Šport
8 ogledov

Stanovnik: Tako težke etape še ni bilo

Joan Barreda Bort EPA
Joan Barreda Bort je izkoristil težave tekmecev in dobil drugo etapo vzdržljivostnega relija Dakar, prevzel pa je tudi skupno vodstvo. Miran Stanovnik je bil 43.

Španec je za šest minut in 13 sekund premagal Portugalca Paula Goncalvesa, še tri minute in tri sekunde več je zaostal njegov rojak Ruben Faria. Miran Stanovnik je prvo etapo v soboto končal na 36. mestu, današnjo 625-kilometrsko, ki je vsebovala kar 518-kilometrsko časovno preizkušnjo, pa je končal na 43. mestu.

Stanovnik je po etapi dejal, da je bila to ena najtežjih v dvajsetletni dirkaški karieri: "Pravkar sem slišal, da bodo morda razveljavili etapo po tretji kontrolni točki. Jaz tako težke etape še v življenju nisem vozil. Brez heca. Pri temperaturi 47 stopinj Celzija smo dirkali v puščavi preko mehkega peska, kamelje trave in zahrbtnega 'feš feša'. Povprečna hitrost je znašala približno 40 kilometrov na uro. Nekajkrat nisem bil prepričan, da mi bo uspelo priti do cilja."

Zmagovalec prve etape se je izgubil

Dolgo časa so skupaj vozili Joan Barreda Bort, zmagovalec sobotne prve etape Britanec Sam Sunderland in eden od favoritov za končno zmago Španec Marc Coma. Zadnji je imel proti koncu težave z gumami in je moral popustiti, če je želel priti do cilja, Sunderland pa se je izgubil, med iskanjem prave poti pa zapravil več kot dve uri. Britanec je etapo tako končal daleč v ozadju. Branilec naslova Coma je bil osmi z zaostankom več kot 12 minut. Na vprašanje o tem, kje bi se lahko izgubil včerajšnji zmagovalec Sam Sunderland, je odgovoril: "Etapa je bila navigacijsko zahtevna le na enem predelu in mislim, da je Sam tam naredil napako. Star je šele 25 let in včasih vozi bolj motokros kot reli. Dakar se ne zmaga v prvem dnevu."

Stanovnik skupno na 41. mestu

 

V skupnem seštevku ima Barreda Bort štiri minute in 37 sekund prednosti pred Goncalvesom, Faria zaostaja deset minut in 37 sekund. Stanovnik je 41. in zaostaja eno uro, 27 minut in tri sekunde.

Med avtomobilisti je tako kot v nedeljo na prvem mestu končal Katarec Nasser Al-Attiyah. Južnoafričan Giniel de Villiers je na drugem mestu zaostal 8:30 minute, Nizozemec Bernhard ten Brinke na tretjem pa 10:04 minute. Enak je tudi vrstni red v skupnem seštevku.

Daleč v ozadju sta etapo končala veterana in že zmagovalca relija Dakar, Carlos Sainz in Stephane Peterhansel. Iz boja je izpadel tudi branilec naslova Nani Roma, kateremu se je v nedeljo pokvaril njegov Mini, s popravilom vozila pa je izgubil preveč časa.

V torek dirkače čaka 657-kilometrska etapa proti severu do Chilecita. Hitrostna preizkušnja preko pretežno kamnitega terena bo z 220 kilometri precej krajša in navigacijsko manj zahtevna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.