Šport
16 ogledov

Špilak premagal tekmece in vreme

simon špilak dirka po romandiji
1/7
EPA
Slovenski kolesar Simon Špilak je zmagovalec četrte etape dirke po Romandiji. Član Katjuše je na 188,5 kilometra dolgi deževni preizkušnji med Marlyjem in Les Diableretsom ugnal Britanca Christopherja Frooma, ki je še povečal skupno vodstvo pred nedeljsko zadnjo etapo, vožnjo na čas v Ženevi. Tretji je bil Portugalec Rui Alberto Faria Da Costa.
Špilak je v generalni razvrstitvi z 42. napredoval na drugo mesto, za vodilnim Britancem zaostaja 47 sekund, tretjeuvrščeni Portugalec Rui Costa pa minuto in 21 sekund.

Na švicarski dirki, ki je nekakšna generalka pred letošnjo prvo slovito preizkušnjo po Italiji - ta se bo začela 4. maja v Neaplju, končala pa 26. maja v Brescii - nastopata še dva slovenska kolesarja. Jani Brajkovič (Astana) je zasedel 35. mesto z zaostankom 2:40 minute, Luka Mezgec (Argos Shimano), ki je kar tri letošnje preizkušnje po Romandiji končal na nehvaležnem četrtem mestu, pa današnje etape ni končal in je odstopil. Brajkovič je v generalni razvrstitvi na 26. mestu, za vodilnim pa zaostaja 3 minute in 16 sekund.

Današnja kraljevska preizkušnja po Romandiji je vsebovala kar štiri gorske cilje prve težavnostne kategorije, dodatno pa jo je otežilo izjemno neprijazno vreme. Kolesarsko karavano je od Marlyja do Les Diableretsa vseskozi "pral" dež, ob vzponu na Col de la Croix pa tudi sneg. V teh ekstremnih razmerah je v polnem sijaju zablestel 26-letni Špilak - njegovo "eksplozijo" je pred današnjo preizkušnjo na Twitterju napovedal tudi Brajkovič -, a vodilni Froome je imel nad vsemi svojimi najbolj nevarnimi tekmeci za končno zmagoslavje popoln nadzor.

"Za menoj je izjemna etapa. Rad imam zahtevne vremenske razmere, na njih izjemno rad nastopam, tudi danes sem se počutil naravnost odlično," je takoj ob prihodu v cilj dejal današnji etapni junak Špilak, sicer skupni zmagovalec dirke po Romandiji v letu 2010, ki je dobil današnji drugi vzpon na Sepey, in dodal: "Pohvalil bi tudi svoje moštvene sotekmovalce, na današnji etapi so se zares izkazali in mi pripravili sijajno izhodišče za napad."

V nedeljo bo na sporedu sklepna etapa, 18,7 kilometra dolga vožnja na čas po ženevskih ulicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.