Šport
404 ogledov

Slavospev slovenskemu športu: Majhen narod na vrhu sveta

roglič pogačar Epa
Francoska tiskovna agencija AFP je danes objavila dolg prispevek z naslovom Slovenija, majhen narod na vrhu športa o slovenskem športu in slovenskih športnikih v luči dosežkov kolesarjev Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki dominirata na dirki po Franciji.

Roglič in Pogačar, ki zadnjem tednu dirke vodita na Tour de France, še zdaleč nista edina Slovenca, ki se odlikujeta v športu, kar je presenetljivo za to majhno alpsko državo z dvema milijonoma prebivalcev, opozarja AFP.

"Če pogledamo športne rezultate Slovenije, smo vrhunski narod. Pri nas je veliko super profesionalnih športnikov. Ko gre za kolesarjenje, sva trenutno v položaju, ko posnemava drug drugega, da bi bila vsak dan boljša," v rumeno majico vodilnega kolesarja Toura oblečenega 30-letnega Rogliča navaja AFP.

roglič pogačar | Avtor: Epa Epa

Skupaj s trenutno drugim v skupnem seštevku francoskega kroga 21-letnim Pogačarjem poosebljata zadnji dve senzaciji tega naroda, do letos najbolj znanega po svojih košarkarjih, evropskih prvakih leta 2017, odbojkarjih, evropskih podprvakih leta 2019, in smučarjih, navaja AFP, ki izpostavlja, da ima Slovenija goro tudi na svoji zastavi.

Goran Dragić Luka Dončić NBA | Avtor: Twitter Twitter
AFP ne pozabi omeniti zvezdnika lige NBA Luko Dončića in Gorana Dragića, vratarja Atletica Madrida Jana Oblaka, nogometnega napadalca Luko Zahovića, ki ga označi za sina največjega slovenskega nogometaša v zgodovini Zlatka Zahovića, nogometaša Josipa Iličića in Roberta Berića, trenerja Luko Elsnerja, smučarskega skakalca Petra Prevca in alpsko smučarko Tino Maze. Ob tem pripomni, da je obstajal dolg seznam športnikov še pred vzponom kolesarskega dvojca.

O slovenskem športnem fenomenu je AFP povprašala Mateja Tušaka, znanega slovenskega športnega psihologa, ki je z Rogličem sodeloval že na začetku kariere. Ravno zato, ker je država majhna, so njeni trenerji bolj motivirani in si bolj prizadevajo usposobiti nekaj talentov v tej državi, ki leži "zataknjena" med Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško ter je od leta 2004 članica EU, navaja AFP.

"Če ste košarkarski trener v ZDA, tudi če ničesar ne počnete, je igralcev toliko, da boste vsake toliko časa naleteli na igralca z nekaj talenta in atletske sposobnosti, ki bo iz vas naredil kariero, če se bo le malenkost potrudil," je dejal za AFP.

"Slovenci imamo ambicijo biti veliki ... Prisilili so nas, da gremo po drugi poti, če želimo biti uspešni," nadaljuje Tušak.

pogačar Recept za katastrofo Šport Nezaslišana poteza slovenskega navijača, Pogačar besen

Drugi razlog, navaja AFP, je močna državna podpora, kar je zapuščina njene komunistične preteklosti, ko je bila Slovenija del Jugoslavije do njenega razpada leta 1991.

Tudi vodja Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec pojasnjuje, da širša javnost športnike zelo podpira, ustvarja "pozitivno vzdušje in motivira mlade pri delu in osvajanju novih naslovov".

primož roglič Postavka Šport Toliko na uro zasluži zmagovalec Toura

Andrej Miljkovič, kolumnist športnega dnevnika EkipaSN, uspeh mladih slovenskih športnikov pripisuje podpori njihovih družin in sorodnikov ter "določeni trmi in vztrajnosti".

Kar označuje tudi Rogliča, ki je poklicni kolesar postal ponesreči, zaradi katere je leta 2007 moral končati obetavno kariero mladinskega smučarskega skakalca.

Tušak meni, da prehod na kolesarjenje - šport, ki je manj tehničen, a zahteva večjo vzdržljivost - ustreza Rogličevim značilnostim kot "izjemno discipliniranega in motiviranega športnika".

pogačar Resne obtožbe Šport Pogačarju očitajo sumljiv vbod, tako odgovarja Slovenec

Toda dobro kondicijo slovenskega športa zamegljujejo govorice o dopingu, nadaljuje AFP, ki omenja, da se je pravkar začelo sojenje nemškemu zdravniku Marku Schmidtu, ki ga bremenijo, da naj bi ustvaril široko razvejano mednarodno dopinško mrežo. Lovke tega primera vodijo tudi v Slovenijo, kjer je bilo leta 2019 zaradi njihove vpletenosti v to mrežo suspendiranih več kolesarjev, povezan s Schmidtom naj bi bil tudi Milan Eržen, ena osrednjih osebnosti slovenskega kolesarstva, ki pa te povezave kategorično zanika.

Tušak priznava, da "vedno obstaja tveganje" za doping, vendar bi bilo "smešno" dvomiti o zelo dobrih rezultatih obeh Slovencev. Roglič in Pogačar sta imela "izjemen prenos kisika", kar je opazil tudi zdravnik športne medicine, ko je leta 2012 testiral Rogliča, zagotavlja psiholog, ki Rogliču napoveduje še štiri ali pet uspešnih let.

Novinar Andrej Miljkovič Pogačarja že vidi kot prihodnjega zmagovalca Toura. "Je 21-letni kolesar, ki je na individualni ravni že Rogličev tekmec," je dejal. Dovolj, da Slovenijo še bolj uvrstimo na svetovni športni zemljevid, sklene AFP.

Goran Dragić Luka Dončić Slovenija Komentar Slovenija Kdo se spomni Game Boya?
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.