Šport
929 ogledov

Slovo enega največjih vseh časov

Pele Profimedia
Umrl je sloviti brazilski nogometni zvezdnik.

Nogometni zvezdnik Pele je umrl v starosti 82 let, je za Associated Press sporočil njegov agent, kasneje je novico na Instagramu potrdila tudi njegova hči Kely Nascimento. 

"Ljubimo te do neskončnosti, počivaj v miru," je zapisala Nascimento na Instagramu ob fotografiji prepletenih dlani iz bolnišnice Albert Einstein v Sao Paulu, kamor je bil Pele vnovič sprejet pred mesecem dni.

Zdravniško poročilo tik pred božičem je pokazalo, da potrebuje oskrbo zaradi srčnih in ledvičnih težav, sicer pa se je že od septembra 2021 boril z rakom debelega črevesa.

Pele, s pravim imenom Edson Arantes do Nascimento, je začel igrati za Santos pri 15 letih, za brazilsko reprezentanco pa leto kasneje. Na svetovno nogometno sceno je izbruhnil kot 17-letnik na svetovnem prvenstvu leta 1958.

V svoji mednarodni karieri je osvojil tri naslove svetovnega prvaka (leta 1958, 1962 in 1970), bil je edini igralec, ki mu je to uspelo. 

Pele Biografija Šport Pele - kralj nogometa

Brazilska nogometna zveza CBF je na Twitterju objavila fotografijo "kralja Peleja". Ob črno-belem portretu nogometne legende je pisalo "Večen".

Uradni vzrok smrti je bila sicer odpoved več organov kot posledica napredovanja raka debelega črevesa, povezanega z njegovo boleznijo.

V zadnjem času se je Pelejevo zdravje slabšalo. Po poročanju medijev kemoterapija ni več delovala. Njegova hčerka Nascimiento je nato pojasnila, da to ni res in da mu bodo zdravniki prilagodili zdravila. Bolnišnica je še v začetku decembra sporočila, da ima Pele popoln nadzor nad svojimi vitalnimi funkcijami in je v stabilnem stanju.

Toda časopis Folha de Sao Paulo je takrat poročal, da se Pele ne odziva več na kemoterapijo. Kmalu je postalo znano, da so zdravljenje raka v bolnišnici Albert Einstein prekinili in je Pele prejemal le še paliativno oskrbo.

V sredo pred božičnim večerom so tudi iz bolnišnice sporočili, da Pelejev rak napreduje in zahteva intenzivnejšo nego zaradi težav z ledvicami in srcem. Dva dni pozneje je njegova hčerka objavila fotografijo očeta v postelji. Na Instagramu je med drugim zapisala: "Še ena noč skupaj."

Pele je imel v preteklosti veliko zdravstvenih težav, med njimi tudi težave s kolki ter hrbtenico in koleni. Po okužbi sečil so mu odstranili ledvični kamen. Med rutinskim pregledom pa so mu zdravniki odkrili tumor na debelem črevesu, ki so ga pozno poleti odstranili.

Vittorio Adorni Črn dan Šport Poslovila se je še ena športna legenda sveča pogreb grob Slovo ikone Šport Umrla je ena največjih športnic vseh časov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Vrtnica 22:02 29.december 2022.

    Ni kaj z eno besedo počivaj v miru!