na plin in v cilj prišel s časom 42:40 in za 26 sekund prehitel Dennisa za še tretjo etapno zmago na prvem Giru v karieri.

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vsaka etapna zmaga je zame pomembna. Tu na Giru imamo res dobro ekipo in dobili smo etape na vseh terenih. Vzpon je bil res strm, le en kilometer, ki pa je trajal, ne vem, pet minut. Skočil sem prek vzpona in pospeševal v drugem delu. Šlo je bolje in bolje vse do cilja," je preizkušnjo opisal 24-letni Italijan, ki že pogleduje proti zadnji etapi in še tretjem kronometru.

Še prej pa svetovnega prvaka v vožnji na čas čakajo visoki prelazi v Alpah. "Upam, da bomo dirkali v soncu, ampak težko bo. Varčevali bomo moči in upali, da pridemo do Milana. Tam imam še eno priložnost v kronometru," je po koncu etape v hitri izjavi dejal Ganna.

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

Zelo dobro se je v etapi odrezal tudi Tratnik. Slovenski specialist za vožnjo na čas je v dresu moštva Bahrain-McLaren v cilj prišel kot tretji, nato pa je izgubil še sedem mest in končal kot deseti z zaostankom natanko dveh minut za Ganno. Drugi Slovenec Domen Novak (Bahrain-McLaren) je bil s časom 50:11 daleč zadaj na 120. mestu.

V skupnem seštevku je Tratnik nekoliko napredoval in zdaj zaseda 75. mesto, Novak pa je ostal na 98. z več kot dvema urama zaostanka za vodilnim.

V nedeljo bo na sporedu etapa z gorskim ciljem na Piancavallu (185 km). Začela se bo v bazi italijanskih zračnih sil, kjer ima domovanje tudi letalska akrobatska skupina Frecce Tricolori, ki naslednje leto praznuje 60. obletnico.

Kolesarje bo pot peljala prek številnih vzponov, za konec pa sledi še vzpon na Piancavallo, dolg 14,5 kilometra s povprečnim naklonom 7,8 odstotka. Pred ponedeljkovim dnevom premora se tako obeta ognjemet med kandidati za skupno zmago v Milanu prihodnjo nedeljo. Ali lahko mladi Portugalec poskrbi za novo senzacijo?

* Izidi, 14. etapa (Conegliano - Valdobbiadene, 34,1 km):
  1. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)              42:40
  2. Rohan Dennis (Avs/Ineos Grenadiers)              + 0:26
  3. Brandon McNulty (ZDA/UAE Team Emirates)            1:09
  4. Thomas De Gendt (Bel/Lotto Soudal)                 1:11
  5. Josef Černy (Češ/CCC Team)                         1:16
  6. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)           1:31
  7. Tanel Kangert (Est/EF Pro Cycling)                 1:33
  8. Jonathan Castroviejo (Špa/Ineos Grenadiers)        1:44
  9. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                       1:47
 10. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)                  2:00
...
120. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                  7:31

- skupno:
  1. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)       54:28:09
  2. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                     + 0:56
  3. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)                 2:11
  4. Brandon McNulty (ZDA/UAE Team Emirates)            2:23
  5. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)               2:30
  6. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                   2:33
  7. Domenico Pozzovivo (Ita/NTT Pro Cycling)       isti čas
  8. Fausto Masnada (Ita/Deceuninck - Quick-step)       3:11
  9. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)                3:17
 10. Jai Hindley (Avs/Sunweb)                           3:33
...
 75. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)               1:37:54
 98. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)               2:05:48
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice