Šport
17 ogledov

Španci na zmenek z zgodovino ... in Mariem

Balotelli Barcelona trening preizkušnja 2006 dres majica Reševalni pas/Twitter
Vedno boljši Mario Balotelli pred nedeljsko finalno tekmo evropskega prvenstva v Kijevu grozi španski reprezentanci. Branilci naslova so se prek Portugalske uvrstili že v tretji zaporedni finale na velikih tekmovanjih, kljub zmenku z zgodovino in vročim Mariem pa Cesc Fàbregas in Sergio Ramos mirno pričakujeta obračun na olimpijskem stadionu.

"Mislim, da je izjemen nogometaš. To je pokazal včeraj (v četrtek, op. a.)," je o zmagoviti predstavi Maria Balotellija na drugi polfinalni tekmi med Italijo in Nemčijo povedal španski vezist Cesc Fàbregas, tudi sam junak polfinala proti Portugalski, kjer je zabil zmagovito enajstmetrovko za zmago.

Španci bi z zmago na kijevskem olimpijskem stadionu postali prva reprezentanca v zgodovini, ki je osvojila tri zaporedne naslove na velikih tekmovanjih, potem ko so iberski mojstri slavili že na Euru 2008 in zadnjem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Fàbregas pozna Balotellija še iz časov, ko sta skupaj igrala v Premier League, Cesc za Arsenal, Balotelli pa za Manchester City.

"Imel je dva fantastična trenutka in zabil je dva izjemna gola. Eden je bil pravi strel z glavo napadalca, drugi pa res izvrsten strel z roba kazenskega prostora v polfinalu evropskega prvenstva, proti vrhunski ekipi, kot je Nemčija. To vam pove vse. Res mi je bil všeč način, na katerega je igral, in on bo, seveda, grožnja skupaj s (Antoniem) Casanom ali katerim koli drugim napadalcem, ki igra za Italijo," dodaja Fàbregas.

Pirlo prevzame nadzor nad igro

Vezist Barcelone je na letošnjem turnirju že zabil azzurrom, na uvodni tekmi skupinskega dela v Gdansku, kjer je izenačil v drugem polčasu po vodilnem golu rezervista Antonia Di Nataleja. Fàbregas je tako kot že nekajkrat igral na položaju napadalca, kjer pa je zadnjo tekmo presenetljivo začel Álvaro Negredo, medtem ko sta bila Cesc in Fernando Torres zgolj na klopi.

"Italijani so vedno nevarni, ampak imamo igralce, ki jih lahko ustavijo. Branili smo se dobro. Moramo nevtralizirati njihov napad in zvezno vrsto, kjer je (Andrea) Pirlo glavni igralec, sicer bo prevzel nadzor nad igro," je še dodal Fàbregas.

Besede reprezentančnega soigralca je ponovil tudi branilec Sergio Ramos. Realov steber obrambe ni izpustil še niti ene minute letošnjega turnirja, v špansko folkoro pa se je ob polfinalni zmagi nad Portugalci vpisal s "Panenko", ki je skupaj z zmagovitim golom Fàbregasa na koncu prinesla zmago ob izvajanju strelov z bele točke.

"Španija že spisala zgodovino"

"Glede nedeljskega izziva moramo biti realistični," je dejal Ramos. "Moramo igrati na visoki in v bistvu nepremagljivi ravni, kajti do danes ni nikomur uspelo doseči treh naslovov zapored in mi imamo možnost, da nam uspe. Potrebno je veliko let dela, skromnosti, žrtvovanja in zdaj je čas, da uživamo v teh trenutkih."

Zanimivo, zadnja priložnost za "trojno krono" se je na jugoslovanskem Euru 1976 nazadnje ponudila Zahodni Nemčiji, ki jo je v finalu z zdaj že slovitim strelom premagal prav češki nogometaš Antonín Panenka, čigar mitski poskus je kot kaže spet v modi na letošnjem tekmovanju.

"Kot sem rekel prejšnjič, ni važno, kaj se zgodi v nedeljo, Španija je že spisala zgodovino," dodaja Ramos. "Jasno je, da tega še ni konec, ker se ve, da je naš cilj osvojiti ta naslov. Tudi če izgubimo, kar se lahko zgodi, saj ne moremo vedno zmagovati, bomo šli domov ponosni, vedoč, da smo poskusili vse za zmago, in če zmagamo, bomo uživali v trenutku z vsemi doma."

Španija bo finalno tekmo začela z le tremi porazi na zadnjih 48 tekmah na svetovnih in evropskih prvenstvih. Gola v izločilnih bojih niso dobili že na devetih zaporednih obračunih. Italijani bodo z Balotellijem in druščino lovili svoj prvi evropski naslov po letu 1968. Je zgolj naključje, da je Super Mario z Manchester Cityjem v letošnji sezoni Premier League osvojil prvi naslov po, uganili ste, letu 1968?!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.