Šport
22 ogledov

Slovenski zid v 2. polčasu ustavil Arabce

gaber denič slovenija portugalska kvalifikacije svetovno prvenstvo 2013 stožice
1/6
Boštjan Tacol
Slovenski rokometaši so z zmago nad Savdsko Arabijo odprli tekmovanje na svetovnem prvenstvu v Španiji (32:22). Po slabem prvem polčasu, ki so ga varovanci Borisa Deniča dobili le z dvema goloma razlike, je boljša igra v obrambi v nadaljevanju prinesla visoko zmago.

Na prvi tekmi v dvorani Principe Felipe v Zaragozi je Slovenija proti Savdski Arabiji začela zanesljivo in po petih minutah igre povedla s 4:1. Hrvaški selektor Arabcev in nekdaj izvrstni rokometaš Nenad Kljajić je takrat vzel tudi prvo minuto odmora.

Malce podcenjevalen odnos varovancev Borisa Denića je rokometno precej neznanim tekmecem dovolil, da so se po minuti odmora približali na le gol zaostanka (4:3). Kljub nezbrani obrambi in nerazpoloženem vratarju Gorazdu Škofu so se Slovenci v enajsti minuti le oddaljili (8:5).

Favorizirani rokometaši Slovenije tudi po petnajstih minutah niso ušli na varno razliko, Savdijci pa so takrat celo izenačili na deset, kar je selektorja Deniča primoralo v prvo minuto odmora. Igra se ni preveč izboljšala, za nameček pa se je razbanil še vratar Manaf Alseed, ki je držal priključek svojega moštva.

Španci navijali za Arabce

Tudi malce bolj "okrogli" vratar pa s soigralci ni zdržal tempa in Slovenija je ob igri z dvema igralcema več v 26. minuti končno ušla na tri gole prednosti (16:13), vodstva pa ni uspela povišati. Na stran bojevitih Arabcev so stopili tudi španski navijači v Zaragozi, ki so še posebej glasno protestirali pri nedosojenem zadetku, ko je Škof žogo po odboju od vratnice izbil z golove črte.

Slovenija je na odmor odšla zgolj s prednostjo dveh golov - 17:15. V drugem polčasu je Kljajić ž po manj kot petih minutah igre vzel prvo minuto odmora, saj so njegovi varovanci po boljši igri Slovenije v obrambi zaostali za rekordne štiri gole (21:17).

Z zadetkom prvega strelca Jureta Dolenca se je Slovenija v 42. minuti oddaljila tudi že na plus pet in kasneje še plus šest, sedem, osem, devet in deset, medtem ko Arabci nikakor niso zmogli zabiti 19. zadetka (28:18).

Prošt ubranil tri sedemmetrovke

Ob veliko boljši obrambni predstavi v drugem polčasu je lahko Denič po želji mešal postavo na igrišču, nekaj obramb (kar tri sedemmetrovke) pa je zbral tudi vratar Primož Prošt. Z golom Gašperja Marguča je Slovenija v zadnji minuti izenačila najvišjo prednost na tekmi (32:22) in zasluženo slavila.

V slovenski vrsti je bil najbolj učinkovit Marguč s šestimi goli, Dolenec in Luka Žvižej pa sta prispevala po pet zadetkov. Naslednja tekma Slovence čaka v ponedeljek, ko bo nasprotnik Južna Koreja.

"Moja ekipa ni delovala tako, kot bi morala, predvsem to velja za prvi polčas. Veliko zadev me je zmotilo na tekmi s Savdsko Arabijo, bili smo kot 'izpraznjeni baloni', v naši igri ni bilo dovolj energije. V tem trenutku še ne vem, a bržkone bomo imeli v nedeljo dva treninga, saj moramo pridobiti na tonusu in moči. V igri ena na ena smo bili porazni, premalo je bilo medsebojnega sodelovanja. Proti Savdski Arabiji se nam je izšlo, proti velikim ekipam se nam ne bo," je po tekmi dejal selektor Denič.

"Na začetku tekme smo povedli s 4:1, nato pa zgrešili nekaj 100-odstotnih priložnosti. Savdijce bi lahko dotolkli že v začetku tekme in jim ušli na neulovljivo prednost. Na začetku se nam atraktivne poteze enostavno niso izšle, njihov vratar je zbral nekaj neverjetnih obramb," je selektorja dopolnil Dolenec.

"V podzavesti smo jih morda malce podcenjevali, ob polčasu pa smo se pogovorili in umirili ter jih predvsem z boljšo obrambo in bolj zavzetim pristopom tudi zanesljivo premagali. Ob tem nam je stekla tudi igra v napadu in zmaga ni bila vprašljiva."

SP v rokometu, skupina C (Zaragoza), 1. kolo:

Srbija : Južna Koreja 30:20 (13:9)
Ilić 7, Vujin 6; Eom 6

Slovenija : Savdska Arabija 32:22 (17:15)
Marguč 6 (1), Dolenec 5 (1), L. Žvižej 5 (4), Gaber 4; Hi. Alobaidi 5, Alabdulali 5 (4), Alhabib 4

Poljska : Belorusija 24:22 (14:9)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.