Šport
16 ogledov

Stanleyjev pokal na potepu po Sloveniji

Stanleyev pokal
1/15
Anže Kopitar / Twitter
Prestižni Stanleyjev pokal, ena najbolj zaželenih športnih lovorik na svetu, je že v četrtek prispel tudi v Slovenijo. Anže Kopitar ga je na ogled postavil danes popoldne. Zjutraj pa je z njim ob mizi celo zajtrkoval. Na Hrušiči se je naš hokejist iz srca zahvalili vsem, ki so prišli na ta zgodovinski dogodek.

''Zame je to največji korak v mojem življenju in upam, da ga bom lahko še enkrat ponovil. Trije meseci od začetka končnice so bili meseci mojega življenja in resnično upam, da se bo to še enkrat ponovilo,'' je najprej povedal Kopitar.

Najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar ima, tako kot vsi člani zmagovalne ekipe v ligi NHL, pravico do enodnevnega začasnega lastništva pokala, ki ga je ob 18. uri za dve uri pokazal svojim navijačem doma na Hrušici. ''Tu smo, da se dobro poveselimo, saj je v današnjih časih tako malo priložnosti za veselje,'' je na prizorišču osrednjega dogodka na Hrušici povedal Borut iz Jesenic.

Los Angeles Kings in Anže Kopitar so v začetku junija končali svojo hokejsko pravljico z zmago v najmočnejši ligi na svetu. Igralci so se že takrat prešerno veselili in naredili častni krog po ledu z 90 centimetrov visoko in 15 kilogramov težko lovoriko, zdaj pa je bil pokal na ogled tudi v Sloveniji. Tradicija narekuje, da vsak član moštva, ki je slavilo v tem tekmovanju, lahko za en dan počne s pokalom, kar hoče. Za Kopitarja je ta dan današnji petek, njegovo druženje s pokalom pa je imelo dva dela. Podrobnosti zasebnega ni želel razkriti, v javnem delu pa so pokal razstavili v njegovem domačem kraju Hrušici. ''Zraven sta dva varnostnika, ki skrbita, da gre vse po protokolu. Tudi jaz sem se potrudil, da bo vse tako, kot mora biti,'' je o varovanju velikega pokala povedal naš hokejist. ''Vsak trenutek tukaj, ki sem ga preživel s svojo družino in prijatelji je nekaj najboljšega, da lahko to delim z vsemi, ki so ravno toliko vpleteni v mojo kariero kot jaz. Danes je bilo s pokalom narejenih že kar nekaj kilometrov. Iz minute v minuto je težje, ampak tega ne bi zamenjal za nič drugega,'' je dodal Kopitar.

Kopitarjevega imena za zdaj še ni na podstavku pokala, skupaj z imeni soigralcev ga bodo vgravirali septembra pred začetkom nove sezone. V moštvu so izračunali, da bo na pokalu njegovo ime še 57 let, preden bo obroč, na katerem bodo vgravirana imena članov Los Angeles Kings, prišel na vrsto za odstranitev. Na pokalu namreč ni prostora za vsa imena dosedanjih zmagovalcev, zato po določenem času najstarejši obroč s podstavka odstranijo in ga preselijo v muzej, spodaj pa dodajo novega za nove prvake.

Navijači prišli izkazat spoštovanje Kopitarju

Prireditev na hrušiškem "Placu" se je začela ob 16. uri popoldne z zabavnim programom. Med rajanjem navijačev smo nekatere obiskovalce povprašali, zakaj so se odločili, da si pridejo pogledat Stanleyjev pokal. ''To je edinstvena priložnost, da vidim Stanleyjev pokal od blizu, poleg tega pa bi rad izkazal spoštovanje Kopitarju, ki je naredil zelo veliko za Slovenijo in slovenski šport nasploh,'' je povedal Gregor iz Kranja. ''Hokej je edini šport, za katerega mi je sploh mar in Stanleyjev pokal je med tistimi lovorikami, ki jih je v profesionalnem športu najtežje osvojiti,'' je dodal Tomaž iz Jesenic, ki smo ga povprašali tudi, ali je za prepoznavnost Gorenjske več storil Anže Kopitar ali France Prešeren. ''Nisem živel v Prešernovih časih, tako da težko ocenjujem. Sicer pa je Anže še mlad in ima možnost storiti še marsikaj, zato mislim, da ga bo tudi po tej plati ujel.''

