Šport
896 ogledov

Srebrnemu sprinterju z olimpijskih iger v Tokiu 22-mesečna prepoved

CJ Ujah Epa
Ujah je prejel 22-mesečni suspenz zaradi uporabe nedovoljenih poživil.

Britanski atlet CJ Ujah je bil suspendiran za 22 mesecev, potem ko sta bili v njegovem vzorcu z lanskih olimpijskih iger sledi dveh prepovedanih substanc. Britanski štafeti, ki je v Tokiu osvojila srebrno kolajno, so odličje odvzeli že pred časom.

Ujaha so sicer testirali 6. avgusta, na dan finala štafetnega teka na 4x100 m, v vzorcu pa našli sledi prepovedanih substanc ostarina in S-23. Osemindvajsetletni atlet se bo po izrečeni kazni lahko na tekmovanja vrnil prihodnje leto junija, ko se mu bo iztekel 22-mesečni suspenz. Ta je začel teči z dnem odvzetega vzorca na OI.

CJ Ujah | Avtor: Profimedia Profimedia

"Enota za atletsko integriteto (AIU) in Svetovna protidopinška agencija (Wada) sta prepričani, da sprinterjeva kršitev protidopinških pravil ni bila namerna, zato smo mu kazen skrajšali za dva meseca, vseeno pa to ne zmanjšuje njegove odgovornosti glede kršitve kodeksa," sta v izjavi za javnost zapisali AIU in Wada.

"Jemanje prehranskih dopolnil je za športnike tvegano, saj se lahko okužijo s prepovedanimi substancami. Športniki so dolžni biti 100-odstotno prepričani, preden karkoli vnesejo v svoje telo. Če obstaja najmanjši dvom, tega ne smeš storiti," je dejal vodja AIU, Brett Clothier.

Ujah je bil del britanske četverice, ki je na igrah Tokio 2020 zgrešila zlato za 0,01 sekunde. Slavila je Italija. Srebro je po kazni Britancem pripadlo Kanadčanom, bron pa Kitajcem. Britanski tekač je že pred časom dejal, da bo "do konca življenja obžaloval" dejstvo, da je njegov primer odnesel odličje njegovim moštvenim kolegom Zharnelu Hughesu, Nethaneelu Mitchell-Blaku in Richardu Kiltyju.

CJ Ujah | Avtor: Profimedia Profimedia

V začetku tega leta je Kilty dejal, da reprezentančnemu kolegu nikoli ne bo odpustil. "Kar je storil, je bilo nepremišljeno. Kot ekipa smo storili vse, da bi prišli do tega položaja, da bi bili del britanske udarne četverice v štafeti. Mislim, da mu tega ne bom nikoli odpustil." 

Ujah je sicer že dolga leta eden ključnih členov izjemno močne britanske štafete, s katero je postal svetovni prvak leta 2017 ter evropski prvak v letih 2016 in 2018. 

Največji posamični uspeh 28-letnega tekača na 100 metrov z osebnim rekordom 9.96 sekund pa je zagotovo zmaga v teku na 100 metrov na mitingu diamantne lige leta 2017 v Zürichu.

Komentarjev 2
  • Kmodri 20:03 10.oktober 2022.

    Treba je uvesti doživljenjsko prepoved ali pa uvesti šport, kjer so dopustne vse substance kot igre brez meja!

  • h4ck3r 17:28 10.oktober 2022.

    Kaj samo 22 mesečna? Doživljenska in potem jih bo mogoče izučilo.