Šport
15 ogledov

Špik opozoril: "Nagrada Tini diskriminatorna"

tina maze Reuters
Slovenski veslač Luka Špik je danes na Brdu pri Kranju ob robu pogovora na temo Slovenske nacionalne barve in odnos do državnih simbolov s predsednikom republike Borutom Pahorjem in ministroma Romanom Jakičem in Gregorjem Virantom izrazil nestrinjanje nad denarno nagrado, ki jo je slovenska vlada pred časom izplačala alpski smučarki Tini Maze.

Gre za znesek v višini 44.000 evrov, ki ga je vlada Janeza Janše marca namenila najboljši alpski smučarki v zadnji sezoni, Črnjanki Tini Maze, ki je z rekordnim točkovnim izkupičkom osvojila tudi veliki kristalni globus.

"Vlada je na današnji seji na predlog ministra, pristojnega za šport, za športne dosežke, ki so nad pričakovanji promovirali Republiko Slovenijo, zlasti z omogočanjem njene predstavitve na področju turizma in gospodarstva, enkratno nagradila alpsko smučarko Tino Maze v višini 44.000 evrov, pri čemer se sredstva zagotovijo iz proračunskih sredstev ministrstva, pristojnega za šport," so takrat med drugim zapisali na vladi.

Luka Špik, ki je imel podporo slovenskih športnikov, zaposlenih v slovenski javni upravi, ki so se danes zbrali na Brdu, je prisotnim predstavnikom oblasti očital, da je šlo za diskriminatorno potezo. Pri tem ni dvomil o upravičenosti nagrade za Mazejevo, a je izpostavil neenakopraven položaj drugih športnikov.

Enačenje državnih simbolov s politiko slabi patriotizem

"Vsi se trudimo za promocijo. Tisti, ki jim uspe bolj, in tudi tisti, ki jim uspe manj. Tudi drugi smo in so imeli izredno uspešne sezone, pa nihče ni bil nagrajen in neverjetno je, da tega nihče nikoli ni opazil," je med drugim zatrdil Špik in dodal, da se prav vsi športniki trudijo po najboljših močeh, da vsi zastopajo državne barve in da so številni športniki zelo uspešni.

"Državne simbole, ki jih imamo na opremi, enačimo tudi s politiko in ob takih potezah se patriotizem izgublja," je še dodal Špik ter se tako navezal na enourno razpravo o pomenu nacionalnih barv in državnih simbolov na športni opremi in večkrat izpostavil, da ni težava nagrada za Mazejevo, ampak nejasen način, kako se do takšnih nagrad pride.

Pahor se bo osebno zavzel za korak naprej

Špiku je pritrdil predsednik Borut Pahor, ki je potrdil, da razume težave športnikov. "Vprašanje je popolnoma legitimno. Osebno sem bom zavzel, da naredimo korak naprej in da pogledamo, če lahko na tem področju naredimo razumne standarde," je obljubil Pahor.

Pahor Massi Maribor Pohorje zlata lisica veleslalom alpsko smučanje | Avtor: Saša Despot Saša Despot
S predsednikom Pahorjem sta se strinjala tudi ministra Gregor Virant in Roman Jakič. "Ne gre za to, da si kdo česa ne bi zaslužil. Smo za enake nagrade za vse in za vse bi moralo veljati isto," pa je Špikovo kritiko sistemu podprl tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič.

Za uveljavitev nacionalnih športnih barv

Predsednik republike, ministra in predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije so na Brdu pri Kranju s slovenskimi vrhunskimi športniki razpravljal tudi o nacionalnih barvah in državnih simbolih ter podprli zdajšnje rešitve.

Namen dogodka, ki ga je urad predsednika pripravil v sodelovanju z OKS, je bil odkriti odnos športnikov do identitete slovenskega športa v beli, modri in zeleni barvi ter spoštovanje državnih simbolov na tej opremi, ki postaja vse bolj prepoznavna barva slovenskega športa in ki jo uporablja vse več slovenskih športnikov in športnih zvez.

Predsednik Pahor je ob tem v razpravi poudaril pomen športa v obdobju krize, saj so prav športniki tisti, ki s svojimi dosežki vračajo vero v uspeh. "Tisti hip, ko nekdo od vas stoji na zmagovalnem odru in zaradi vas ljudje doma poslušamo slovensko himno, smo lahko še tako kritični do politike ali državnih institucij, ali celo pesimistični, tisti hip se v nas prebudi prepotreben kanček upanja. Če je uspelo vam, lahko tudi nam," je med drugim povedal Pahor in poudaril tudi pomen enotnosti slovenskih športnih barv in uporabe državnih simbolov.

Odzivi športnikov vse bolj pozitivni

Razprava je bila v širšem smislu namenjena uveljavitvi slovenskih športnih barv - bele, zelene in modre. Predsednik OKS Kocijančič je ob tem poudaril, da je pomembno, da se začeta pot nadaljuje, saj slovenske barve že postajajo prepoznavne in na začrtani poti je treba vztrajati.

V razpravo se je vključil tudi Sandi Murovec, oblikovalec slovenske olimpijske opreme za naslednje olimpijske igre v Sočiju 2014 in sooblikovalec trenutnih športnih barv in simbolov, ki pravi, da gre za premišljen izbor, ki slovenske športnike ločuje od drugih. Murovec je ob tem poudaril, da ve, da oprema nikdar ne more biti takšna, da je vsem všeč, da se je treba držati začrtanih smernic in tudi odzivi športnikov so v zadnjih časih vse bolj pozitivni.

Komentarjev 7
  • ocean 20:41 24.maj 2013.

    Vsak ima legitimno pravico, da plačuje za tisto kar mu je všeč in mu to nekaj pomeni. Za mene osebno je tekmovalni profesionalni šport samo tratenje nepotrebnega časa, kalorij in velikih zneskov, ki se za to namenjajo. Gre le za ...prikaži več eno izmed psihičnih drog, ki jih absorbirajo množice, oziroma so zasvojene s tem. Meni in mnogim drugim državljanom uspehi vrhunskih športnikov ne bodo napolnili hladilnika, cisterno za kurilno olje in omogočilo tisto kar nujno potrebujemo za golo življenje. Torej tudi zasvojenost z tekmovanji in zasvojenost gledanja tekmovanja drugih bo potrebno zdraviti. Do tedaj pa naj vsak za to zasvojenost plača sam in naj se to ne financira iz sredstev, ki smo jih pomagali zbrati mi vsi v državne fonde....

  • varan 20:32 24.maj 2013.

    Luka lahko te imajo za okajenega posebneža, kar se mene tiče tvojega razmišljanja ne razumem kot nevoščljivost temveč popolnoma primerno razmišljanje v današnjem času. Falanga je postala preveč samovšečna!

  • varan 20:29 24.maj 2013.

    Ne bi rekel, da je ravno brcnil v temo. Ona je reklama za Milko. Kar je čisto v redu. Le za katero našo destinacijo je naredila reklamo? Koliko turistov je na podlagi njene marketinške dejavnosti obiskalo Črno in ...prikaži večn Peco s kraljem Matjažem? Ali na Bled, Bohinj, Vogel, Roglo.....Je pomagala reševati Elan?Kot MNZ uslužbenka je pomagala najti še eno "koroško deklico" Hildo?Omenjate severnjake. Je sploh plačala davke od sponzorskih sredstev v Sloveniji ali v Sierra Leone? Skupaj s partnerjem je pač postala podjetje. Bomo videli kako bo na olimpijskih igrah v Sočiju.Koliko je dobil npr. Kozmus za zlato medaljo na letnih OI?Kaj res mislite, da je vrhunec slovenske ponudbe svetu samo alpsko smučanje?Mogoče bi bila Wonnova cenejša. Tako kot je bil Stenmark za Elan.Severnjaki pa imajo raje klasične discipline, predvsem tek, če jih že omenjajo predhodniki.Tudi veslanje je z vseh vidikov čistejši šport.Torej Luka Špik, lahko te imajo za o