Šport
2448 ogledov

Šokantna razlika v plačah dveh legend

martina navratilova Epa Martina Navratilova

Legenda tenisa Martina Navratilova je obtožila britansko televizijsko mrežo BBC za "šokantno" razliko v plačilu za komentatorski nastop med njo in njenim komentatorskim partnerjem med Wimbledonom, Američanom Johnom McEnroejem. Navratilova trdi, da je McEnroe od BBC prejel vsaj 10-krat višje plačilo.

Navratilova je dejala, da je za svoje delo kot komentatorka tenisa med Wimbledonom, kjer je sama osvojila kar devet naslovov, prejela okoli 15.000 funtov. Potem ko je britanska mreža julija javno objavila plačila svojim najbolj cenjenim komentatorjem, je Navratilova ugotovila, da njen komentatorski partner McEnroe zasluži med 150.000 in 199.999 funtov.

"Razen če John McEnroe poleg Wimbledona za BBC ne dela še ogromno drugih stvari, dobi za enako delo vsaj 10-krat višjo plačo." je dejala Navratilova za program Panorama na BBC.

john mcenroe | Avtor: Epa Epa

Na Češkem rojena ameriška zvezdnica je dejala, da so ji pri BBC zagotovili, da imata z McEnroejem približno enako plačo. "To je šokantno," je dejala za Panoramo: "Očitno je BBC še vedno mreža starih dečkov ... Očitno so moški glasovi bolj cenjeni kot ženski."

Pri BBC so že odgovorili na obtožbe in dejali, da je pogodba McEnroeja "povsem drugačna" od te, ki jo imajo z Navratilovo, zato nista primerljivi. "Martina je eden od naših številnih občasnih komentatorjev, s katerimi imamo fiksno določen obseg dela in je tudi plačana po številu nastopov," so zapisali pri BBC.

Navratilova je za BBC delala desetkrat med lanskim Wimbledonom, vključno s komentiranjem treh tekem v živo, medtem ko je bil McEnroe "v pripravljenosti" celoten turnir in je imel precej več na pladnju, menijo pri BBC.

Omenjen spor je le del večje razprave o enakosti spolov oziroma enakem plačilu, potem ko so lani pri BBC razkrili, da je med 14 najbolje plačanimi kar 12 moških, prav tako je med tistimi, ki zaslužijo vsaj 150.000 funtov na leto, dve tretjini moških.

Komentarjev 1
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 19:21 19.marec 2018.

    Jaz za 1500 na tekmo, kot bivši vrhunski igralec ne bi nikoli pristal, kvečjemu bi ponudil, če jim to lahko naredim za djabe ker bodo drugače s papirji in računi same težave. Mc Enroe je že kot figura veliko bolj ...prikaži več zabaven, saj ljudje od njega pričakujemo vsaj nek delček tistega temperamenta, kot ga je med tekmami delil s sodniki, loparji, opremo, gledalci, bogom, vremenom... . Od Navratilove človek ne pričakuje ničesar pa tudi dobi nič več kot to kar je pričakoval, zato tudi tak honorar.

Sorodne novice