Šport
631 ogledov

Slovenski šampion moral predati naslov evropskega prvaka

Benjamin Savšek Epa
Slovenski kanuist Benjamin Savšek na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah ni uspel osvojiti svojega tretjega zaporednega in skupno četrtega naslova evropskega prvaka.

V Ivrei je Benjamin Savšek zasedel šesto mesto, naslov prvaka pa je moral predati Francozu Denisu Gargaudu Chanutu, sicer olimpijskemu prvaku iz Ria. Srebrno kolajno je osvojil Slovak Matej Benuš, bronasto pa Nemec Sideris Tasiadis, slednji je svoji državi tudi priboril normo za olimpijske igre.

Obeti po polfinalu, v katerem je Savšek zabeležil drugi čas, in po najboljšem prvem vmesnem času v finalu, so bili odlični, nasmihala se mu je nova zmaga, s katero bi se po številu evropskih naslovov izenačil z legendarnim Slovakom Michalom Martikanom, a v nadaljevanju nato ni uspel ponoviti polfinalnega nastopa, tako da je kolajno, ta bi bila njegova peta na evropskih prvenstvih, zgrešil za 77 stotink sekunde.

Je pa izpolnil svoj prvotni cilj. Ker je Luka Božič izpadel v polfinalu - zasedel je 11. mesto, finalni nastop pa je ob enem dotiku zgrešil za vsega 13 stotink sekunde, si je priboril nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Te bodo njegove tretje.

"Nisem najbolj zadovoljen, v finalu sem želel več. Res sem v odlični formi letos, škoda da v finalu nisem uspel še malo stisniti, da bi se lahko poleg uvrstitve na igre veselil še kakšne kolajne. Kombinacija pred mostom, nekje na sredini proge, je bila usodna. Vrglo me je nižje po protitočnim vratcem. Tam sem izgubil linijo, jo moral popravljati, pri tem pa sem izgubil nekaj časa. Spodaj sem poskušal to popraviti, a se ni izšlo za kakšno višje mesto," je po tekmi dejal 34-letni Ljubljančan, ki nekoliko slabšega finalnega nastopa ni pripisal dejstvu, da mu je po polfinalu zaradi uvrstitve v Tokio padel kamen od srca.

Benjamin Savšek | Avtor: Epa Epa

"Mislim, da sem se kar dobro zbral, uvrstitev na igre sem hotel nadgraditi. Mogoče sem se kakšne kombinacije lotil preveč rezervirano. Premalo sem tvegal, menil sem, da bom z nekoliko previdnejšo vožnjo prišel do želenega rezultata. A po bitki je lahko biti general, če bi imel še eno priložnost, bi se proge lotil drugače, zdaj ko vem, kaj se je zgodilo, toda v osnovi mislim, da moja odločitev vseeno ni bila slaba in bi jo zagotovo ponovil," meni Savšek.

Za Božiča so se sanje o olimpijskih igrah končale po polfinalu. Za njega je bil usoden dotik, ki ga je stal dveh sekund.

"Žal se mi je že pri drugih vratcih zgodila napaka, ko sem z repom čolna udaril vratca. Na tako pomembni tekmi se mi to ne bi smelo zgoditi. Razočaran sem, ker sem bil dobro pripravljen, tudi v nadaljevanju sem pokazal zelo dobro vožnjo. Malo mi je zmanjkalo, a moram reči, da je Beni zasluženo zmagovalec internega dvoboja za pot v Tokio. Že po prihodu v cilj sem vedel, da so možnosti, da stori napako minimalne. V taki formi, kot je letos, je bilo to praktično nemogoče," je bil po polfinalu razočaran Božič.

Luka Božič | Avtor: Epa Epa

Solidno je v polfinalu nastopil tudi debitant na največjih tekmovanjih Nejc Polenčič, uvrstil se je na 20. mesto.

Že pred tem so se za finale borile tudi kanuistke. Slovenskima predstavnicama Alji Kozorog in Evi Alini Hočevar se ni uspelo uvrstiti med najboljših deset. Kozorogova je zasedla 12. mesto, za desetim je z dvema dotikoma zaostala sekundo in osem stotink, Hočevarjeva pa se je brez dotika uvrstila na 17. mesto.

Kozorogovi v uteho ostaja dejstvo, da si je dokončno zagotovila pot na olimpijske igre, Hočevarjeva bi ji to lahko preprečila le s kolajno.

Slovenija je tako na prvenstvu osvojila tri kolajne, kajakašica Eva Terčelj je bila druga, kajakaš Peter Kauzer tretji, bronasto kolajno pa je osvojila tudi ekipa kanuistov.

peter kauzer EP Šport Še tretja kolajna za Slovenijo
* Izidi:
* C-1 moški:
 1. Denis Gargaud Chanut (Fra)  87,55
 2. Matej Benuš (Slk)     + 1,10
 3. Sideris Tasiadis (Nem)    1,92
 4. Raffaelo Vivaldi (Ita)    2,29
 5. Nicolas Gestin (Fra)     2,39
 6. Benjamin Savšek (Slo)     2,69
...
11. Luka Božič (Slo)
20. Nejc Polenčič (Slo)

* C-1 ženske:
 1. Miren Lazkano (Špa)     102,15 (2)
 2. Tereza Fišerova (Češ)    + 0,36 (2)
 3. Elena Apel (Nem)       1,86 (0)
 4. Viktorija Us (Ukr)      2,54 (2)
 5. Kimberley Woods (VBr)     3,47 (4)
...
12. Alja Kozorog (Slo)
17. Eva Alina Hočevar (Slo)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice