Šport
1593 ogledov

Risi sprva šokirali Kanado, ta je odgovorila v drugi tretjini

risi, Jan Drozg Profimedia
Slovenski hokejisti so se pomerili s Kanado. Ta je slavila s 5:2.

Slovenska hokejska reprezentanca je po sobotnem porazu proti Švici še drugič v dveh dneh stopila na led in se tokrat pomerila z največjo hokejsko velesilo. Kanada je prav v Rigi pred dvema letoma osvojila svoj zadnji naslov, lani pa je klonila šele v finalu.

Tokrat so se Kanadčani presenetljivo znašli v zaostanku. Slovenci so namreč povedli po slabih štirih minutah igre, ko je ob izključitvi zvezdnika Milana Lucica v polno zadel Jan Drozg. Ta je do svojega prvega gola med elito prišel po lepi podaji Žige Jegliča. Pred tem je na vrata nasprotnika sprožil Miha Verlič, ki je bil tako drugi podajalec.

Slovenci so tudi po zadetku igrali zelo dobro in si v naslednjih minutah pripravili še nekaj lepih priložnosti, bili so nevarnejši od tekmecev. Blizu zadetka za 2:0 je bil Robert Sabolič, plošček je že spolzel pod nogo kanadskega vratarja Devona Levija, a je ta nato še uspel posredovati. Na drugi strani je bil Luka Gračnar na pravem mestu, ko je bilo to potrebno.

Risi so ob koncu prve tretjine še drugič na tekmi prišli do igralca več na ledu. Izključen je bil nekdanji soigralec Anžeta Kopitarja pri Los Angeles Kings, zdaj sicer član moštva Calgary Flames, Tyler Toffoli. Do strela pred vrati je prišel Anže Kuralt, ki pa je ustrelil malce preko vrat.

V zadnjo minuto pa so Slovenci krenili z igralcem manj, izključen je bil Miha Zajc. Slovenci so zdržali pritisk in se na odmor podali z vodstvom.

Risi so na začetku druge tretjine uspešno dokončali igro z igralcem manj, nato pa takoj zatem izgubili plošček pri svoji modri črti, sledil je strel Michaela Carconeja in Gračnar je bil v 22. minuti premagan. 

Kanadčani so v uvodnih minutah drugega dela prikazali precej več agresivnosti, Slovenci so težko prihajali iz svoje obrambne tretjine, razmerje strelov pa je v prvih petih minutah znašalo kar 10:1 v korist igralcev z javorjevim listom na prsih. V celotni tetjini so Kanadčani sprožili 15 strelov, risi pa 13.

Kanadski pritisk je obrodil sadove v 28. minuti. Gračnar je sicer izjemno zaustavil prvi strel tekmecev, a je plošček nato prišel do Pierra-Olivierja Josepha, ki je malce znotraj modre črte sprožil za 2:1. Gračnar je bil pokrit in ploščka ni videl.

Naposled je prišla priložnost tudi za Slovence, Drozg je pobegnil Kanadčanom, prišel pred vrata, ni zadel, vendar mu je to z udarcem s palico preprečil tudi Ethan Bear, ki je tako moral na kazensko klop. Risi v 'powerplayu' niso bili nevarni.

Nato je prišla nepotrebna napaka, v polju se je znašlo šest Slovencev in zaradi moža preveč na ledu je prišla izključitev. Kanadčani so jo izkoristili z zadetkom Lucica v 39. minuti. S 3:1 se je druga tretjina tudi končala. Razmerje strelov v drugih 20 minutah je bilo kar 23:2, skupno pa 38:15.

Nik Simšič bi lahko tekmo znova naredil izjemno zanimivo. Pred vrati je namreč prišel do neoviranega strela, vendar je Levi uspel njegov poizkus zaustaviti.

Sledila je 'hitra' izključitev Žige Panceta, glavna sodnika sta sicer že v drugi tretjini nekajkrat malce 'pofavorizirala' uglednejšega tekmeca. Slovenija se je ubranila, ob novi hitri akciji Drozga pa je na njega v 47. minuti naletel Bear in moral za dve minuti na kazensko klop. Risi sprva niso uspeli postaviti napada, nato je z dvema streloma poizkusil kapetan Jan Urbas. Slovenci so bili nevarni tudi kasneje, vendar številčne prednosti niso izkoristili.

Nato so sodniki Slovencem znova dosodili šest mož na ledu, čeprav šesti igralec v polju ni aktivno igral proti ploščku. Kanada je tako dobila nov powerplay, vendar se tudi tokrat rezultat ni spremenil.

Gračnar je v naslednjih minutah dvakrat z lovilko ujel plošček po strelih Kanadčanov, na drugi strani je Levi zaustavil poizkus Simšiča. Ob koncu 54. minute pa je po lepi akciji z backhandom za 4:1 poskrbel MacKenzie Weegar. 

Sledil je še en hiter zadetek Kanadčanov, minilo je le 51 sekund, tokrat je bil natančen Jack McBain.

A napako so nato storili tudi severnoameriški hokejisti, po ploščku, ki ga je Ken Ograjenšek poslal v ogrado, so Kanadčani slabo reagirali, do odbitka in strela je prišel Drozg in še drugič na tekmi zatresel mrežo. Po koncu dvoboja je bil izbran za najboljšega moža v slovenski izbrani vrsti.

Naslednjo slovensko priložnost je imel Jeglič, vendar se Levi tokrat ni pustil premagati.

Tik pred zadnjima dvema minutama je bil pri Kanadi izključen Samuel Blais, rezultat pa se ni spremenil. Razmerje strelov v zadnji tretjini je bilo 9:13 (24:51).

Komentarjev 1
  • Avatar Syn
    Syn 12:55 14.maj 2023.

    Pričukujem isti debakl kot včeraj. To najmanj.