Šport
2540 ogledov

Šok v svetu atletike! Veliki zvezdnik suspendiran

Mohamed Ketir Twitter
Svetovna atletika je začasno suspendirala aktualnega svetovnega podprvaka.

Svetovna atletika je zaradi treh kršitev javljanja svoje lokacije za namene dopinškega preizkusa v zadnjem letu začasno suspendirala španskega srednje in dolgoprogaša Mohameda Katirja.

Petindvajsetletni Katir je na lanskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti osvojil odličje srebrnega leska v teku na 5000 metrov, leto dni pred tem je bil v Eugenu bronast na 1500 metrov, na evropskem prvenstvu v Münchnu 2022 pa je osvojil srebro na 5000 metrov.

Katir je v zvezi s tem dejal, da je bil v zadnjem letu podvržen številnim testiranjem krvi in urina, vsi njegovi vzorci pa so bili negativni. V Maroku rojeni Španec je tudi odločno zavrnil, da se je namerno izognil testiranju, kar mu očitata krovna zveza in enota za atletsko integriteto (AIU).

"Obtožen sem, da sem se namerno izognil testiranju, a vselej sem bil po datumu in uri dosegljiv na krajih, ki sem jih posredoval AIU," je še dodal Katir.

Španska atletska zveza (RFEA) je zapisala, da je Katirju, potem ko je bila uradno obveščena, da je zoper njega stekel disciplinski postopek, nemudoma odvzela licenco za nastopanje na atletskih tekmovanjih.

Katir je sicer španski rekorder v teku na 1500, 3000 in 5000 metrov, v teku na 3000 metrov pa drži tudi evropski dvoranski rekord. V svoji karieri je nastopil na enih olimpijskih igrah in v Tokiu leta 2021 osvojil osmo mesto v teku na 5000 metrov.

V diamantni ligi je va teku na 5000 metrov slavil na treh mitingih, dvakrat leta 2021 in enkrat leta 2023.  Ukvarja se tudi s krosom, v katerem je leta 2022 osvojil bronasto medaljo na evropskem prvenstvu v ekipni preizkušnji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.