Šport
16 ogledov

Španci začenjajo pohod na naslov

David Villa je zelo pomemben adut Španije. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V sredo se bodo na svetovnem prvenstvu premierno predstavili Španci, ki spadajo med glavne favorite za naslov. Domačini pa se bodo v drugem kolu pomerili z Urugvajci.
Čile in Honduras za zgodovino
Tekma Čila in Hondurasa v skupini H (13.30) na SP ne bo odločala le o tem, kdo bo v skupini s Španijo in Švico obdržal realne možnosti za napredovanje, ampak bo obenem pomembna za navijače obeh držav, saj se uspehov svojih varovancev na SP spomnijo le še najstarejši. Honduras je na uvrstitev na SP čakal kar 28 let oziroma od prvenstva 1982 v Španiji. Trener Reinaldo Rueda se pred dvobojem s Čilom zanaša kar na devet nogometašev, ki si služijo kruh v tujini in so jedro ekipe. Žal ima lažje poškodovana zvezdnika Suaza in Palaciosa in šele tik pred tekmo se bo odločil, ali bo napadalca Genoe in vezista Tottenhama sploh poslal na igrišče. Čile, ki je tik pred začetkom SP prav na stadionu v Nelspruitu z 2:0 odpravil Novo Zelandijo, je v tem dvoboju v vlogi favorita. A tudi Čila že dolgo ni bilo na SP, vse od prvenstva 1998, zadnje zmage pa so se "rdeči" (la roja) veselili na prvenstvu leta 1962, torej kar pred 48 leti, ko so na domačem prvenstvu v boju za tretje mesto premagali Jugoslavijo.

Evropski prvaki Španci bodo svoje nastope na letošnjem svetovnem prvenstvu začeli s sredino tekmo v skupini H (16.00) proti Švici. V taboru furije se dobro zavedajo, da na letošnjem mundialu veljajo za ene od glavnih favoritov za naslov, tudi sami pa si želijo evropski kroni iz leta 2008 dodati še svetovno. "Vsi od nas ogromno pričakujejo. Ljudje vidijo, da igramo zelo dobro in to je pozitivno. Ne bi rekel, da ta pričakovanja čutim kot pritisk, bolj kot ne mi laskajo," je dejal napadalec David Villa, ki verjame, da je ključ do španskih zmag genialni nogometaš Barce, Xavi Hernández.

Španija in Švica bosta zadnji reprezentanci, ki bosta na stadionu Mosesa Mabhide odigrali prvo tekmo na letošnjem mundialu. Vendar pa za Švico tekma kljub temu prihaja ob nepravem času, saj jo bosta izpustila tako izkušeni kapetan Alex Frei kot vezist West Hama Valon Behrami.

"Švicarje spoštujemo, vendar se ob tem zavedamo, da imamo ob dobri igri lepe možnosti za zmago," je dejal Villa. Španija pa na SP nima lepih spominov, saj se dlje od četrtfinala ni prebila že vse od leta 1950, ko je bila četrta. In če se Švica ubada s poškodbami, pa je furija v skoraj popolni zasedbi, saj je Vincente Del Bosque tudi za zvezdnika Barcelone Andrésa Iniesto potrdil, da je nared. Napadalec Liverpoola Fernando Torres okreva po poškodbi desne noge, zato bo bržčas na prvi tekmi še na klopi. "Švicarji so dobro igrali na velikih turnirjih, najbolje prav proti zvenečim moštvom. Njihovi igralci so dobro tehnično podkovani in precej znani, zato ti ni treba pregledati veliko videoposnetkov, da ti je jasno, da bo težko," pa pred tekmo napoveduje Cesc Fabregas.

Bafana bafana na preizkušnji
Južnoafriške sanje o uvrstitvi domače izbrane vrste v drugo kolo SP bodo že v sredo na pravi preizkušnji. Bafana bafana bo trenutek resnice doživela na drugi tekmi predtekmovalne skupine A proti Urugvaju na čelu z zvezdnikom Diegom Forlanom. Izbrana vrsta JAR, ki si prizadeva, da ne bi postala prva država gostiteljica, ki se ne bi prebila niti v drugo kolo mundiala, je prvenstvo na uvodni tekmi začela z remijem (1:1) proti Mehiki, medtem ko sta se reprezentanci Urugvaja in Francije razšli brez zadetkov, tako da je v skupini A še vse povsem odprto. "Urugvaj bo v velikih škripcih, če bomo le nadaljevali tam, kjer smo proti Mehiki končali," je prepričan vezist Siphiwe Tshabalala, ki je dosegel prvi gol SP na afriških tleh. "Zmaga proti Urugvaju nas bržkone že pelje v drugi del tekmovanja, kar bi bil velik dosežek za nas in ves narod bi bil ponosen." Urugvajski selektor  Óscar Tabárez bo glede na tekmo s Francijo opravil kar nekaj sprememb. Diego Forlan naj bi igral za Luisom Suárezom in Edisonom Cavanijem. "To je drugačna tekma in zato potrebujemo drugačno taktiko."

Svetovno prvenstvo, skupina H, prvo kolo:

13.30: Honduras – Čile
16.00: Španija – Švica

Skupina A, drugo kolo:

20.30: JAR – Urugvaj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.