Šport
40 ogledov

Snežana v finale, Rožle in Marina ne

Snežana Rodič je skočila 14,23 metra in zmagala v troskoku. (Foto: Reuters) Reuters
Snežana Rodič se je prvi dan 31. dvoranskega atletskega EP v Parizu z osebnim rekordom 14,25 metra s četrtim izidom uvrstila v sobotni finale troskoka. Marina Tomič in Rožle Prezelj ostala brez finala.

Marina Tomič (AD Kladivar Celje) je prvi dan 31. dvoranskega atletskega EP v Parizu v polfinalu teka na 60 metrov v svoji skupini zasedla 7. mesto in imela skupno 14. čas (8,21). Rožle Prezelj (AK Kranj) se ni uvrstil v finale najboljše osmerice skoka v višino, kljub temu da je v kvalifikacijah izenačil svoj izid sezone (2,22 metra), delil je deveto mesto.

"Zanimivo je bilo teči v polfinalu. Imam pa mešane občutke, mogoče sem se po kvalifikacijah in doseženem cilju počutila malo prazno, čeprav sem si zelo želela polfinala. Ko pa sem stopila v polno dvorano in slišala navijanje, sem bila ponovno zelo tekmovalno razpoložena," je po tekmi dejala Tomičeva.

"Zelo sem zadovoljen s svojim nastopom. Zelo dobro sem tehnično opravil nastop, bil zbran in izpolnil vse, kar sem si zadal. Le na 2,27 metra mi je na koncu malo zmanjkalo. Tekma je bila dolga, trajala je dve uri, pa še dolgo odisejado smo imeli na poti z Brnika v Pariz, kar se mi pozna še danes. Poleg tega se mi je med tekmo raztrgala šprintarica in sem moral improvizirati z vezalkami ravno med poskusi na višini 2,27 metra. Vse te malenkosti so odločale, saj mi je le malo manjkalo do finala," pa je povedal Prezelj.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Snežana Rodič je potrdila vlogo prve slovenske favoritke in se v finale troskoka uvrstila z osebnim rekordom (14,25 metra). To je bil četrti izid kvalifikacij. Rodičeva je na EP nastopila kot prva izmed sedmerice slovenskih predstavnikov in že v prvem skoku presegla kvalifikacijsko normo za finale osmerice (14,10 metra). "Zelo sem vesela, da sem tekmovanje začela na tak način in izboljšala samozavest pred finalnim delom. Posebej zato, ker sem imela dan pred tekmo na treningu kar nekaj težav in tudi pred kvalifikacijami sem potrebovala dva popolnoma do konca izvedena poskusa, da sem pridobila prave občutke, kar običajno ni potrebno," je bila zadovoljna Rodičeva.

Trudil sem se po svojih najboljših močeh, vendar enostavno ni šlo, četudi sem tehnično mete opravil solidno. Že na ogrevanju sem čutil močne bolečine v komolcu, v katerem imam štiri okruške.
Miran Vodovnik

Že kvalifikacijski nastop v tej disciplini je bil najboljši v celotni sezoni na svetu, saj je na koncu osem tekmovalk preskočilo 14 metrov, za finale pa je bilo potrebno skočiti 14,10 metra. Rodičeva, šesta na prejšnjem EP, je bila najbolj prepričljiva med vsemi, saj je normo za finale dosegla že v prvem skoku, kar je uspelo le še Rusinji Olesiji Zabari, ki je s 14,13 metra dosegla šesti izid. "Še pred spanjem sem si zaželela, da bi bila uspešna že v prvem skoku. Skočila pa sem z rezervo, da se mi ne bi pripetil prestop. Ko mi je uspelo doseči osebni rekord in pri tem skočiti še pred odrivno desko, sem si dejala: 'Vau, to je to'," je nastop opisala Rodičeva, ki je imela še okrog 20 centimetrov rezerve.

Rodičeva je nato kvalifikacije gledala povsem sproščeno in ji ni bilo potrebno več skakati. Pred njo so bile na koncu le Rusinja Natalija Kutjakova (14,44 metra), Italijanka Simona La Mantia (14,38 metra) in Slovakinja Dana Veldakova (14,27 metra). Kutjakova si je po 13,82 in 13,87 metra finale zagotovila šele v zadnjem skoku, La Mantia in Veldakova pa sta potrebovali dva poskusa. "Kar nekaj tekmovalk je imelo težave zaradi desk, ki so pod tartanom, in je potrebno nekaj spretnosti, da izkoristiš prednost zaradi nihanja. Kar nekaj favoritinj pa je izpadlo, ker niso čutile pod seboj podlage," je dodala Rodičeva.

V suvanju krogle, kjer je bil najboljši domačin Gaetan Bucki (20,39 metra), je bilo za finale potrebno doseči 19,75 metra. Vodovnik je za svojo šesto uvrstitvijo v finale velikih tekem zaostal za meter in tudi ni popravil svojega izida sezone (19,05 metra). "Trudil sem se po svojih najboljših močeh, vendar enostavno ni šlo, četudi sem tehnično mete opravil solidno. Že na ogrevanju sem čutil močne bolečine v komolcu, v katerem imam štiri okruške. V torek bom odšel na pregled in upam, da bom potem imel čim prej operacijo, da bom lahko po približno mesecu dni rehabilitacije začel nemotene priprave za poletno sezono. Računam, da potem ne bom imel težav preseči 20 metrov," je pojasnil Vodovnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.