Šport
3098 ogledov

Roglič ostaja vodilni v skupnem seštevku

Tadej Pogačar Primož Roglič TdF Epa
Zadnja alpska etapa je prinesla nekaj napadov, ki sta jih najboljša v skupnem seštevku držala pod nadzorom.

V četrtek je bila na sporedu 18. etapa od Méribela do La Roche-sur-Forona, dolga 175 kilometrov. Traso z enim vzponom ekstremne ter dvema prve kategorije ter makadamskim odsekom sta najhitreje prevozila ubežnika iz vrst Ineosa - Michał Kwiatkowski in Richard Carapaz.

Tadej Pogačar Primož Roglič TdF Odzivi Šport Kaj je Roglič rekel Pogačarju?

Kolumbijec je zmago prepustil Poljaku, a vseeno prevzel pikčasto majico od Tadeja Pogačarja (UAE Emirates). Primož Roglič (Jumbo Visma) je etapo končal na četrtem, Pogačar pa na petem mestu, pred njima je bil še Rogličev klubski kolega Belgijec Wout van Aert.

Na vrhu skupnega seštevka dirke pred zadnjimi tremi dnevi ni prišlo do večjih sprememb. Še naprej vodi Roglič pred Pogačarjem in Kolumbijcem Miguelom Ángelom Lópezom (Astana). Slovenski zvezdnik nizozemskega moštva Jumbo-Visme ima v boju za rumeno majico še naprej 57 sekund prednosti pred Pogačarjem, tretji Kolumbijec López zaostaja minuto in 27 sekund.

Veliko akcije v večjem delu etape ni bilo, pričakovano pa je premike v skupnem seštevku prinesel najbolj strm, šest kilometrov dolg vzpon na letošnjem Touru na ploščad Glieres (11,2 odstotka naklona). Ta je postregel s številnimi napadi. Nenazadnje niti na makadamskem odseku, dolgem 1,8 kilometra, po prihodu na vrh klanca ni manjkalo pomembnih trenutkov. Takoj na začetku klanca je napadel Španec Mikel Landa (Bahrain-McLaren), v ozadju pa je ritem narekovalo moštvo Jumbo-Visme.

Popustila sta Kolumbijec Rigoberto Uran (EF) in Britanec Adam Yates (Mitchelton-Scott), Landa pa si je hitro nabral 30 sekund prednosti v želji po četrtem mestu v skupnem seštevku. V ozadju pa ga je na razdalji držal Rogličev nizozemski vlak.

Marc Hirschi padec Video Šport Eden najbolj aktivnih na Touru padel na spustu

Pričakovati je bilo napad predvsem Kolumbijca Lópeza, ki je za Pogačarjem pred začetkom etape zaostajal 29 sekund. Toda Van Aert je dolgo časa narekoval visok ritem, zaradi česar so številni odlični kolesarji odpadli iz manjše skupine favoritov, drugi pa niso uspeli napasti najboljših. Nato pa je napadel Enric Mas, drugi v razvrstitvi za belo majico najboljšega mladega kolesarja, napad pa sta pokrila njegov tekmec Pogačar in Rogličev moštveni kolega, Američan Sepp Kuss (Jumbo-Visma).

Na vrhu strmega vzpona so bili v ospredju le najboljši, Pogačar pa je vseeno skočil in pridobil šest točk v boju za pikčasto majico. V tem seštevku ima po 18. etapi 72 točk, kar je dve manj kot Carapaz (74 točk) in pet več od Rogliča (67 točk). O boju za pikčasto majico bo tako odločil sobotni kronometer, na katerem bo na voljo deset točk za zmagovalca.

Tadej Pogačar Primož Roglič TdF makadam | Avtor: Epa Epa

Na makadamskem delu sta nato pospešila oba Slovenca, skupno četrti Richie Porte pa je s predrto zračnico zaostal 40 sekund. Yates in Uran pa več kot minuto in pol. Toda sodelovanja na spustu ter manjšem klancu ter novem spustu do cilja ni bilo, zaradi česar sta Roglič in Kuss želela, da se priključita tudi moštvena kolega Tom Dumoulin in Van Aert iz zasledovalne skupine, kjer sta kolesarila skupaj s Portom.

Do konca etape je prišlo do internega dogovora za etapno zmago med moštvenima kolegoma Carapazom in Kwiatkowskim, ki jo je zaradi dobrega sodelovanja na klancih Carapaz prepustil Poljaku. Tretje mesto je osvojil Van Aert, ki je tako vzel možnost favoritom, da bi kdo pridobil štiri bonifikacijske sekunde.

V petek bo na sporedu miren dan v sedlu za kolesarje, na voljo pa bo le ena točka v boju za pikčasto majico. Sicer pa bo bolj pomembno brez padcev in ostalih težav preživeti etapo od Bourg-en-Bressa do Champagnola (166,5 km) in hraniti moči za sobotni kronometer na planoto Planche des Belles Filles.

primož roglič Postavka Šport Toliko na uro zasluži zmagovalec Toura

Tour de France, 18. etapa:

1. Michal Kwiatkowski (Pol/Ineos Grenadiers)     4:47:33
2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)      isti čas
3. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)          + 1:51
4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)           1:53
5. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)      isti čas
6. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo)          1:54
7. Enric Mas (Špa/Movistar)
8. Mikel Landa (Špa/Bahrain-McLaren)
9. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-McLaren)
10. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)
...
12. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)         isti čas
43. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)         13:28
63. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)        19:27
92. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)         28:51


SKUPNI VRSTNI RED:
1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)         79:45:30
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)       + 0:57
3. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)           1:27
4. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo)          3:06
5. Mikel Landa (Špa/Bahrain-McLaren)          3:28
6. Enric Mas (Špa/Movistar)               4:19
7. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)          5:55
8. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)         6:05
9. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)            7:24
10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)         12:12
...
43. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)        2:26:38
78. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)       3:41:25
92. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)        4:13:56

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice