Šport
925 ogledov

Britanski kolesar se vpisal v zgodovino, čakanja je konec!

Giro d'Italia Profimedia
Britanec Alex Dowsett je prvi kolesar v zgodovini, ki je prinesel ambiciozni kolesarski ekipi Israel Start-Up Nation zmago na kateri izmed največjih tritedenskih dirk. Joao Almeida (Deceuninck Quick Step) ostaja v rožnatem.

Alex Dowsett se je izkazal za najmočnejšega izmed šestih ubežnikov, ki so zaznamovali 8. etapo letošnje Dirke po Italiji. Izkušeni Britanec je privozil svoji ekipi zgodovinsko zmago z več kot minutno prednostjo, medtem ko je sprint trojice kolesarjev za drugo mesto dobil domačin Salvatore Puccio (Ineos Grenadiers) pred Matthewom Holmesom (Lotto Soudal) ter Joeyem Rosskopfom (CCC).

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

Zelo pestro je bilo sicer že pred začetkom same etape, ko je kolesarski svet pretresla novica, da se od dirke poslavlja eden največjih zvezdnikov tega športa, Britanec Simon Yates, ki je bil pozitiven na koronavirus.

adam yates Covid-19 Šport Okužba na Giru, zvezdnik odstopil z dirke

Ker pa je 8. etapa veljala za eno izmed najlepših priložnosti za uspešen beg, je trajalo več kot pol ure napornega dirkanja, da se je ta končno uspel oblikovati. Sestavljali so ga Dowsett, Puccio, Holmes, Rosskopf, Simone Ravanelli ter Matthias Brändle. Po pričakovanju jim glavnina dovolila zelo veliko prednost, katera je vmes znašala celo več kot 11 minut.

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

Peloton si je namreč po zelo naporni in stresni 7. etapi ter pred zahtevno gorsko 9. etapo privoščil nekoliko lažji dan, kar je šesterica ubežnikov uspešno izkoristila. Prva sta napadla Puccio in Holmes, katerima je sprva lahko sledil le Rosskopf, 18 kilometrov pred ciljem pa so se jim znova pridružili tudi preostali ubežniki.

Sledil pa je odločilen napad Dowsetta, ki je poslednji vzpon dneva prečkal s polminutno prednostjo, medtem ko sta izmed zasledovalcev popolnoma popustila Brändle  in Ravanelli.

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

Britanec, ki velja tudi za zelo dobrega kronometrista, je nato svojo prednost na spustu ter v zadnjih ravninskih kilometrih le še povečeval, dokler ni v solzah prečkal ciljno črto ter tej mladi ambiciozni ekipi prikolesaril prvo zmago na eni izmed treh največjih dirk.

"Dobiti takšno preizkušnjo ... Ko postaneš starejši, začneš razmišljati, ali si že doživel zadnjo zmago, ali si zadnjič nastopil na veliki dirki. Začneš se zavedati, da moraš te stvari ceniti. Zato bom danes užival s svojo ekipo in zmago delil z družino," je dejal Dowsett, ki za leto 2021 še nima pogodbe.

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

"Za mano je res zahtevno, nepredvidljivo leto. Trenutno še vedno skušam najti odgovor, kje bom dirkal prihodnje leto, kako bom nahranil družino in še naprej počel to, kar imam rad," je za GCN in Eurosport dejal 32-letni Britanec, ki je pred etapo prejel veselo novico, da bo prvič postal očka.

V ozadju je Puccio dobil sprint za drugo mesto, medtem ko so večji favoriti dirke prišli v cilj z istim časom, tako da je rožnato majico za vsaj še en dan zadržal mladi Portugalec Almeida. Vodstvo drži s 43 sekundami prednosti pred Špancem Pellom Bilbaom (Bahrain-McLaren) in 48 pred Nizozemcem Wilcom Keldermanom (Sunweb).

Giro d'Italia | Avtor: Profimedia Profimedia

V nedeljo bo pred ponedeljkovim prostim dnem na sporedu zahtevna, razgibana etapa od San Salva do Roccarasa v dolžini 208 kilometrov. Kolesarje čakajo številni vzponi in zahteven zaključek v zadnjih desetih kilometrih z dvema vzponoma, tudi zaključnim do Roccarasa, s povprečno 11-odstotnim naklonom v zadnjem kilometru.

* Izidi:
  1. Alex Dowsett (VBr/Israel Start-Up Nation)           4:50:09
  2. Salvatore Puccio (Ita/Ineos Grenadiers)              + 1:15
  3. Matthew Holmes (VBr/Lotto Soudal)                  isti čas
  4. Joey Rosskopf (ZDA/CCC Team)
  5. Matthias Brändle (Avt/Israel Start-Up-Nation)          2:10
  6. Simone Ravanelli (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec)     2:13
  7. Michael Matthews (Avs/Sunweb)                         13:56
  8. Fernando Gaviria (Kol/UAE Team Emirates)           isti čas
  9. Mikkel Bjerg (Dan/UAE Team Emirates)
 10. Andrea Vendrame (Ita/Ag2r La Mondiale)
...
147. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)                     14:26
161. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                     17:16

- skupni vrstni red:
  1. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)           29:52:34
  2. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)                   + 0:43
  3. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                           0:48
  4. Harm Vanhoucke (Bel/Lotto Soudal)                      0:59
  5. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)                   1:01
  6. Domenico Pozzovivo (Ita/NTT Pro Cycling)               1:05
  7. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                            1:19
  8. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma)                    1:21
  9. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)                    1:26
 10. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                       1:32
...
 62. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)                     28:09
155. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                   1:17:33
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice