Šport
26 ogledov

Šmitek o smučanju: "Zaledje osiromašeno"

janez šmitek mediaspeed
Ugledni trener Janez Šmitek za zurnal24.si o prihodnosti slovenskega smučanja, mladih asih in Tini Maze.

Kako gledate na prihodnost slovenskega smučanja?
Takih generacij, kot je bila Križajeva, tudi Koširjeva … Število dobrih smučarjev bo manjše, ker je zaledje bistveno osiromašeno. To vse gre na račun klubov, ki so res brez denarja. Težko računamo na kaj več kot izredne posameznike. A se ne bojim – imeli bomo posameznike, ne pa velikih ekip.

Koga bi lahko izpostavili?
Pri mladih že nekaj časa gledam Žana Kranjca, ki je dobil kolajno na mladinskem svetovnem prvenstvu. Izjemno tehnično podkovan je – v slalomu, veleslalomu, superveleslalomu … Zelo obetaven je. Boštjan Kline tudi, a z njim bo treba več delati na veleslalomu, ker se vidi, da smukači v veleslalomu niso konkurenčni.

Matic Skube je bil pred petimi leti svetovni mladinski prvak v slalomu, zdaj pa redko poseže po točkah ...
Kar zadeva Skubeta, mislim, da njegova pot po naslovu svetovnega prvaka ni bila ustrezno vodena. Dve leti je izgubil v ekipi za smuk, kar ni bila najboljša poteza, ker po konstituciji niti slučajno ne sodi tja. Je prelahek. V slalomu je "pravi". Me pa malo skrbi, da se v veleslalomu ne bo priključil svetovnemu vrhu. Malo škoda je, da imaš tako mlad le eno disciplino.

Zakaj se iz odličnih dosežkov na mladinskih prvenstvih ne rojevajo uspehi v svetovnem pokalu?
Največ uspehov imamo pri otrocih. Največ pri mlajših pionirjih, malo manj pri starejših pionirjih in še malo manj pri mladincih. Naš program dela ni primerljiv z močnejšimi nacijami. V tem kontekstu gre iskati vzrok, da ne moremo držati koraka s svetovnim vrhom. Nimamo smučišč. Imamo Kranjsko Goro, pa še ta je za turiste in smučarje. Za smučarje je od sedmih do devetih. Malce lahko trenirajo na Krvavcu … Kdor je hodil smučat po svetu, je to neprimerljivo. Nimamo pogojev dela, primerljivih z ZDA, Kanado, Avstrijo, Francijo, Švico, Italijo in tudi Skandinavijo. Tam je veliko različnih terenov. Slovenci smo bili vedno dobri na strmih ledenih prizoriščih. Kjer pa je bilo treba znati drseti, je bil problem, ker se naši tekmovalci kot otroci niso nikdar sproščeno smučali.

tina maze ofterschwang slalom | Avtor: EPA EPA


Se vam zdi logično, da smo postali specialisti za hitre discipline?
To fantje so dali skozi učno šolo v slalomu in veleslalomu, kar jim je le koristilo, nato pa so šli v smuk. Da bi pa kdo iz smuka prišel v slalom, pa ni možnosti. Poleg tega je po moje manjša konkurenca v smuku kot v slalomu in veleslalomu.

Kako ocenjujete spor med Tino Maze in SZS?
Ona je velika smučarka. Motijo me stalni spori. Cela vrsta ljudi je, ki so od nje odšli. Prav je, da je tekmovalec kritičen in hoče veliko, mora pa imeti spoštovanje do ljudi, s katerimi dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.