Šport
49 ogledov

Southgate: Hrvati niso rasisti kot Srbi

Gareth Southgate Stuart Pearce EPA
Selektor mlade angleške reprezentance si je pred gostovanjem v Vinkovcih privoščil neokusno izjavo.

Angleška mlada reprezentanca (U21) bo danes v Vinkovcih igrala povratno tekmo dodatnih kvalifikacij za Euro 2015. Hrvati so na prvi tekmi na Otoku iztržili minimalen poraz (2:1), v angleških medijih pa je bilo pred povratno tekmo več kot o nogometu napisanega o rasizmu, ki naj bi bil na teh prostorih nekaj vsakdanjega. 

Angleži so se v preteklem tednu večkrat spomnili na srečanje proti Srbiji, ki ga je njihova mladinska reprezentanca igrala pred dvema letoma v Kruševcu in na katerem naj bi se domačini obnašali skrajno neprimerno.

Uefa je nato Srbe kaznovala, a za Angleže, pri katerih so olje na ogenj prilivali številni politiki (vključno s sedanjim predsednikom vlade Davidom Cameronom), veliko preblago. Srbi so se takrat branili, da je del občinstva odreagiral tako kot je (z opičjimi vzkliki), ker se je ob koncu tekme zgodil vsesplošni pretep, ki naj bi ga s svojim obnašanjem med tekmo izzvali prav Angleži.

"Hrvati so prijazni ljudje"

Tokrat si je nekaj netaktnosti privoščil selektor reprezentance U21 Gareth Southgate. "Nekaj igralcev je igralo že na tisti tekmi (v Srbiji, op. a.). Po mojem se kaj takšnega ne bo ponovilo, Hrvati niso takšni. V svoji karieri sem srečal veliko Hrvatov in so prijazni ljudje. Nikoli se mi ni zdelo, da bi bili rasisti. Bolj me skrbi njihova kvaliteta na igrišču," je veselo generaliziral Southgate. 

Predstavniki FA ob gostovanjih na Balkanu in v Vzhodni Evropi pogosto izražajo "strah" pred rasizmom in celotne nacije delijo na "rasistične" in "nerasistične". Medtem pa številni britanski športniki opozarjajo, da diskriminacija na rasni osnovi tudi na Otoku ni redkost in da bi najprej veljalo pomesti pred svojim pragom. 

Komentarjev 3
  • vladek 14:42 14.oktober 2014.

    Če bi poznal zgodovino,bi vedel da se je ta poklič uporabljal že v borbi proti Turkom,

  • reddevil 12:32 14.oktober 2014.

    Najlepši dokaz o tem je včerajšnje skandiranje celega stadiona "Za dom-spremni", kar je sicer nacionalistično geslo iz polpretekle zgodovine NDH, ki pa se ga da poistovetiti tudi z rasizmom, saj sta obe obliki neločljivo prepleteni.

  • Žurnalček 10:30 14.oktober 2014.

    Hrvatarji se pa na svojih portalih HVALIJO S TAKO IZJAVO . Človek ne more verjet, kako so lahko tako plitki , če so že Angleži poden od podna !