Šport
26 ogledov

Slovenski kvartet v Moldavijo s 16. zaporedno zmago

Kek Rijeka Reka Vitoria Guimaraes Evropska liga
1/11
Simon Maljevac
Na prvih tekmah zadnjega predkola Evropske lige se slovenski nogometaši niso naigrali, zato pa so bili dokaj uspešni klubi iz bivše Jugoslavije. Matjaž Kek je z Rijeko doma proti Šerifu iztržil minimalno zmago (1:0).

Na reški Kantridi so varovanci Matjaža Keka zasluženo ugnali Šerif iz Tiraspola (1:0). Na začetku srečanja je imela Rijeka tudi malce sreče, ko so sodniki razveljavili regularen gol Moldavcev zaradi domnevnega prepovedanega položaja. V prvem polčasu smo videli nekaj priložnosti na obeh straneh, za domače nista bila dovolj natančna Andrej Kramarić in Zoran Kvržić, pri gostih pa Brazilec Cadu.

V drugem polčasu je Rijeka popolnoma zagospodarila na zelenici in nizala priložnosti. Moldavci so se proti koncu le še branili, to pa je kaznoval Marin Leovac v 84. minuti, ko je lepo zadel iz voleja, potem ko je prišel do odbite v kazenskem prostoru. Miral Samardžić je celotno srečanje poveljeval domači obrambi, Goran Cvijanović pa je vstopil v končnici tekme. Slovenski kvartet (pomočnik Keka je Matjaž Florjančič) ima tako dobro izhodišče, da Rijeko še drugič zapored popelje v skupinski del Evropske lige.

Brez Jokića, Miheliča in Volaša

Španski Villarreal je brez sodelovanja Bojana Jokića zanesljivo slavil na gostovanju pri Astani (0:3). Gostje so povedli v zaključku prvega dela z golom Canija, v drugem polčasu sta usodo Azerbajdžancev zapečatila Giovani dos Santos in Mario.

Brez slovenske udeležbe sta minili tudi tekmi v Bernu oziroma Zürichu. Pri Young Boysih je madžarski Debrecen brez Reneja Miheliča in Daliborja Volaša ob polčasu še držal remi, na koncu pa klonil z dvema goloma razlike (3:1). 

Partizan od 0:2 do 3:2 z dvema avtogoloma

Beograjski Partizan je tekmo proti Nefčiju na svojem stadionu JNA začel katastrofalno. Gostujoči napadalec Dênis Silva Cruz je do 17. minute zabil že dva gola, ob tem pa je moral nekajkrat dobro posredovati tudi domači vratar Milan Lukač. Silva Cruz je zabijal še naprej, le da je v 29. minuti zabil v svojo mrežo. Če se je pred tem odlično znašel ob prekitvah pred nasprotnikovim golom, je tokrat reagiral slabo pred svojim. Partizan je nato hitro izenačil prek Petra Grbića, ki je zadel po napaki gostujoče obrambe.

Zatem se je nalet domačih ustavil, nadaljeval pa se je na začetku drugega dela. Nagrada za trud je za Grobarje prišla v 69. minuti, Nefči je še drugič zatresel lastno mrežo, svojega vratarja je ugnal Elvin Junuszade. V zaključku bi lahko Srbi še oplemenitili svojo prednost, a je bil dobro razpoložen nekdanji vratar Crvene zvezde - Saša Stamenković.

Dinamo že naprej, RNK Split še sanja

Z eno nogo je v skupinskem delu Evropske lige tudi zagrebški Dinamo. Modri so v Ploieştiju zasluženo slavili (1:3), prvo ime srečanja pa je bil Duje Čop. Nekdanji napadalec splitskega Hajduka je v prvem polčasu zadel iz enajstmetrovke, nato pa je Petrolul izenačil v izdihljajih prvega dela. V drugem polčasu gostje sicer niso bili več tako dominantni kot v prvem, a so znali bolje izkoristiti svoje priložnosti. Čop je v 80. minuti zabil z glavo, Zagrebčani pa so svojo premoč kronali tudi v zadnji minuti sodnikovega dodatka, ko je zadel Paulo Machado. Malce predtem je pri domačih rdeči karton prejel Geraldo Alves.

Antonio Nocerino Dario Rugašević RNK Split Torino Evropska liga | Avtor: EPA EPA
Dobro se je odrezal tudi RNK Split. Presenetljivi Dalmatinci so gostili Torino in se z Italijani razšli brez zadetkov (0:0). Moštvo iz prestolnice Piemonta je prevladovalo skozi celotno srečanje, a tudi domači, ki so se za to srečanje preselili v Dugopolje, niso bili nenevarni. Izid 0:0 Hrvatom omogoča razmišljanje o napredovanju, če bi na gostovanju uspeli zadeti.

