Šport
778 ogledov

Italijanskega šampiona med dirko zbil motor

Elia Viviani, nesreča Reševalni pas/Twitter
Letošnjo Dirko po Italiji si bomo zapomnili po koronavirusu, ki močno kroji končni razplet, ter številnih incidentih, ki so se zgodili tekom dirkanja.

Organizatorji ene najznamenitejših kolesarskih dirk vseh časov, Gira d'Italie, letos resnično nimajo sreče.

Jumbo-Visma Korona spet udarila Šport Šok za Jumbo-Vismo, dve celotni ekipi zapuščata Giro!

Poleg tega, da celotna kolesarska karavana živi v nenehnem strahu pred koronavirusom, s katerim so se že okužili trije veliki kolesarski asi Simon Yates, Steven Kruijswijk ter Michael Matthews, ekipi Jumbo-Visma in Mitchelton Scott pa sta že zapustili tekmovanje, pa si bomo letošnjo izvedbo dirke zapomnili predvsem po številnih incidentih, ki so se zgodili tekom dirkanja.

Slednji spremljajo letošnje tekmovanje od prve etape dalje. Vse skupaj se je namreč začelo prav z otvoritvenim kronometrom, katerega so zaznamovale slabe asfaltne površine ter močan veter, kar je botrovalo številnim grdim padcem.

Filippo Ganna Kontroverzni Giro Šport Grozljiva nesreča enega glavnih favoritov, zvezdnik znorel nad organizatorji

"Bal sem se v ovinkih. Vedel sem prej, da bo na cesti veliko olja, da bo spolzko ter da se ne bom spopadel za zmago. Enostavno je bilo prenevarno. Organizatorji bi se lahko vsaj potrudili in počistili cesto ali pa kaj na novo asfaltirali," je bil po etapi besen svetovni rekorder v vožnji na eno uro, Victor Campenaerts.

Še večji incident pa so si organizatorji privoščili na 4. etapi, ko sta se 800 metrov pred ciljem pri veliki hitrosti v zaščitno ograjo, katera se je nenadoma začela premikati zaradi vetra, ki ga je ustvarjal televizijski helikopter, zapletla Etienne van Empel in Luca Wackermann (Vini Zabu-KTM). Slednjega so morali nezavestnega odpeljati v bolnišnico.

Giro Di Italia 4. etapa Gira Šport Helikopter zakrivil grozljivo nesrečo, kolesar nezavesten obležal

Po nekaj dnevih zatišja pa se je nov velik incident zgodil tekom 11. etape, ki se ja zaključila s skupinskim sprintom v Riminiju. Veliki italijanski šampion Elia Viviani, ki ima za sabo katastrofalno dirko, je upal, da se bo končno lahko tudi sam pomeril v sprintu za zmago, a ga je v enem izmed rondojev približno 30 kilomterov pred ciljem s kolesa zbil voznik motorja.

Slednji naj bi dobil sporočilo organizatorja dirke, da naj se pomakne naprej, za najprimernejši trenutek, da prehiti glavnino, pa si je izbral enega izmed rondojev, a pri tem ni opazil, da je sprinter ekipe Cofidis pred njim rahlo zavrl, tako da je trčil v njegov zadek.

Nekdanji evropski prvak ter zmagovalec etap z vseh velikih tritedenskih dirk se je sicer pobral ter nadaljeval z dirko, a ga je čakal dolg ter mukotrpen lov za glavnino, kjer je bil tempo resnično visok, saj so sprinterske ekipe lovile še edinega preostalega ubežnika, Sandra Armeeja.

Viviani je s pomočjo moštvenih kolegov uspel priključiti 10 kilometrov pred ciljem, a je pri tem porabil preveč energije, obenem pa je ostal brez sotekmovalcev, ki bi mu pomagali izboljšati njegovo pozicijo v pelotonu.

Petkratni zmagovalec etap na Dirki po Italiji se tako ni uspel vključiti v boj za etapno zmago, njegovo mesto v sprintu pa je zavzel moštveni kolega Simone Consonni, ki je uspel končati na četrtem mestu, kar zagotovo ni zadovoljilo apetite ekipe Cofidisa, ki še kar ostaja brez zmage na letošnejm Giru.

Organizatorji dirke so se sicer po koncu etape za incident opravičili, medtem ko je voznik motorja, ki je prevažal enega izmed sodnikov, prejel kazen 500 švicarskih frankov, obenem pa je bil odstranjen z dirke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice