Šport
67 ogledov

Spet dotik Mercedesov, srečnejši Hamilton

Vettel Hamilton Rosberg Vettel VN Kanade 2016
1/7
EPA
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec sedme dirke svetovnega prvenstva formule 1.

Na preizkušnji v kanadskem Montrealu je Lewis Hamilton premagal Ferrarijevega voznika Nemca Sebastiana Vettla, tretji pa je bil Finec Valtteri Bottas (Williams). Za Hamiltona je to že peta zmaga na tem prizorišču, z njo pa se je močno približal moštvenemu sotekmovalcu Nicu Rosbergu v skupnem seštevku, saj je bil Nemec danes le peti.

Kanadska dirka je imela za enega od dirkačev Mercedesa srečen razplet, za drugega pa niti najmanj. Po dirki je bil zelo zadovoljen predvsem Hamilton, ki je, ko je prečkal ciljno črto, zmago posvetil nedavno umrlemu boksarskemu velikanu Mohamedu Aliju in svojo vožnjo primerjal z njegovim znamenitim stavkom "lebdim kot metulj, pičim kot čebela".

Tveganje se je izplačalo

Hamilton je do možnosti, da je pičil tekmece, prišel predvsem po zaslugi nekoliko bolj tvegane strategije, saj je bil v boksih le enkrat. S tem je izničil burno dogajanje na startu, ko je zaspal, tako da ga je, čeprav je bil v kvalifikacijah prvi, zlahka prehitel tretji Vettel in se prebil v vodstvo. Za nameček sta se s tekmecem v ekipi Mercedes Rosbergom spet dotaknila, tokrat sicer nista končala izven steze, vsaj ne Hamilton. Rosberg je moral narediti ovinek prek trave in je zdrsnil na deseto mesto.

Ko je šel vodilni Vettel že zelo zgodaj v bokse, je bilo jasno, da imajo pri Ferrariju v načrtu dva postanka. Hamilton je šel v bokse samo enkrat, pozneje pa je uspešno zadrževal za sabo Nemca v rdečem. Vettel je sicer še skušal napasti, toda enkrat se je po poznem zaviranju komajda rešil pred zadnjim zavojem pred ciljno ravnino, tako da je na koncu raje vzel zanesljivo drugo mesto.

"Imeli smo odličen konec tedna, danes sem vozil na svoji najljubši stezi. Sebastian je bolje začel, jaz sem imel tesen dvoboj z Nicom, potem pa mi je steklo. Moja ekipa je odlično pripravila avto, nisem imel nobene težave, in lahko sem le še užival," je dirko ocenil Hamilton.

Tudi Vettel je bil po dirki dobro razpoložen: "Start je bil super, tudi jaz sem lahko zadovoljen z vikendom. Celotno dirko sem vozil na meji, iskal sem možnosti, da bi prišel mimo Lewisa, a sem res vozil na meji. Bilo je težko, toda pomembno je, da smo se dobro odrezali, avto je bil odličen, pa tudi navijači tu v Kanadi so odlični in še enkrat hvala vsem."

Mrki Rosberg zadržal vodstvo v SP

Precej bolj mrk je bil Rosberg. Kanadska dirka res ni bila po njegovem okusu. Začetni dotik s Hamiltonom in zdrs v ozadje sta bila šele začetek slabega, sredi dirke je moral zaradi predrte pnevmatike na nenadejan postanek, ob koncu pa se je boril za četrto mesto z nadarjenim Red Bullovim mladeničem Maxom Verstappnom.

Nizozemec se ni dal, nekajkrat je spretno odbil napade tekmeca v srebrni puščici, ko pa je Rosberg v zadnjem krogu vendarle pripel mimo njega, je bil precej prehiter, zato se je na zaviranju pred zadnjo šikano zavrtel. A na srečo je s celim dirkalnikom ostal na stezi in tudi peto mesto je zaradi precejšnjih razlik še obdržal, čeprav se mu je Kimi Räikkönen v drugem Ferrariju precej približal. Zadnjo stopničko je z mirno vožnjo med obema žariščema dogajanja na dirki ujel Bottas z Williamsom.

Rosberg še vedno vodi v SP s 116 točkami, a jih ima Hamilton zdaj že 107. Tretji je Vettel z 78, četrti pa Daniel Ricciardo z 72. Sezona se bo nadaljevala s preizkušnjo v Bakuju za veliko nagrado Evrope že čez en teden.

VN Kanade, izidi:

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:31:06,296
2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) +5,011
3. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 46,422
4. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 53,020
5. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:02,093
6. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 1:03,017
7. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 1:03,634
8. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 1 krog
9. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso) 1 krog
10. Sergio Perez (Meh/Force India) 1 krog
...

SP skupno, dirkači (7):

1. Nico Rosberg 116 točk
2. Lewis Hamilton 107
3. Sebastian Vettel 78
4. Daniel Ricciardo 72
5. Kimi Räikkönen 69
...

SP skupno, konstruktorji (7): 

1. Mercedes 223 točk
2. Ferrari 147
3. Red Bull 130
4. Williams 81
5. Force India 42
...

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.