Vrhunec prireditve se je zgodil, ko je na prizorišče s pokalom prišel tudi Anže Kopitar. Pokal so postavili pred glavni oder, tako da so ga  od blizu lahko videli tudi vsi obiskovalci prireditve. ''Prišla sem na Hrušico, ker se mi je zdelo, da se bom tu imela bolje kot kjerkoli v Ljubljani. Poleg tega pa spremljam Anžeta že nekaj let in mislim, da si zasluži takšen sprejem, saj je vprašanje, če bo Stanleyjev pokal še kdaj v Sloveniji,'' je povedala Meta iz Ljubljane.

Pokal je v svojem kratkem času bivanja v Sloveniji prepotoval več krajev, med drugim tudi Bled. ''Obiskal je še en kraj, ampak to je zasebno,'' je povedal Kopitar, ki je na vprašanje, ali bo pokal romal tudi na Triglav povedal: ''Ne bo imel časa, razen če se odpravimo zdaj.'' Lovorika je bila ves čas pod budnim očesom dveh varnostnikov, ki jo spremljata skoraj vsepovsod. ''Oni spoštujejo mojo zasebnost, tako da ga na obisku v tistem kraju niso imeli na očeh, vendar so bili zelo korektni,'' je o obisku skrivnostnega kraja povedal Kopi. ''Trenutno bo še malo na razstavi, potem pa ga bom odnesel domov, kjer se bomo pozabavali tudi z mojimi prijatelji,'' je o zadnji trenutkih druženja s pokalom povedal štiriindvajsetletnik in dodal, da si vsakdo želi z lovoriko preživeti več kot en dan, vendar so igralci hvaležni, da se lahko s Stanleyjem družijo vsaj 24 ur.

Na nedavnem dobrodelnem turnirju v golfu na Bledu je Kopitar pojasnil, da bodo navijači lahko pokal slikali, ne bodo pa ga mogli prijeti, saj v hokejskem hramu slavnih iz Toronta, kjer bdijo nad dragoceno srebrno posodo s podstavkom, neradi vidijo, da se lovorike dotikajo tisti, ki je niso osvojili z zmago na ledu.

Anže Kopitar in pokal | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Časa za počitek pa ni veliko, saj naš hokejist že razmišlja o novi sezoni. ''Se že pripravljam na novo sezono,'' je povedal Kopi, ki ni povsem prepričan, kdaj se vrača v Ameriko, ampak pričakuje, da nekje okoli septembra. Na koncu se je še iz srca zahvalil vsem svojim navijačem, ki so mu ves čas stali ob strani. ''Zelo dober občutek, da so prišli ljudje iz cele Slovenije, da lahko z njimi delim pokal, ker so vstajali v zgodnjih jutranjih urah in to je najmanj, kar lahko naredim, Ne vem, kaj drugega reči, kot da se zahvalim navijačem. Prejšnja leta nisem igral v finalu in sem vseeno vstajal zgodaj zjutraj, zato vem, kako težko je. Hvala vsem,'' je povedal oblegani Kopitar, ki si bo sedaj končno lahko privoščil vsaj nekaj počitka.

Komentarjev 7
  • zic 07:48 07.julij 2012.

    zdele si pa povedu an!?

  • allstarr111 23:01 06.julij 2012.

    Vse super in OK. Ampak spiker kača bi se mogu mal bolj pripravit na tole zadevo, tko pa je na trenutke zgledal hujš kot amatersko.

  • Lavdan 22:47 06.julij 2012.

    Samo kakšen polpismen novinarski bebo lahko primerja Kopitarja s Prešernom.