Šport
80107 ogledov

Ste se že vprašali, koliko zasluži Roglič? Številke šokirajo!

Primož Roglič Epa
Kolesarstvo ne sodi med najdonosnejše športe, kolesarji pa v resnici poberejo le delček nominalne vrednosti nagrade.

Kolesarstvo se v finančnem smislu ne more kosati z najbolj priljubljenimi športi na svetu, kar se odraža tudi v nagradnem skladu za letošnjo dirko po Italiji, na kateri blesti najboljši slovenski kolesar Primož Roglič.

Čeprav gre za eno od treh najprestižnejših kolesarskih dirk na svetu, skupni nagradni sklad znaša manj kot 1,5 milijon evrov, kar je tretjino rekordnega zneska, ki ga je za letošnjo zmago na OP Avstralije dobil aktualni prvi igralec sveta Novak Đoković (4,5 milijona).

Če ob tem pogledamo še nore zneske, ki se obračajo v ligi NBA ali v največjih evropskih nogometnih ligah, hitro postane jasno, zakaj se o denarnih nagradah v kolesarstvu praktično ne govori.

simon yates Presenečni Šport Pri Rogličevem tekmecu ostali brez besed: "Nimamo pojasnila."

Nagrada ni enaka zaslužku

Vsaka etapna zmaga na letošnem Giru je vredna 11.000 evrov, skupni zmagovalec dirk pa bo na koncu bogatejši za 265 tisočakov. Nosilec rožnate majice prejme 2000 evrov na dan, vodilni po točkovanju ob koncu etape (rdeča majica) in vodilni v točkovanju gorskih ciljev (modra majica) po 750 evrov na dan. Končni "kralj gora" bo prejel 5000 evrov.

Vmesni sprint je vreden dobrih 500 evrov, skupnemu zmagovalcu pa se obeta 800 evrov. Nagrada za borbeni duh (končna uvrstitev + gorski cilji) znaša 300 evrov na dan, ekipa z najmanj kaznimi pa bo prejela 5000 evrov za fair play.

Nominalnih zneskov denarnih nagrad nikakor ne moremo enačiti z dejanskimi zaslužki. Po neuradnih izračunih kolesar za svoje uspehe v resnici prejme le dobrih 5 odstotkov nagrade! Pri tem je potrebno upoštevati številne dejavnike.

Primož Roglič Giro Šport Roglič prvi s tem dosežkom po 19 letih

Del nagrade pobereta sindikat profesionalnih kolesarjev in protidopniški organ v okviru Mednarodne kolesarske zveze (Uci), nekaj odstotkov roma v žepe lokalnih zvez, potem so tu še morebitne kazni in prispevek podjetju, ki skrbi za distribucijo denarnih sredstev.

Povrhu vsega morajo kolesarji plačati še 25-odstotni davek. Tretjino preostale denarja pobere vodstvo ekipe.

Če za lažjo ponazoritev predpostavimo, da je kolesar za zmago prejel 10.000 evrov, mu po plačilu vseh stroškov ostane približno 4000 evrov. A tudi tega ne moremo enačiti z zaslužkom.

Preostanek denarja je porebno razdeliti med vse moštvene kolege, saj brez njihove pomoči takšen uspeh niti ne bi bil mogoč. Potem se tu še drugi pomembni členi, kot so zdravniško osebje, mehaniki, maserji in drugi.

Če izhajamo iz zgornjega primera in predpostavimo, da je v ekipi sedem kolesarjev, bi zmagovalcu od prvotnih 10.000 ostalo le dobrih 500 evrov.

vincenzo nibali Giro Šport Nibali o Rogliču: "Ne, to ne drži."

Pomembno se je zavedati, da so tovrstni izračuni zgolj približek predvidenega razreza finančne pogače, saj imajo lahko moštva interne dogovore o tem, kako se denar porazdeli med posamezne akterje.

Komentarjev 6
  • Vesna Dolšak 22:41 20.maj 2019.

    Čisto vsak cent si prekleto zaslužijo, ker to kolesarstvo je hudičevo garanje.

  • matermila 16:32 20.maj 2019.

    Potemtakem so pa zato tako suhi,ker nimajo kaj jest.Ne bluzite,za 500 € se nihče ne bi gnal s kolesom po teh cestah.Pa povprašajte Roglo,kolk ma na računu.Če vam bo povedal,boste vi šokirani.

  • Lavdan 16:23 20.maj 2019.

    Noben še ni umrl od lakote. Tukaj je živ primer kako so nekateri športi precenjeni, čeprav je ravno ta hudičevo garaški.