Poslastica na Koševu

Moštvo Sarajeva je gostilo močno Borussio Mönchengladbach in nudilo dober odpor. V odprti tekmi so Nemci povedli z golom Andréja Hahna, izenačil je Bojan Puzigaća, a so gostje še pred polčasom spet vodili, ko je zadel Branimir Hrgota. Stadion Koševo je drugič eksplodiral v 59. minuti, ko je po podaji Krsteja Velkoskega zadel Haris Duljević. Toda slabih 15 minut kasneje je Hrgota, ki je pred dnevi sicer sporočil, da bo igral za hrvaško reprezentanco, zadel še drugič in Borussii zagotovil mirno povratno tekmo.

Sarma miren, Poljud v pričakovanju ekstaze

Icardi Stjarnan Inter Evropska liga | Avtor: EPA EPA
Že v sredo sta bili odigrani dve tekmi. Na Islandiji je milanski Inter rutinsko slavil (0:3) proti Stjarnanu. Samir Handanović je skozi celotno srečanje branil gol Italijanov, Rene Krhin pa ni bil v ekipi Walterja Mazzarrija

Splitski Hajduk je gostoval pri ukrajinskem Dnipru in izvlekel poraz, ki daje upe na napredovanje (2:1). V prvem delu so domači prevladovali, toda v vratih Dalmatincev je blestel Lovre Kalinić. Na začetku nadaljevanja so gostje celo povedli, zadel je Tino Sven Sušić, ki se je dobro znašel v gneči pred vrati. Prednost Hajduka je hitro izničil njihov nekdanji igralec Nikola Kalinić, v končnici pa je pritisk Dnipra z glavo kronal Evgen Šahov.

Evropska liga, 4. predkolo (prve tekme):

Astana : Villarreal 0:3 (0:1)
Cani 33., dos Santos 48., Mario 84.
RK: Aničić (Astana) 60.
Bojan Jokić (Villarreal) ni bil v ekipi.

Young Boys : Debrecen 3:1 (1:1)
Nuzzolo 26., Steffen 67., Frey 87.; Sidibe 39.
Rene Mihelič in Dalibor Volaš (oba Debrecen) nista bila v ekipi.

Partizan : Nefči Baku 3:2 (2:2)
Silva Cruz 29./ag, Grbić 32., Junuszade 69./ag; Silva Cruz 11., 17.
Branko Ilić (Partizan) je odigral celotno tekmo.

Rijeka : Šerif Tiraspol 1:0 (0:0)
Leovac 84.
Miral Samardžić (Rijeka) je odigral celotno tekmo, Goran Cvijanović (Rijeka) pa od 87. minute.

Sarajevo : Borussia Mönchengladbach 2:3 (1:2)
Puzigaća 26., Duljević 59.; Hahn 11., Hrgota 41., 73.

Petrolul Ploieşti : Dinamo Zagreb 1:3 (1:1)
Tamuz 45.; Čop 29./11m, 80., Machado 96.
RK: Alves (Petrolul) 95.

Split : Torino 0:0 (0:0)

HJK Helsinki : Rapid Dunaj 2:1 (0:0)
Lod 63., Väyrynen 74.; Schaub 59.
Robert Berić (Rapid) je odigral celotno tekmo.

Stjarnan : Inter 0:3 (0:1)
Icardi 41., Dodo 48., D'Ambrosio 89.
Samir Handanović (Inter) je odigral celotno tekmo, Rene Krhin (Inter) ni bil v ekipi.

Dnipro : Hajduk Split 2:1 (0:0)
Kalinić 50., Šahov 88.; Sušić 47.

Aktobe : Legia Varšava 0:1 (0:0)
Dinamo Moskva : Omonia Nikozija 2:2 (1:1)
AEL Limassol : Tottenham Hotspur 1:2 (1:0)
Karabah Agdam : Twente 0:0 (0:0)
Ruch : Metalist Harkov 0:0 (0:0)
PSV Eindhoven : Šahtar Soligorsk 1:0 (0:0)
Dinamo Minsk : Nacional 2:0 (1:0)
Elfsborg : Rio Ave 2:1 (2:0)
Apollon Limassol : Lokomotiva Moskva 1:1 (0:1)
Kardemir Karabuk : St. Etienne 1:0 (0:0)
Zorja : Feyenoord 1:1 (1:1)
Grasshoppers : Club Brugge 1:2 (1:2)
Panathinaikos : Midtjylland 4:1 (3:1)
Trabzonspor : Rostov 2:0 (1:0)
Zwolle : Sprata Praga 1:1 (0:0)
Zimbru Kišinjev : PAOK Solun 1:0 (0:0)
Asteras Tripolis : Maccabi Tel-Aviv 2:0 (1:0)
Trnava : Zürich 1:3 (1:2)
Lokeren : Hull City 1:0 (0:0)
Lyon : Astra Giurgiu 1:2 (1:0)
Real Sociedad : Krasnodar 1:0 (0:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.