Šport
18 ogledov

Smučarji bodo plačevali sami

V letošnji sezoni bodo prav vsi slovenski smučarji sami prispevali denar za prip Žurnal24 main
Po besedah Vlada Makuca, ki je predstavil tudi okvirne trenerske ekipe, bodo morali slovenski smučarji v naslednji sezoni primakniti tudi svoj denar, če bodo želeli izpeljati vse programe.
Vsi reprezentanti, tudi tisti, ki so redno vključeni v programe, bodo morali v letošnji sezoni pokriti kar precejšen znesek svojih priprav. Žal so naši proračuni zelo omejeni. Če jim želimo ponuditi kvaliteten program, je takšna participacija nujna. Drugače smo prisiljeni programe tako oklestiti, da ti ne bi zadoščali za kvalitetno pripravo na tekme, kjer želimo dosegati ustrezne rezultate.
Vlado Makuc

Alpske discipline bodo v novo sezono zakorakale s spremenjeno trenersko zasedbo. Novi vodja stroke Vlado Makuc po pričakovanjih v novi sezoni ne računa na Pavlija Čebulja, ki je bil v minuli sezoni odgovoren za moške tehnične discipline. V predlagani shemi tudi ni Gregorja Šparovca, odgovornega za ženske hitre discipline.

Po pričakovanjih bo največ rezov v moški ekipi za tehnične discipline, ki je zlasti v veleslalomu po najslabši sezoni dosegla dno. Čebulj, ki je ekipo vodil eno leto, se bo tako moral posloviti, saj ne gre pričakovati, da bi alpski odbor ter nato alpski zbor koreniteje spreminjala predlog strokovnega sveta. "Mnenje strokovnega sveta je, da na dosedanjega trenerja Čebulja v naslednji sezoni ne računamo več. To mnenje smo sprejeli na podlagi podrobne analize stanja, ki je privedlo do upada rezultatov," je dejal Makuc.

Strokovni svet alpskih disciplin je v ponedeljek obravnaval zasedbo vseh ekip, ki sodijo v okvir reprezentančnih programov. Na dnevnem redu je bila tudi predstavitev programov za naslednjo sezono, ki so jih predstavljali kandidati za trenerje za novo sezono. Kandidate bo s programi vred zdaj potrjeval alpski odbor, ki bo na sporedu naslednji teden, je napovedal Makuc, ki bo na mestu strokovnega vodje alpskih disciplin nasledil Miho Verdnika. Makuc je s 1. aprilom po pozitivnem mnenju strokovnega sveta že takoj začel z delom, čeprav ga alpski zbor uradno še ni potrdil za vodjo strokovnega sveta. Alpski zbor se bo sestal maja, ko bo dokončno potrjeval programe in ekipe.

Žensko A ekipo bo tako kot lani vodil Jernej Koblar, ki skrbi za tehnične discipline. Prav tako ne bo večjih sprememb v moški ekipi za hitre discipline za svetovni pokal. "Ostaja avstrijski strokovnjak Burhkard Schaffer, ob njem tudi Bernd Zobel, njegov trenerski pomočnik Andrej Možina pa bo po štirih letih v moških hitrih disciplinah prevzel trenersko mesto v ženskih hitrih disciplinah. Tako da si bo 'Burki' moral poiskati novega sodelavca," je še dejal Makuc.

Moško tehnično ekipo za svetovni pokal bo v naslednji sezoni skušala znova postaviti na noge trenerska ekipa, ki je v minuli sezoni skrbela za razvoj mlajših tekmovalcev. "Mladi tekmovalci, ki tvorijo jedro ekipe za evropski pokal, so v minuli sezoni ob pomočniku Roku Toplaku delali pod vodstvom trenerja Romana Rozmana, Mitja Kunc pa je skrbel kot trener za ekipo C in je veliko sodeloval tudi z ekipo za evropski pokal. Naš predlog je, da trojica prevzame moško ekipo za tehnične discipline v naslednjem obdobju."

Pričakujemo, da bosta pri mladih ta voz vlekla naprej aktualni dvakratni mladinski svetovni prvak Boštjan Kline in nekdanji mladinski svetovni prvak Matic Skube, pripravljamo širok trening, ki bo vključeval trening in nastopanje v vseh štirih disciplinah.
Vlado Makuc

Znani so tudi obrisi reprezentanc. "V moški ekipi za tehnične discipline bodo tekmovalci, ki bodo nastopali tako v evropskem kot v svetovnem pokalu. Zaradi slabših rezultatov v nekaj zadnjih sezonah smo izgubili kvote za nastop v svetovnem pokalu, kar pomeni, da morajo tekmovalci z nastopi na tekmah nižjega ranga doseči povečanje kvot, da se bodo lahko vključevali tudi v tekme svetovnega pokala," je dejal Makuc, ki je prepričan, da je edina rešitev iz trenutnega stanja sistematično delo z mladimi tekmovalci. "Pričakujemo, da bosta pri mladih ta voz vlekla naprej aktualni dvakratni mladinski svetovni prvak Boštjan Kline in nekdanji mladinski svetovni prvak Matic Skube, pripravljamo širok trening, ki bo vključeval trening in nastopanje v vseh štirih disciplinah," je ambiciozni načrt predstavil Makuc.

Veteranoma Alešu Gorzi in Bernardu Vajdiču se obeta podoben status, kot ga je v minuli sezoni imel Mitja Dragšič, ki je letos naznanil tekmovalno upokojitev, pred tem pa si je sam kril vse stroške. "Predlog strokovnega sveta je, da tekmovalca nista v redni sestavi ekipe niti za evropski niti za svetovni pokal. Ponudili pa jima bomo možnost, da se lahko ekipi priključita kasneje v tekmovalnem delu sezone. Preko tekem Fis, torej vzporednih tekmovanj, se bo preverjala njuna trenutna pripravljenost, dali jima bomo tudi možnost, da se občasno pridružita ekipi na treningih reprezentance."

Vendar pa se kritje stroškov ne pričakuje le od Gorze in Vajdiča. "Vsi reprezentanti, tudi tisti, ki so redno vključeni v programe, bodo morali v letošnji sezoni pokriti kar precejšen znesek svojih priprav. Žal so naši proračuni zelo omejeni. Če jim želimo ponuditi kvaliteten, program je takšna participacija nujna. Drugače smo prisiljeni programe tako oklestiti, da ti ne bi zadoščali za kvalitetno pripravo na tekme, kjer želimo dosegati ustrezne rezultate. To je še stvar debate na alpskem odboru. Nedvomno pa se bomo morali dogovoriti za neke dodatne vire financiranja s strani tekmovalcev," je pojasnil Makuc.

Vprašanje je tudi, kakšen položaj bo imel v reprezentanci prvokategornik Mitja Valenčič. "Zavedamo se, da imamo v ekipi izrazitega slalomskega specialista. A Valenčičev program se s programom preostalega dela moške tehnične ekipe ne pokriva v celoti. Večji del treninga bo ekipa opravljala skupaj, specialni del treningov pa bo moral Mitja opraviti v organizaciji s posebnim trenerjem za slalom za svetovni pokal. Človeka, ki bi prevzel te naloge, še iščemo."

Glede morebitnega tesnejšega sodelovanja z ekipo Tine Maze – slednja se pripravlja v Cortini d'Ampezzo – pa je Makuc dejal, da čakajo na konec pogovorov njene ekipe z vodstvom SZS. Andrea Massi, vodja ekipe Mazejeve, s Tomažem Lovšetom, predsednikom zveze, še vedno ni zaključil pogovorov o sredstvih iz minule sezone

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.