Šport
504 ogledov

Španski najstnik po Nadalu izločil še Đokovića in izpisal zgodovino!

Carlos Alcaraz Profimedia
Alcaraz je po zmagi nad Nadalom in Đokovićem že v finalu Madrida.

Devetnajstletni španski teniški igralec Carlos Alcaraz je prvi finalist peščenega turnirja serije 1000 v Madridu. Potem ko je včeraj v četrtfinalu premagal 13-kratnega zmagovalca Roland Garrosa, rojaka Rafaela Nadala, je danes vzel skalp še prvemu igralcu na svetu Novaku Đokoviću.

Carlos Alcaraz je po treh urah in 38 minutah zmagal s 6:7 (5), 7:5 in 7:6 (5). V finalu ga čaka zmagovalec dvoboja Stefanos Cicipas - Alexander Zverev, ki se bo začel danes pozno zvečer po ženskem finalu med Američanko Jessico Pegula in Ons Jabeur iz Tunizije.

Alcaraz in Đoković sta sicer uprizorila enega najboljših dvobojev letošnjega leta in pravi teniški triler, ki je trajal več kot tri ure in pol ter postregel s številnimi spektakularnimi potezami.

Carlos Alcaraz | Avtor: Profimedia Profimedia

Đoković je v sam dvoboj vstopil nekoliko nervozno in takoj izgubil svojo servisno igro, a je ob zaostanku 4:3 uspel odvzeti servis Alcarazu in se vrniti v niz, katerega je na koncu dobil v napetem tiebreaku.

Španec je nato še dvignil nivo igre v drugem nizu, a vseeno pustil nekaj priložnosti Đokoviću, ki pa ob 4:4 in 5:5 ni uspel izkoristiti dveh break žogic. Je pa zato to uspelo Alcarazu, ki je izkoristil drugo izmed treh zaporednih break žogic ob rezultatu 6:5 za zmago v drugem nizu.

Šele nato pa se je v odločilnem tretjem nizu začela prava drama, oba igralca sta bila zelo izenačena, gledali pa smo tenis najvišjega možnega nivoja. Alcaraz je sicer ob vodstvu s 5:4 imel zaključno žogico za zmago, a se je niz vseeno prevesil v tiebrake, kjer pa je mladi Španec vendarle prišel še do drugega velikega skalpa v dveh dneh.

Carlos Alcaraz | Avtor: Profimedia Profimedia

Španija tako lahko počasi začne slaviti svojega novega velikega teniškega junaka, saj po zadnjih predstavah Alcaraza niti več ne moremo govoriti, da je bila zmaga nad Đokovićem senzacija, temveč je zgolj eden izmed najboljših igralcev sveta premagal drugega.

Je pa Alcaraz tako na novo izpisal zgodovino tenisa, saj je postal prvi teniški igralec, ki je v dveh dneh zapored uspel premagati Nadala in Đokovića. Do sedaj so to poizkušali Andy Murray, Dominic Thiem in Stefanos Tsitsipas, a so bili vsi neuspešni.

Za Alcaraza, ki se bo po Madridu iz devetaga povzpel na šesto mesto ATP lestvice, je bila to sedemindvajseta zmaga v 2022. Letos je izgubil le tri dvoboje in osvojil tri turnirje - Rio de Janeiro, Miami in Barcelono. Lani je bil najboljši tudi v Umagu. V štirih finalih ATP ima do sedaj stoodstotni izkupiček, saj še ne pozna poraza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice