Šport
112 ogledov

Ubežniki neuspešni, etapo odločil ciljni sprint

Giro d'Italia Epa
Kolesarji na italijanski pentlji so opravili s šesto etapo.

Francoz Arnaud Démare (Groupama-FDJ) je zmagovalec šeste etape kolesarske dirke po Italiji. V zahtevnem sprintu, ki je potekal nekoliko v klanec, je bil prepričljivo hitrejši od Avstralca Michaela Matthewsa (Sunweb) in Italijana Fabia Fellineja (Astana). 

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. V etapi od Castrovillarija do Matere (188 km) je sicer Portugalec Joao Almeida, ki tudi po šestem dnevu Gira nosi rožnato majico, znašel na tleh. Mladi, 22-letni član ekipe Deceuninck-Quick-step je padel, potem ko je želel popraviti radijski sprejemnik oziroma vzpostaviti povezavo z avtomobilom moštva. Pri tem se je vanj zaletel Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates). Slednji jo je odnesel malce huje, oba pa sta se s pomočjo moštvenih kolegov brez težav vrnila v glavnino pred zaključkom etape.

V njej so hitro glavnini ušli štirje ubežniki, malce pred polovico etape pa so si nabrali več kot devet minut naskoka. Toda glavnina je nato začela stopnjevati ritem, zadnjega od ubežnikov, Avstralca Jamesa Whelana (EF Pro Cycling), pa so ujeli 15 kilometrov pred ciljem.

V kaotičnem zaključku s številnimi kratkimi klanci so bili v ospredju tako sprinterji kot favoriti za skupno zmago. Kilometer pred koncem je napadel Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), a so mu kandidati za rožnato majico sledili. Poskušal je tudi Danec Jakob Fuglsang (Astana), a v zaključku proti sprinterjem vendarle najboljši v skupni razvrstitvi niso imeli možnosti.

Démare je po zmagi v četrti etapi dodal še drugo na letošnjem Giru, tokrat je bil prepričljivo boljši od Matthewsa in Fellineja, ki sta končala več dolžin kolesa za 29-letnim Francozom. Eden od favoritov za današnjo etapno zmago, Slovak Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) je bil šele osmi.

"To je nekaj posebnega, res izjemno. To je bil zelo strm vzpon, na katerem sem izgubil kar nekaj mest, a nisem paničaril. Potem je šlo spet navzdol in lahko sem se priključil tistim v ospredju. Potem sem začel sprint in ne morem verjeti, da sem etapo končal prvi," je dejal na Giru odlični Francoz. V torek je po zmagi razlagal, da zaključek šeste etape ni sprinterski, a se je vseeno znašel med najhitrejšimi.

Arnaud Demare Giro d'Italia | Avtor: Epa Epa

"Še danes zjutraj si nisem predstavljal, da bo to zaključek zame. Bali smo se, da bo Bora-Hansgrohe narekovala močan ritem in se želela znebiti sprinterjev. A dejal sem si, da če dobim eno etapo, lahko tudi druge. Lepo je hitro osvojiti etapo in se znebiti pritiska v nadaljevanju dirke," je o tem, kako mu je zmaga v četrti etapi pomagala, dodal Démare.

Slovenska predstavnika na Giru, Jan Tratnik in Domen Novak (oba Bahrain-McLaren) sta zasedla 54. oziroma 155. mesto. Tratnik je v cilj prišel skupaj z najboljšimi, Novak pa je izgubil 11 minut in 37 sekund.

V skupnem seštevku ima Almeida 43 sekund naskoka pred Špancem Pellom Bilbaom (Bahrain-McLaren) in 48 pred Nizozemcem Wilcom Keldermanom (Sunweb). Tratnik je 60. (+ 26:24), Novak pa 147. (+ 1:08:28).

V petek bo na sporedu sedma etapa od Matere do Brindisija (143 km), v kateri utegne veliko težav povzročati napovedan močan veter.

Giro d'Italia, 6. etapa:

1. Arnaud Demare (Fra/Groupama-FDJ)                   4:54:38
2. Michael Matthews (Avs/Sunweb)                      isti čas
3. Fabio Felline (Ita/Astana)
4. Juan Sebastian Molano (Kol/UAE Team Emirates)
5. Davide Cimolai (Ita/Israel Start-Up Nation)
6. Andrea Vandrame (Ita/Ag2r La Mondiale)
7. Mikkel Froelich Honore (Dan/Deceuninck-Quick-step)
8. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)
9. Enrico Battaglin (Ita/Bahrain-McLaren)
10. Jhonatan Narvaez (Kol/Ineos Grenadiers)
...
54. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)                  isti čas
155. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                 11:37
...


SKUPNI VRSTNI RED:
1. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)           22:01:01
2. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)                   + 0:43
3. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                           0:48
4. Harm Vanhoucke (Bel/Lotto Soudal)                      0:59
5. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)                   1:01
6. Domenico Pozzovivo (Ita/NTT Pro Cycling)               1:05
7. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                            1:19
8. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma)                    1:21
9. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)                    1:26
10. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                      1:32
...
60. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)                    26:24
147. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                 1:08:28
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice