Šport
13 ogledov

Stanovnik 40., konec prevlade Minijev

Paulo Goncalves Dakar 2015 EPA
Na vzdržljivostnem reliju Dakar so danes motociklisti prevozili sedmo etapo, avtomobilisti pa osmo. Med motociklisti je zmagal Portugalec Paulo Goncalves (Honda), edini Slovenec Miran Stanovnik (KTM) je bil 40. Med avtomobilisti pa je prevlado Minijev prekinil Savdijec Yazeed Alrajhi, ki je Toyoti privozil prvo etapno zmago.

Motociklisti so po dnevu počitka danes vozili 717 km dolgo etapo od Iquiqueja v Čilu do Uyunija v Boliviji, Portugalec Paulo Goncalves pa je za 14 sekund premagal branilca naslova Španca Marca Como (KTM). Tretji je bil Avstrijec Matthias Walkner (KTM). Skupno je vodstvo obdržal Španec Joan Barreda Bort (Honda). Miran Stanovnik je bil danes 40., skupno pa je na 37. mestu s 4 urami in 36 minutami zaostanka.

Po dnevu počitka oziroma dnevu brez dirkanja so s startom ob 5. uri zjutraj motoristi nadaljevali reli Dakar s sedmo etapo. Ta jih je z obale Tihega oceana vodila proti Boliviji, kjer bodo danes brez tehnične asistence prenočili ob jezeru Uyuni, največjem slanem jezeru na svetu.

Z mokrimi oblačili v boj

"Bolivijo imam s prejšnjih Dakarjev v lepem spominu, tokrat pa bom maratonsko etapo poskusil kar čim hitreje pozabiti. Na prelazu je bilo tri stopinje pod ničlo, trenutno je tukaj pet stopinj Celzija. Ker nas je preko dneva pral dež, občasno tudi toča, smo vsi prezebli do kosti, vsa naša oprema je premočena. V vojašnici, kjer bomo prenočili, smo sicer dobili volnena ogrinjala, majico in termo pulover, a ker vojašnica ni ogrevana, preko noči ne bomo mogli posušiti opreme. Ne preostane nam drugega, kot da zjutraj navlečemo mokro opremo in gremo naprej v borbo," je razmere opisal Stanovnik, ki je v skupnem seštevku ostal na 37. mestu.

Motoristi se bodo v ponedeljek po 805-kilometrski trasi vračali v Iquique, kjer imajo medtem svoj dan počitka posadke v avtomobilih in tovornjakih. Etapa se bo končala z znamenitim peščenim spustom proti obali Pacifika.

Prvo slavje Toyote

Pri avtomobilistih, ki bodo imeli dan počitka v ponedeljek in so danes prevozili traso od Uyunija do Iquiqueja, dolgo 808 km, pa prvič ni zmagal voznik Minija. Potem ko so na vseh dosedanjih etapah zmagovali dirkači te ekipe, je Toyotinemu vozniku Yazeedu Alrajhiju tokrat uspelo premagati vse tekmece. Drugi je bil Argentinec Orlando Terranova (Mini), tretji pa Katarec Nasser Al-Attiyah (Mini), ki vodi v skupnem seštevku.

Motociklisti, 7. etapa:

1. Paulo Goncalves (Por/Honda) 3:56:00
2. Marc Coma (Špa/KTM) + 0:14
3. Matthias Walkner (Avt/KTM) 0:30
4. Pablo Quintanilla (Čil/KTM) 1:32
5. Toby Price (Avs/KTM) 1:49
...
40. Miran Stanovnik (Slo/KTM) 36:41
...

Skupni vrstni red:

1. Joan Barreda Bort (Špa/Honda) 25:40:48
2. Marc Coma (Špa/KTM) + 6:28
3. Paulo Goncalves (Por/Honda) 10:59
4. Pablo Quintanilla (Čil/KTM) 25:16
5. Toby Price (Avs/KTM) 29:20
...
37. Miran Stanovnik (Slo/KTM) 4:36:32
...

Avtomobilisti, 8. etapa:

1. Yazeed Alrajhi/Timo Goettschalk (Sav/Nem/Toyota) 3:26:49
2. Orlando Terranova/Bernardo Graue (Arg/Mini) + 1:12
3. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (Kat/Fra/Mini) 2:36
4. Giniel De Villiers/Dirk Von Zitzewitz (JAR/Nem/Toyota) 2:49
5. Krzysztof Holowczyc/Xavier Panseri (Pol/Fra/Mini) 3:12
...

Skupni vrstni red:

1. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (Kat/Fra/Mini) 26:41:15
2. Giniel De Villiers/Dirk Von Zitzewitz (JAR/Nem/Toyota)+ 8:27
3. Yazeed Alrajhi/Timo Goettschalk (Sav/Nem/Toyota) 18:40
4. Krzysztof Holowczyc/Xavier Panseri (Pol/Fra/Mini) 54:38
5. Bernhard Ten Brinke/Tom Colsoul (Niz/Bel/Toyota) 1:22:52
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.