Šport
685 ogledov

Velesila do prvega zlata v kronometru, Slovenec s smolo

Filippo Ganna Profimedia
Ganna svetovni prvak v kronometru, Tratnik po smoli 24.

Italijan Filippo Ganna je postal svetovni prvak v vožnji na čas. Italijan je na 31,7 kilometra dolgi večinoma ravninski trasi v okolici Imole za 26,72 sekunde prehitel debitanta na SP, Belgijca Wouta van Aerta, tretji je bil Švicar Stefan Küng (29,80). Edini Slovenec na preizkušnji Jan Tratnik je bil 24. (+2:24,66).

Kolesarje je na trasi oviral tudi veter, predvsem v prvi polovici, ki je šla rahlo navkreber (skupne višinske razlike je bilo približno 200 metrov), je tekmovalcem pihal v prsi.

Na začetku je progo močil tudi dež, v vsem tem pa se je najbolje znašel domačin, ki je traso prevozil s povprečno hitrostjo 53 kilometrov na uro. Branilec naslova, Avstralec Rohan Dennis, je bil peti.

Tratnik je po dobrem uvodu v drugem delu popustil, za kar so bile krive težave s krmilom. "V prvi polovici je šlo po načrtu, na polovici pa se mi je zlomilo krmilo, kar me je močno oviralo pri položaju na kolesu. Nisem mogel do dobrega ritma, do visokih hitrosti, saj desna roka ni bila stabilna, položaj na kolesu pa posledično neudoben. Zato sem se tudi bal padca. Iztisnil sem sicer vse, kar sem lahko. Nisem si pa mislil, da me bo prav na SP to doletelo," je za TV Slovenija po dirki povedal Tratnik.

V četrtek so v kronometru tekmovala dekleta, zmagala je Nizozemka Anna van der Breggen, slovenska reprezentantka Eugenia Bujak je bila 13. V soboto bo na sporedu ženska cesta dirka, v nedeljo pa še moška s slovenskima junakoma Toura Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem.

 
Komentarjev 2
  • Žurnalček 22:34 25.september 2020.

    Kaj a ste kupili krmilo čez Alibabo ? Če se samo spomnim , kako so šinfal čez kitajski kevlar , da se lahko lomi , no zlomi se pa na dirki tisti , ki je stal 600 € .

  • rosogay119 18:50 25.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. quality9.best