Šport
58 ogledov

Sodniki na ''egotripu''

vasek pospisil EPA
Kanadski tenisač Vasek Pospisil je delilce pravice na turnirju v Londonu obtožil pristranskosti. ''Pogosto želijo le opozoriti na svojo prisotnost,'' trdi 25-letnik.

Vasek Pospisil je bil po porazu proti Andyju Murrayju v četrtfinalu tretjega Grand Slama letošnje sezone kritičen do glavnega sodnika Pascala Marie, ki mu je zaradi zavlačevanja med točkami izrekel dva opomina in ga posledično stal začetnega udarca.

Kanadčan meni, da so sodniki prestrogi do nižjerangiranih igralcev, medtem ko največji zvezdniki uživajo posebne privilegije. ''Pogosto se zgodi, da želijo sodniki le opozoriti na svojo prisotnost,'' je povedal Pospisil, ki je med obračunom z Britancem prejel dva opozorila, zadnjega v izjemno pomembnem trenutku.

''Ne vem, zakaj si izberejo takšen trenutek. Minilo je 30 sekund. Kolikokrat vidimo najboljše igralce, ki prekoračijo dovoljeni čas, pa ne dobijo nobene kazni, še posebej v pomembnih trenutkih. Ko igram jaz, pa dobim kazen. Rekel je, da sem porabil 30 sekund. Bil sem pred tem, da serviram,'' se je nad odločitvijo sicer priznanega sodnika jezil Pospisil.

pascal maria | Avtor: EPA EPA
''Ne strinjam se z njegovo izbiro trenutka, kdaj mi je izrekel opozorilo. Ne pri 5:5, 30:30. To je smešno. Vsako opozorilo ima določen učinek. S tem neposredno vplivajo na obračun,'' je dodal Kanadčan.

Pospisil je prvo opozorilo prejel v igri pri izidu 5:5, 30:30 v drugem nizu, drugega pa pri izidu 4:4, 0:30 v tretjem nizu. V obeh primerih je izgubil svoj začetni udarec. ''Sodnik bi moral uporabiti zdravo pamet in presojo. Nisem se brisal z brisačo. Bil sem pripravljen na met žogice. Morda bi morali pozabiti na svoj ego,'' je dejal 56. igralec sveta.

Tenisači lahko med točkami porabijo največ 25 sekund, kar je že nekaj let enega od najbolj perečih tem profesionalnega tenisa. Rafael Nadal, ki slovi kot eden najpočasnejših igralcev na Touru, je nedavno dvignil veliko prahu s priznanjem, da je izkoristil svoj vpliv in dosegel, da Carlos Bernardes nekaj časa ne bo sodil njegovih obračunov.

O vplivu opozorila, še posebej drugega, ki ima za tenisača dejanske posledice, je spregovoril tudi polfinalist Andy Murray. ''Če prejmeš opozorilo, to nima velikega vpliva. Ko pa prejmeš drugega, takrat lahko postane težavno, saj izgubiš prvi servis. Na sodniku je, da sprejme to odločitev. Kadar ti gre v škodo, te lahko razjezi,'' je povedal Britanec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.