Šport
10545 ogledov

Grozljiva nesreča enega glavnih favoritov, zvezdnik znorel nad organizatorji

Filippo Ganna Profimedia
Ganna do zmage na kontroverznem kronometru, Tratnik končal na odličnem 11. mestu.

Italijanski kolesar Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) je zmagovalec prve etape dirke po Italiji. Svetovni prvak iz Imole je dobil 15,1 kilometra dolg kronometer od Monreala do Palerma z drugo najvišjo povprečno hitrostjo v zgodovini vožnje na čas na tritedenskih dirkah. Slovenski kolesar Jan Tratnik (Bahrain-McLaren) je bil 11.

Tratnik je bil do drugega vmesnega časa celo v boju za prvo peterico, saj je zasedal šesto mesto, ob koncu pa je izgubil nekaj časa in končal kot 11. z zaostankom 42 sekund. Drugi slovenski predstavnik, Domen Novak, je bil 142. z zaostankom dveh minut in 14 sekund.

Izjemni Italijan z vzdevkom "Top Ganna" je preizkušnjo na Siciliji končal s časom 15:24, kar je pomenilo povprečno hitrost 58,831 km/h. S tem je zaostal le za povprečno hitrostjo Belgijca Rika Verbruggheja na Giru leta 2001, ko je 7,6 kilometra dolgo traso odpeljal s hitrostjo 58,874 km/h.

Filippo Ganna | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zame je to uresničitev sanj, da bom lahko jutri nosil rožnato majico. Bil sem eden od favoritov in želel sem razbliniti mit o tem, da favoriti takšnih preizkušenj ne dobivajo," je po kronometru dejal izjemni Italijan.

"Upam, da je to dober znak za prihodnje dni. Nositi to majico je res nekaj posebnega, čustva me prevzemajo. Zmago pa posvečam svoji regiji Piemont, ki se spopada s številnimi težavami zaradi vremena," je zaključil 24-letnik, ki sploh prvič nastopa na kakšni od tritedenskih dirk.

Filippo Ganna | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugo mesto je na uvodni etapi 103. dirke po Italiji osvojil Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quick-step). Dvaindvajsetletnik, ki je zaostal 22 sekund, velja za izjemnega talenta, mnogi pa ga že na letošnjem prvencu na tritedenskih dirkah vidijo pri samem vrhu. Tretji je bil na koncu Danec Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates), ki je imel isti čas kot Portugalec.

Izmed favoritov je bil pri vrhu Valižan Geraint Thomas, ki po neuspešnem nadaljevanju sezone v avgustu letos cilja na prvo osvojitev Gira. Za Ganno je na četrtem mestu zaostal 25 sekund, a si pred ostalimi kandidati za rožnato majico po 21 etapah v Milanu nabral kar nekaj prednosti.

Anglež Simon Yates (Mitchelton-Scott) je za zmagovalcem Toura leta 2018 zaostal 26 sekund, Italijan Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) minuto in šest sekund, Nizozemec Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) minuto in 21 sekund, Danec Jakob Fuglsang (Astana) pa minuto in 24 sekund.

So pa organizatorji že med uvodnim kronometrom poslušali ogromno kritik zaradi slabe asfaltne površine in močnega vetra, ki je kolesarjem povzročal ogromno preglavic. Padel je denimo na Touru šesti Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana), ki je moral končati Giro, še preden se je ta dobro začel.

Posebej glasen je bil rekorder v vožnji na eno uro, Belgijec Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling). "Bal sem se v ovinkih. Vedel sem prej, da bo na cesti veliko olja, da bo spolzko ter da se ne bom spopadel za zmago. Enostavno je bilo prenevarno. Organizatorji bi se lahko vsaj potrudili in počistili cesto ali pa kaj na novo asfaltirali, kot so to storili v Imoli," je razlagal 28-letnik iz Wilrijka pri Antwerpnu.

Victor Campenaerts | Avtor: Epa Epa

"Če sem iskren, sem srečen, da sem padel že pred vetrom v srednjem delu. Ko vidite, da moram kot rekorder v vožnji na čas kolesariti izven položaja za kronometer, veste, da je res nevarno. Cesta je enostavno preslaba, preveč valovita," je še za Eurosport in kolesarski medij GCN sklenil Campenaerts. Podobne težave je imel tudi na koncu 15., Avstralec Rohan Dennis, sicer eden od favoritov v današnji etapi.

V nedeljo bo na sporedu druga etapa od Alcama do Agrigenta (149 km). Zadnji vzpon do cilja pa bo ponudil prvo priložnost favoritom, da si nadenejo rožnato majico vodilnega, ki jo bo nosil Ganna.

* Izidi:
  1. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)                15:24
  2. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)           + 0:22
  3. Nikkel Bjerg (Dan/UAE Team Emirates)             isti čas
  4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)                0:23
  5. Tobias Foss (Nor/Jumbo-Visma)                        0:31
  6. Josef Cerny (Češ/CCC Team)                           0:36
  7. Matteo Sobrero (Ita/NTT Pro Cycling)                 0:40
  8. Lawson Craddock (ZDA/EF Pro Cycling)                 0:41
  9. Miles Scotson (Avs/Groupama-FDJ)                     0:42
 10. Matthias Brändle (Avt/Israel Start-up)           isti čas
 11. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)
...
142. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                    2:14
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.