Šport
3373 ogledov

Pred Rogličem in Pogačarjem najbolj strm vzpon na Touru

Tadej Pogačar, Primož Roglič
1/11
Epa
Pred kolesarji na dirki po Franciji je le še ena alpska etapa, ki bi lahko pred sobotnim kronometrom premešala vrstni red na vrhu skupnega seštevka. Tam še naprej kraljujeta Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Primož Roglič ima pred Tadejem Pogačarjem 57 sekund prednosti. Tretji je Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki zaostaja minuto in 26 sekund. Lopez se je z zmago v kraljevski etapi nekoliko približal obema Slovencema, ki pa imata še naprej lepo prednost, v rokavu pa asa v podobi vožnje na čas v predzadnji, 20. etapi.

Pred tem bodo morali kolesarji opraviti z zahtevno 18. etapo v Alpah ter ne ravno zahtevno tranzicijsko 19. etapo v petek. Danes bo na sporedu 175 kilometrov dolga etapa od Meribela do La Roche-sur-Forona, ki bo postregla z najbolj strmim vzponom na Touru.

Šest kilometrov dolg klanec Montee du plateau des Glieres, s polnim imenom, se lahko "pohvali" s povprečnim naklonom kar 11,2 odstotka ter daljšim makadamskim odsekom.

primož roglič Postavka Šport Toliko na uro zasluži zmagovalec Toura

Na vrhu vzpona, 31,5 kilometra pred koncem etape, ki bo v dolini, se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde (8, 5 in 2 sekundi), ki jih bosta tudi Pogačar in Lopez želela zgrabiti v boju za rumeno majico.

Veliko bo odvisno predvsem od načina kolesarjenja. Če bi glavnina v začetku dopustila pobeg, bi bilo na zadnjem vzponu dirkanje bolj kontrolirano, vprašanje pa je, koliko moči bodo pred tem pobrali štirje kategorizirani vzponi s skupno dolžino 43,1 kilometra in nakloni med šest in sedem odstotkov.

Vseeno večjih premikov med favoriti vseeno ni pričakovati.

primož roglič | Avtor: Epa Epa

Pogačar: Borili se bomo do konca

Tadej Pogačar še ni obupal v boju za rumeno majico"Še vedno je dosegljivo prvo mesto in jutri je znova težak dan. Moramo videti, kaj še lahko storimo. Lahko smo zadovoljni, kako smo doslej kolesarili. Borili se bomo do konca," je pristavil o boju z Rogličem in Lopezom za rumeno majico.

Pogačar bo v današnji etapi nosil pikčasto majico, potem ko je v včerajšnji etapi na obeh vzponih prejel 32 točk in prehitel vse tekmece. Tako je zdaj nosilec dveh majic, pikčaste in bele za najboljšega mladega kolesarja. 

pogačar | Avtor: Epa Epa

Slovenca tarča diskreditacij

Tako Roglič kot Pogačar sta se morala v zadnjih dneh soočiti z novinarskmi vprašanji na to temo, oba pa sta zelo jasno in odločno povedala, da njuna kredibilnost ni vprašljiva. V prid jima govorijo tudi rezultati številnih nenapovedanih testiranj, vendar so nekateri še vedno prepričani, da izsledki niso legitimni.

pogačar Resne obtožbe Šport Pogačarju očitajo sumljiv vbod, tako odgovarja Slovenec

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1