Šport
294 ogledov

Sodnik o Trstenjakovi: "Odločitev je bila mejna"

Franc Očko Facebook
Slovenski predstavnik v sodniški organizaciji Evropske judo zveze je komentiral diskvalifikacijo rojakinje.

Najboljša slovenska judoistka Tina Trstenjak je bila v polfinalu svetovnega v Tokiu diskvalificirana in ostala brez boja za bronasto kolajno. Franc Očko, viden predstavnik v sodniški organizaciji Evropske judo zveze, je sodniško odločitev označil za mejno.

"Tina je ostala brez borbe, ker je šlo za direktno diskvalifikacijo. To je dobila za napad na komolec. Sodniki so ocenili, da je obstajala možnost za poškodbo nasprotnice in potem nimaš več pravice nastopati naprej, ne glede na to, za katero fazo tekmovanja gre," je pojasnil Očko in dodal, da obstaja tudi diskvalifikacija zaradi nešportnega obnašanja, kjer bi tekmovalki lahko odvzeli celo kolajno, če bi jo osvojila.

Očko dodaja, da se na posnetku vidi, da Trstenjakova ne bi smela vztrajati s prijemom do konca, vseeno pa je odločitev zanj mejna. "Šlo je za poskus meta hane-makikomi in začetek napada je bil pravilen. V primeru neposrednega napada na komolec bi bilo vse jasno. Tukaj pa se je Japonka izmikala, ostala na nogah in prišla v tak položaj, ko bi Tina morala spustiti. Nato je Toshirova še malo odigrala in sodniki so se odločili, kot so se."

Tina Trstenjak SP v judu Šport Diskvalifikacija Trstenjakovo stala finala in medalje

Očko zagotavlja, da bi se sam v sodniški vlogi odločil drugače. "Gre za Tino in morda sem zato tudi malo subjektiven. A sam diskvalifikacije ne bi dal, ker ni šlo neposreden poskus napada na komolec."

A posnetek so si ogledali štirje sodniki. "Odločitev je mejna, a vedno se je treba odločiti tudi, kje ta meja je. Pravilo je v funkciji varovanja tekmovalcev in odločili so se za tovrstno kazen."

Eden vodilnih funkcionarjev Impola iz Slovenske Bistrice in Judo zveze Slovenije je obenem razložil, da je za tekmovalca v takem položaju pogosto težko odzvati pravilno. "To je napaka, ki se v žaru borbe zgodi. Takrat ni časa, da bi na hitro odreagiral na blazini. Tudi take diskvalifikacije so del našega športa."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice