Šport
108 ogledov

Sredstva za šport so sramotno nizka

Bogdan Gabrovec Žurnal24 main
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je po posvetu o razdelitvi denarja v športu dejal, da so sredstva za šport iz proračuna sramotno nizka. Iz državnega poračuna in Fundacije za šport (FŠO) bo skupaj letos za športne programe namenjeno nekaj več kot 12 milijonov evrov.

"Za mnoge športne zveze sta to edina vira za financiranje. S tremi milijoni dodatnega proračunskega denarja bi reprezentančni pogoni lahko normalno delovali. Sedaj se vse bolj zapletamo v spirali padca, iz katerega verjetno kmalu ne bo več vrnitve. Starši nimajo denarja za vadnine, zato pri najmlajših ni množičnosti, iz katere bi lahko še naprej črpali vrhunske športnice in športnike. Zveze imajo na voljo vse manj sredstev in zato je vse več napetosti med denimo olimpijskimi in neolimpijskimi športi, pa posamičnimi in ekipnimi. Pri tem pa se sploh še nismo dotaknili množičnosti in izjemnega pomena športa za zdravje," je ocenil predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Šport bo iz državnega proračuna v tem letu dobil 37.287.227 evrov, vendar bo tja prišel večinoma iz evropskih skladov za investicije, kjer je glavni projekt v izgradnji nordijskega centra Planica, del denarja pa gre za gradnjo gimnastičnega centra Cerar, Petkovšek, Pegan. V razpisu pa je za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa na državni ravni na voljo le 6,831 milijona evrov. Razpis je bil objavljen šele 10. aprila in bo zaključen 28. aprila, denar iz proračuna pa bo športnim zvezam na voljo šele krepko v drugi polovici leta.

Fundacija za šport je letos slovenskemu športu razdelila 10,5 milijonov evrov; za lani je bilo na voljo 11 milijonov, predlani pa 11,7 milijona. Sredstva se stekajo iz koncesijskih dajatev Športne loterije in Loterije Slovenije. "Nižajo se predvsem zaradi tujih ponudnikov internetnih iger na srečo, ki niso obdavčeni in ne plačujejo koncesijskih dajatev, pa tudi zaradi s strani države uvedenega dodatnega davka za igre na srečo," so ugotovili na posvetu o merilih za razvrščanje športnih panog v razrede, ki je podlaga za razdelitev javnega denarja.

Za športne programe je bilo letos iz FŠO namenjeno 6,3 milijona, od tega 2,52 milijona za vrhunski šport, za otroke in mlade, usmerjene v kakovostni šport, 2,36 milijona, za športno rekreativne dejavnosti 976.500 evrov, za informiranje ljudi o rekreaciji pa 126.000 evrov. Gradnji športnih objektov je v vseh treh letih namenjeno 3,15 milijona, 892.500 evrov za raziskovanje in razvoj v športu, 157.500 evrov pa za strokovne publikacije in založništvo v športu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.