Šport
16 ogledov

Španci na polfinalni zmenek z Ronaldom

Pedro Rodriguez Navas Španija Italija trening Gdansk Euro 2012
1/37
EPA
Španija je prvič v zgodovini premagala Francijo na uradni tekmi in se brez večjih težav uvrstila v polfinale evropskega prvenstva (2:0). Na svoji jubilejni stoti tekmi za reprezentanco je dva gola, enega iz enajstmetrovke, zabil Realov vezist Xabi Alonso. Špance v polfinalu čakajo sosedi Portugalci.

Španci so v Donecku hitro vzpostavili svojo značilno igro in Francoze držali na njihovi polovici. V šesti minuti je v kazenskem prostoru padel dežurni napadalec Cesc Fàbregas, ki ga je nerodno podrl Gaël Clichy, a je francoski branilec srečno ušel kazni italijanskega sodnika Nicole Rizzolija.

Po obdobju španske terenske prevlade je iz praktično prve priložnosti na tekmi prišel tudi vodilni španski gol. Svoj jubilejni stoti nastop za reprezentanco je z zadetkom v 19. minuti začinil vezist Xabi Alonso, ki je izkoristil izvrsten prodor in podajo Jordija Albe po levem boku in z glavo matiral Huga Llorisa za 1:0. To je bil sploh prvi gol kakega Španca na stoti tekmi za svojo državo.

Iker Casillas je bil prvič na resni preizkušnji v 32. minuti, ko je Yohan Cabaye izvrstno meril s prostega strela, a je španski kapetan žogo rutinirano izbil v kot. Večjih priložnosti od te si Francozi v prvem polčasu niso pripravili, medtem ko so Španci nekajkrat še izigrali njihovo obrambo, a jim nevarnejšega strela ni uspelo sprožiti.

Blanc stavil vse na napad

Razen strela od daleč Alonsa, ki je zletel nekaj metrov mimo gola Llorisa, se je drugi polčas utopil v španskem brezciljnem podajanju in neizkoriščenih priložnostih za (pol)protinapade Francije. V 60. minuti je Franck Ribéry po preigravanju na robu kazenskega prostora našel Mathieuja Debuchyja, ki je s strelom z glavo meril za las previsoko.

Španci so takoj odgovorili in Fàbregas je po globinski podaji v naslednji minuti prišel sam pred Llorisa, a ga je francoski čuvaj mreže ustavil s pravočasnim izletom iz svojih vrat. Oba selektorja sta nato opravila prvi menjavi - Laurent Blanc je v igro poslal Samirja Nasrija in Jérémyja Méneza, njegov nasprotnik Vicente del Bosque pa prvič na prvenstvu Pedra Rodrígueza in Fernanda Torresa.

Pedro in Torres bi kmalu takoj udarila, saj je otočan pobegnil po krilu in v sredini iskal Torresa, ki ga je z izvrstnim startom ustavil Laurent Koscielny. Dvajset minut pred koncem rednega dela je Ribéry po izgubljeni žogi Sergia Busquetsa pobegnil po levi, potem ko mu je žoga malce ušla pa jo je le uspel spraviti pred gol Casillasa, kjer jo je španski vratar uspel ukrotiti pred Ménezom.

Xabijev dvojček za piko na i

Torres je v 80. minuti prišel sam pred Llorisa, ki mu v situaciji ena na ena strel ubranil, tudi morebiten gol pa ne bi veljal zaradi marginalno dosojenega prepovedanega položaja. Jalovega naleta Francozov je bilo konec v prvi minuti sodnikovega dodatka, ko je Pedro lepo prodrl v kazenski prostor, kjer ga je nerodno podrl turnirski debitant Anthony Réveillère.

Enajstmetrovko je zanesljivo za svoj drugi gol večera izkoristil Alonso, ki je poslal Llorisa v napačno stran in končal upe Francozov. Španci so z novo zmago izenačili najdaljši niz nepremaganosti na evropskih prvenstvih, deset tekem, kar je uspelo le še Nizozemcem (1988-96), Zahodnim Nemcem (72-84) in Italijanom (68-88).

Alonso: "Od zdaj naprej na življenje ali smrt"

"Ekipa je igrala fantastično. Priti v vodstvo olajša stvari. Vesel sem, da sem svojo stoto tekmo proslavil z dvema goloma," je po tekmi dejal dvakratni strelec Alonso. "Vemo, da bodo od zdaj naprej tekme na življenje ali smrt, tako pa smo se postavili tudi proti Franciji. Nadzirali smo dvoboj in skušali bomo igrati enako ali bolje proti Portugalski. Ronaldo? Perfektno ga poznamo in ne preseneča nas nivo njegovih predstav."

EP v nogometu, četrtfinale, Doneck:

Španija : Francija 2:0 (1:0)
Alonso (19, 90/11-m)

Postavi

Španija: Casillas; Piqué, Ramos, Arbeloa, Alba; Alonso, Busquets, Xavi; Iniesta (od 84. Cazorla), Silva (od 65. Pedro), Fàbregas (od 67. Torres). Na klopi: Valdés, Reina; Albiol, Martínez, Juanfran, Cazorla, Navas, Pedro, Torres, Negredo, Mata, Llorente.

Francija: Lloris; Réveillère, Rami, Koscielny, Clichy; M'Vila (od 79. Giroud), Debuchy (od 64. Ménez), Cabaye, Ribéry, Malouda (od 64. Nasri); Benzema. Na klopi: Mandanda, Carrasso; Evra, Valbuena, Nasri, Matuidi, Ménez, Diarra, Martin, Ben Arfa, Giroud.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.